Naturreservat och accessproblem

Igår när jag var på väg hem från jobbet lyste en klippa i det vackra vädret så att jag svängde av landsvägen för att reka lite närmare. Jag hittade en lång klippvägg med både svaväggar och lite mer sportiga projekt. När jag kikat klart vände jag i änden av den lilla grusvägen (vid grindarna till Järna Båtklubb), och såg då en bekant liten skylt.

Mycket riktigt var det en skylt som upplyste om att jag just kikat på ett naturreservat. En av restriktionerna var att klätterutrusning var förbjuden inom reservatet. Reservatet omfattar för övrigt i huvudsak klippan/berget.

Ett annat reservat inte så långt från detta är Grottberget. Enligt uppgift är reservatet instiftat med ugångspunkt från att det finns häckande korpar på klippan (året runt?) respektive rödlistade lavar. Att lavarna enligt reservatbeskrivningen är av arter som lever på trädstammar, på marken eller upprättstående, har tydligen mindre betydelse för förbudet om all vistelse på själva klippväggen.
Att korparna får jagas av jägare på det aktuella området har tydligen inte heller inverkat på riskanalysen.


Jag blir så trött. Ett av två huvudsakliga skäl till att reservat ska instiftas är att skydda områden med rekreativa kvaliteter. Hur kan man då förbjuda folk att rekreera inom området??

Jag är i grund och botten miljövän och medlem i Svenska Naturskyddsföreningen sedan många år, men har en alltmer bestämd känsla av att många har lobbat för att reservat ska införas av den enkla anledningen att de inte vill dela med sig av den skog som är deras jaktmark eller ligger i närområdet till sommarstugan/villan.

Vad ska man göra? Klättring KAN bedrivas på ett vårdslöst sätt som så mycket annat, men i många fall kan jag inte se konflikten mellan klättringen och naturvärdena. Att jag kan ta repet med mig och klänga lite på hemvägen från jobbet eller i någorlunda närhet till hemmet, istället för att ta bilen till någon känd exploaterad klippa ser jag ju snarast som ett resurssparande beteende.
 
Du får lobba för att länstyrelsen förändrar reservatsrestriktionerna, kanske har de slentrinamässigt infört onödigt stränga restriktioner. De bör ju i alla fall kunna motivera reservatets restriktioner. Man kanske kan hänvisa till andra ställen och visa hur mycket/litet slitage som klättring ger upphov till.
 
SKF, i första hand, har väl en "lobbyorganisation" för detta. Jag litar på att de gör sitt bästa, samtidigt blir man så less på de förbud som poppar upp på tveksamma grunder.

I grunden kan det ju bero på att opinionen bland klättrarna inte är så stark och samlad som man kunde önska - eller som situationen kräver.

Kan även tänka mig att de som stångas med detta år ut och år in har ett otacksamt, tidsödande och tungt jobb gentemot diverse miljöchefer.

Att opponera sig mot "miljöhänsyn" är ju dessutom inte politiskt korrekt i förstone.

Man blir alltså både trött, besviken och - tack och lov - lite förbannad!
 
Tror jag vet vilken klippa du menar, den vid Yttereneby kanske?
Hur som helst, vad definieras som klätterutrustning i det här sammanhanget? Har man gjort det enkelt för sig genom att dra all utrustning över en kam?
Kan det vara så att pitonger och bultar avses i första hand. Är det klätterutrustning om du sätter ett topprep, eller leder på kilar och friends?
Om det är samma ställe vi menar så kan du gå ytterligare ett par hundra meter in på stigen, förbi staketet så har du en fin bouldervägg i alla fall. Fast friktionsskor kanske definieras som klättringsutrustning...

/K
 
Jodu, stället är rätt och jag har funderat över hur förbudet är formulerat.

Utan utrustning är det tydligen OK, men det är klart att ska man påstå att man klättrar utan utrustning är det nog diskreta klätterskor som gäller. Rep känns ganska mycket som utrustning, även om jag naturligtvis tycker att cleana säkringar och ankare borde vara OK.

Men som Per Calleberg hävdat nån gång: Det är nog rensningen som oftast är problemet. Sedan är det ju rätt olika hur stort rensningsbehovet är från fall till fall. Det fanns ju förstås lite sportiga överhängande leder strax efter att man passerat bostäderna som ligger mitt i reservatet (!). Där kan man klättra utan någon rensning alls, och topprepet kan man nog lätt hänga i träd eller kamkilar. Fast det är ju förbjudet.
 
Mezzner; sa:
Det fanns ju förstås lite sportiga överhängande leder strax efter att man passerat bostäderna som ligger mitt i reservatet (!). Där kan man klättra utan någon rensning alls, och topprepet kan man nog lätt hänga i träd eller kamkilar. Fast det är ju förbjudet.

Det är väl Antroposoferna som bor där och de är väl iofs inte direkt kända för att leva i disharmoni med naturen.

/K
 
Föralldel jag har inget emot antroposofer.
Sedan delar jag många av deras målsättningar och färre av deras teorier. Husen de byggt såg inte riktigt ut som vanliga hus, för mig. Men för en talgoxe kanske skillnaden är hårfin ;-)

Jag misstänker att det inte anses finnas nåt ekologiskt sätt att klättra och det tycker jag är synd.
 
Stannade och läste på reservatsskylten idag. Hittade ingen uppgift om hur gammalt reservatet Yttereneby är. På något sätt borde det gå att hålla sig á jour med vilka reservat som är på gång att bildas.

Det är väl någon slags remissförfarande tror jag. Vore inte helt fel om SKF/lokala klätterklubben höll sig framme för att bevaka motiven till de klätterförbud som lite vanemässigt verkar ingå numera i reservatsrestriktionerna.
 
Nedan är föreskrifterna för Grottberget resp Yttereneby.

Grottberget är ett sk Natura 2000 område http://www.naturvardsverket.se/dokument/natur/n2000/natstart.htm Här finns den enl. EU skyddsvärda naturtypen "Klippvegetation på silikatrika bergytor", vilket länsstyrelsen är skyldig att skydda. Kan du visa att din klätterutrustning inte skadar vegetationen på berget så bör det vara fritt fram. Men enl. miljöbalken är du nog skyldig att påvisa detta innan du klättrar i ett sk Natura 2000 område.

Är detta ett stort problem för er klättrare? Kan ni inte skriva här i forat vilka naturreservat som ställer till problem för er? (Vi kan väl lämna Kullaberg och Bispbergs klack åt sidan för tillfället).


http://www2.ab.lst.se/natur/miljo/skyddad/kommuner/reservat/Skyddad_natur_1Sida165.html

http://www2.ab.lst.se/natur/miljo/skyddad/kommuner/reservat/Skyddad_natur_1Sida173.html
 
Beskrivningen av det skyddsvärda (klippvegetationen) kan ju knappast kallas annat än knapphändig. Det vore ja faktiskt intressant (uppriktigt!) att veta vad det är som växer på klippan.

I reservatsbaskrivningen är lätt att uppfatta att det är andra arter som är skyddsvärda. Reservatet är ju äldre än Natura 2000 och även om man kan förstå att det kan finnas flera skyddsvärda arter bidrar det ju inte till trovärdigheten att man beskriver det skyddsvärda så olika i Natura 2000-beskrivningen och i reservatsbekrivningen.

Beträffande Yttereneby så framgår att:

"Ändamålet med reservatet är att att bevara och säkerställa ett värdefullt natur- och strövområde. Syftet är vidare att säkerställa hävd på hagmarker och havsstrandängar inom området samt att göra de mest störningståliga biotoperna mer lättillgängliga för friluftslivet."

Jag har tidigare läst och kunnat konstatera att reservat kan instiftas antingen för att skydda en biotop/art som är hotad i sin sällsynthet ELLER för att ett område utgör en grön kil in i tättbebygda trakter och området därför har stort rekreationsvärde för allmänheten. Om nu syftet med Ytterenebyreservatet är att värna om rekreation och friluftsliv är det ju lite märkligt att förbjuda rekreationen klättring i området. Klipporna är f ö inte av det slag som kräver rensning av en massa vegetion och liknande för att klättringen ska bli bra.
Att man vistas i området och därmed nöter på det i och med att man över huvud taget är på plats (och klättrar), är självklart. Men å andra sidan är ju det en ofrånkomlig konsekvens om människor ska rekreera sig i området vilket syftet tydligen är.

Att man nöter på skog och mark är å andra sidan nåt som kanske inte gör så mycket alla gånger, de flesta "skadorna" är ju reversibla, särskilt i de bördiga delarna av Sverige - nedan odlingsgränsen - och dessutom har detta i längde det goda med sig att de som vistas i naturen också kommer att var de som lär sig att värdera naturen som tillgång och allmänt skyddsvärt!
 
Mezzner; sa:
Beskrivningen av det skyddsvärda (klippvegetationen) kan ju knappast kallas annat än knapphändig. Det vore ja faktiskt intressant (uppriktigt!) att veta vad det är som växer på klippan.

Om nu syftet med Ytterenebyreservatet är att värna om rekreation och friluftsliv är det ju lite märkligt att förbjuda rekreationen klättring i området. Klipporna är f ö inte av det slag som kräver rensning av en massa vegetion och liknande för att klättringen ska bli bra.
Du har satt fingret rakt på ett av naturvårdens problem ;) Jag tror att naturvärdena ligger i örter och insektsfaunan, men detta är en naturtyp vars värden ivartfall inte är glasklara. Men naturtypen är listad i det sk Habitatdirektivet (Habitat = naturtyp), så Sverige är skyldiga att skydda en viss del av vad som finns i Sverige av denna naturtyp.

I princip alla reservatsbeslut skrivs in att syften (också) är att värna det rörliga friluftslivet. Väldigt få är "rena" friluftsreservat, ett exempel på sådana är dock Farstanäs, en bit norr om Yttereneby. http://www2.ab.lst.se/natur/miljo/skyddad/kommuner/reservat/Skyddad_natur_1Sida32.html

Du nämde korp tidigare. Korpar är idag knappast skäl för klättringsförbud, men det finns andra sällsyntare fåglar som häckar i klippstup där restriktioner för klättring behövs.

/Staffan
 
Jag nämnde korp eftersom den i kommunen som svarade på varför klättring förbjudits i reservatet började med att motivera det med att det fanns häckande fåglar. På frågan om vilka fåglar blev svaret korp. Eftersom korp inte då (sedan många år) inte längre var fridlyst, utan t o m kunde jagas under allmän jakttid (med råge) var svaret lite märkligt. Vid påpekande om att jakt kunde ske men inte klättring, ändrade sig senare personen till att det var lavar som var skyddsvärda i första hand.

Att lavarna enligt reservatsbeskrivningen växer på trädstammar gjorde ju knappast svaret bättre.

Sveriges skyldighet att skydda vissa områden är ju inte specificerad till vissa givna lokaler, och jag antar att skyldigheten inte nödvändigtvis inbegriper klättringsförbud?

(Jo, jag känner till skillnaderna beträffande jakt på korp i och med EU-inträdet senare...)
[Ändrat av Mezzner 2004-04-21 kl 00:06]
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg