Muurikka, allmänna tips

Hej
Jag funderar på att önska mig en Muurikka i julklapp. Passar bra till kåtan. Det blir för tillfällen då man inte går så långt.
Jag har aldrig använt en dylik och skulle vilja ha lite råd.
Vilken storlek är bäst? material?
Tips på bra maträtter.
Hur reglerar man värmen bäst/ glöd eld etc.

mvh
ht
 
Kolla så att den har följande:
Bra hadtag/greppmöjligheter
Inte är för liten (minimum som en pizzatalrik)
Inte är för tun (tjockare gods fördelar värmen bättre)
Har en viss kantfals (inte mycket bara en cm räcker)
Gärna inte är flatbottnad i mitten utan har en jämn krökning över hela.
Avtagbara ben.
Häldre för långa ben än för korta.
(om möjligt bör det gå att kompletera med egna ben av typ gängstång eller liknande i lagom längd för olika tillfällen)
Benen ska sita långt ut mot ganten på muurikkan (stadigare, bättre möjlighet att reglera elden) samt vara tre till antalet.
Material: UNDVIK FÖR ALLT I VÄRLDEN TEFLON OCH LIKNANDE SKIT!

(Hittar du ingen som passar rekomenderar jag att du låter få en gjort åt dig på en verkstad eller gör än själv häldre än skaffa nått halv ok)

Ang maten säger jag bara: Snåla inte med fettet eller fantasin och var försikigt med värmen, det är lätt att bränna mat på en muurikka.
 
bredviken; sa:
Hej
Jag funderar på att önska mig en Muurikka i julklapp. Passar bra till kåtan. Det blir för tillfällen då man inte går så långt.
Jag har aldrig använt en dylik och skulle vilja ha lite råd.
Vilken storlek är bäst? material?
Tips på bra maträtter.
Hur reglerar man värmen bäst/ glöd eld etc.

mvh
ht

Nu har jag lite tid...

Jag har lagat mat på Muurikka´s 48 & 58 cm-varianterna,så de kan jag tala om.Det första som ska göras är att svärta/bränna in dom,värm upp och fetta in ca tre gånger.Efter det behöver du bara koka upp lite vatten i den och skrapa,torka av med hushållspapper och olja in igen.Ang. maträtter så fungerar allt som du kan laga på en vanlig stekpanna eller wok,de tål den höga värmen.Värmen regleras genom att antingen placera hällen rakt över elden och hårdsteka i mitten och lite långsammare längre ut,eller placera den i kanten av eldstaden om det du ska laga har lika lång stektid,då kan den "ovärmda" delen användas för varmhållning.


peter
[Ändrat av ping 2005-12-06 kl 13:49]
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
w0rd någon som har erfarenhet av Muurikka? Friluftsmat 6
forslund Baka på muurikka? Friluftsmat 6
Maskinisten Är Muurikka något att ha? Friluftsmat 17
bredviken Bästa Muurikka receptet?? Friluftsmat 2
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
DoktorGlas Billig manuell vakuumpump - tips! Friluftsmat 4
TROY GARNER Tips billiga energybars och mycket annat Friluftsmat 4
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
pysen78 Tips: Torkade sojaprodukter Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
rax Tips: Freezer Bag Cooking Friluftsmat 23
k_å Efterrätts tips Friluftsmat 8
j.piraten Tips på 'rRiktigt god mat på paddlingen! Friluftsmat 10
omariao Ugnstorka mat! Recept & tips, tack! Friluftsmat 8
Northstar Tips på bra frukost under fjälltur Friluftsmat 61
KebneKajsa Tips: dinkelpasta Friluftsmat 8
md7dani Tips på stormkök Friluftsmat 21
Damberg Experiment med hemtorkat. Tips på lyckade blandningar? Friluftsmat 17
saraholvid Tips på vegetarisk mat till fjällvandringen Friluftsmat 33
brigas Hemtorkade tips Friluftsmat 2
Emeliie Tips på frystorkat Friluftsmat 4
Zandra Tips för utomhusbakning Friluftsmat 8
Axel Svensson Tips på sida Friluftsmat 2
rifri Tips för laktosintolerant Friluftsmat 5
smula supernybörjare på torkmat önskar tips!!!!!!!!!! Friluftsmat 12
niben Tips på billig utemat i ICA hyllan! Friluftsmat 23
nermander Tips för matplanering Friluftsmat 0
zzeezz TIPS Friluftsmat 2
Kalle E Energirikt tips Friluftsmat 3
sursta Tips på bra/god frystorkad mat? Friluftsmat 33
jobogg Tips om gas i kyla Friluftsmat 0
nikeri Murikka tips Friluftsmat 6
Vatten i bensinen! Tips på åtgärder. K-sprit. Friluftsmat 0
412 tips till explorer Friluftsmat 0
Komakt tips för MFS-ägare och andra Friluftsmat 0
Tips om att göra upp eld Friluftsmat 11

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg