Naturreservat och accessproblem

Mezzner; sa:
Sveriges skyldighet att skydda vissa områden är ju inte specificerad till vissa givna lokaler, och jag antar att skyldigheten inte nödvändigtvis inbegriper klättringsförbud?
Jo, Sverige är skyldigt att peka ut och skydda specifika lokaler med naturtyper och arter enl. direktivet, se länken till Naturvårdsverket ovan. Grottberget är en av dessa lokaler, men vad som får förekomma och inte regleras av vad som skadar naturvärdena i området. Verksamhet som kan tänkas skada naturvärdena i området, även om själva verksamheten sker utanför området, regleras i miljöbalken §7 kap 27-29. Man är skyldig att göra en miljöprövning av aktiviteten och ansöka om tillstånd enl. lagrummet ovan hos länsstyrelsen. Kan du visa att naturvärdena inte skadas av klättringen ska du få tillstånd. Lagstiftningen hade inte varit så hård om inte EU hotat med böter och domstol om inte Sverige skärpte lagstiftningen.

Har du problem med andra lokaler och är detta ett generellt problem?

Lavar på träd borde inte som du säger vara ett hinder. Av fåglarna är det väl två rovfågelarter som kan komma i fråga rent generellt, vad gäller Grottberget vet jag inte. Men obs, prata hellre med länsstyrelsen än med kommunen, länsstyrelsen har mer koll på saker och ting.

/Staffan
 
När jag sa att man inte är skyldig att skydda specifika lokaler, menar jag bara just det; det är inte EU som specificerar vilka lokaler som skyddsplikten gäller. Dessa lokaler väljer våra egna myndigheter efter de bedömningar man själv ska stå för.
 
Här på Utsidan finns denna förteckning, den är ju inte på något vis komplett (Yttereneby och Bornsjöområdet, Södetälje, saknas, bara som exempel).

Å andra sidan visar listan möjligen platser där förbudet inte beror på naturskyddet.


"För närvarande är det totalt klätterförbud eller inskränkningar i klättringen vid följande berg.
Denna lista är sammanställd av SKF:s Accessgrupp.

Kullaberg (fågelskydd; säsongsvis lokala förbud)

Halmstad, information saknas

Borås, information saknas

Bohuslän, bla Järnklatt nära Stenungssund
(totalförbud); i övrigt saknas information

Borgehall, Västergötland (förbud under utredning)

Kummelberget, Södermanland (fågelskydd)

Mellanmarviken, Södermanland, isklättring (fågelskydd)

Grottberget, Södertälje (totalförbud)

Dyviksudde, Stockholm (parkeringsrestriktioner och
förbud mot nybultning)

Skansberget, Stockholm, information saknas

Grönbrinksberget, Stockholm (parkerings och anmarschrestriktioner)

Bispbergsklack, Dalarna (totalförbud)

Griggers klack, Dalarna (totalförbud)

Hyckjeberget, (totalförbud på vissa väggar)

Tvärstupet, Dalarna (totalförbud)

Våckelberget, Dalarna (totalförbud)

Djurmo klack, Dalarna (förbud under utredning)

Transväggarna, Dalarna (förbud under utredning)

Lybergsgnupen, Dalarna (totalförbud)

Torp, Småland. Totalförbud. Fågelskydd

Idhult, Östergötland. Stängt vår-försommar. EKO-1
område

Tag hänsyn, visa respekt. Vi vill inte att listan skall bli längre."

Självklart ska man både ta hänsyn och visa respekt. Dock krävs ju i längden att förbudsmotiveringarna känns trovärdiga för detta.
 
Situationen i dalarna är helt hopplös. Det finns t.o.m. flera områden med klätterförbud i Dalarna som inte är med på listan. I långfjällets naturreservat i Grövelsjön råder totalt klätterförbud, även fast det inte finns någonstans att klättra! Nu är även Väsa hotat med restriktoner sedan länstyrelsen fick reda på att det fanns häckande pilgrimsfalk på klippan. Dessa hade dock redan funnits där i tre år och fått ungar varje år trots närvaron av klättrare då de häckar långt ifrån de väggar som det klättras på. Dalaklubben vågar inte ens ge ut någon förare som situationen är nu.
 
carvingkimbo; sa:
Om jag missade ironin så ber jag om ursäkt, men klättring bedrivs väl med fördel, helst i branta områden? Eller?

/K

Frågan var väl om länstyrelserna med automatik slår till med klätterförbud, eller om de bara inför det i områden där det tex häckar pilgrimsfalk, berguv osv. Om dessa områden i dalarna är branta områden (av namnet att döma) så kan man gissa att klätterförbud har införts just för att skydda något på dessa klippor (djur, lav, mossa, kärlväxt eller kasnke en svamp).
 
teoek; sa:
Situationen i dalarna är helt hopplös. Det finns t.o.m. flera områden med klätterförbud i Dalarna som inte är med på listan. I långfjällets naturreservat i Grövelsjön råder totalt klätterförbud, även fast det inte finns någonstans att klättra!
Har ni någon dialog med länsstyrelsen? Ring och boka ett möte och diskutera era problem. Förslagsvis chefen för naturvårdsenheten, eller vad det heter just i Dalarna. http://www.w.lst.se/template/NewsPage.aspx?id=2037

Staffan
 
Den dialogen körde fast för länge sedan i samband med Bispberg-konflikten. Jag har inte riktig koll på vad acsessgruppen gör , men det verkar som om det börjar hända en del.
 
Klättrare och accessgrupper verkar ha det svårt med länsstyrelserna. Eftersom de inte är markägare och inte utgör någon "politisk" grupp som någon känner ett behov av att hålla sig väl med verkar det inte räcka långt med goda argument och sakliga underlag.

Att klättrare i någon mån består av ett någorlunda tvärsnitt av befolkningen (?) är nog ingen fördel, en homogen grupp har nog lättare att respekteras i opinionssammanhang.

På något sätt känns det kanske också som detta lite oorganiserade, inhomogena, självständiga (men nästan alltid väldigt trevliga!) bestånd av klättrare supportar sin organisation lite dåligt. SKF:s accessgrupp kanske kunde få mer support av vanliga medlemmar?
Den varierade sammansättningen kanske kan innebära att det finns potentiellt sakkunniga både inom byråkrati och biologi bland oss?

Upp till kamp, typ!!
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg