Norska turkartor

Finns det någon tanke bakom hur de är konstruerade som jag har missat. Sitter med Turkart Børgefjel Sør och planerar inför nästa sommar med tanken att gå in via Stekenjokk...


Varför är kartan klippt längst österut så att sista biten mot Sverige inte finns med . Kartan är klippt rakt i och saknar "vit ram".

1401094733_99b2d35ab7.jpg


Biten som "saknas" finns istället med på baksidan av kartan:

1401099563_67abd540b8.jpg


Så är det även på Børgefjell Nord.... och minst lika märkligt: varför överlappar inte de två kartorna Sør och Nord varandra?
 
Senast ändrad:
Olika kartinstitut har olika regler.
Alla delar av den Norska fjellkartan är inte överlappande alls.
Det är vida bättre än 1942 års ed. av general survy ME, som flygfotograferades en osedvanligt molnig vinter varefter berg, floder och byar ritades i efter äldre material...resultatet blev hårresande!
Moderna satelitbaserade kartor är tämligen problemfria i den jämförelsen och vill du ha överlappning köp till några extra blad och fixa det själv.
//J
 
Om du tänker efter en stund och prövar att vika kartan lite annorlunda än du har gjort på undre bilden, så kommer du säkert på vitsen med att det är tryck ända ut till kanten på framsidan och att den anslutande delen är placerad där den är på baksidan.
 
Njae, ska jag vara ärlig så är det ju överlappning, fast inte särskilt mycket. Det är väl bara det att man är van med svenska fjällkartan där det handlar om större områden än 500 meter.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg