mottagningsförmåga

Hej,

Min Legend fungerar ypperligt i öppen terräng, men när skogen tätnar och trädkronorna alltmer skymmer himmlen kan det ibland bli riktigt besvärligt.

Min fråga är om det skiljer sig väsentligt i mottagningsförmåga mellan modeller/märken. En Garmin 60CS t ex ser ju ut att ha en stor antenn (och kan tydligen dessutom förses med en extern), är den väsentligt bättre i skogen än min Legend?

/magnus
 
Bra artikel.

Tillverkningsmässigt är det nog billigare att massproducera patchantenner än quadrifilär ahelixantenner. Patchen består av en keramisk platta belagd med en metallfilm på båda sidor samt en noggrant uträknad anslutningspunkt för ovansidan. För att patchantennen ska få ett hyggligt polardiagram (=känsligheten i olika riktningar från zenith ned till horisonten och under) behöver den ett jordplan, inte stort, kanske bara 7-8 cm men ändå större än man lägger in i en handburen GPSmottagare.

Som nämnt många gånger fungerar iQuens inbyggda patchantenn dåligt ensam, men tillför man ett jordplan ökar känsligheten (bedömd genom höjden på de svarta staplarna) väsentligt.

Andra handburna GPSmottagare är gjorda så att ett jordplan inte kan appliceras bra i förhållande till antennen.

Vitsen med den quad-antennen är att den är mindre känslig för lutningsvinkeln. Det är ju bra för en handhållen GPS.

Proffsantenner är nästan alltid patchantenner, just för att man ska kunna undertrycka horisontnära reflekterade signaler. De kan ju också hållas horisontellt med stativ.

Magellans Sportrak och Meridian, som är mottagare av hög kvalitet (och rätt dyra) har quadantenner. Det har sedan gjort (tror jag) att Garmin följd efter för sina high end modeller. Men en Gilsson på ett yttre jordplan är minst lika bra som en Quadantenn. Det ginge att bygga in en sådan antenn+ jordplan, men det skulle bli lite otympligt.

Sedan beror mottagningen av andra faktorer också som störningar från den egna elektroniken till ingångsförstärkaren, brusnivån på kretsarna i ingångsförstärkarna etc. En quadantenn är vidare känslig för närvaron av andra objekt i närheten som t ex en hand.

Bottom line: patchantenner är inte i sig sämre, men av olika skäl sitter quadantenner ofta i bättre handhållna mottagare. Den vinstoptimerande tillverkaren kan härav lockas att sätta quadantenner på dåliga mottagare, vilken kunden bör vara medveten om.



[Ändrat av jonasolof 2004-08-12 kl 12:00]
 
finns i skräplådan...

jonasolof; sa:
Bra artikel.

Tillverkningsmässigt är det nog billigare att massproducera patchantenner än quadrifilär ahelixantenner. Patchen består av en keramisk platta belagd med en metallfilm på båda sidor samt en noggrant uträknad anslutningspunkt för ovansidan. [Ändrat av jonasolof 2004-08-12 kl 12:00]

Jodå, patchantenner är hyfsat billiga. Jag köpte några stycken för länge sedan för ett projekt som senare rann ut i sanden. Fördelen med helixantennerna verkar annars vara att de går att ta bort så man kan montera en extern antenn med inbyggd förstärkning. Den externa antennen har nästan alltid patch-element!!!

MVH/Christer
http://www.clover.se
 
San José Navigation har en extern quad antenn med förförstärkare. Jag har ett par stycken. Men resultatet är sämre än med en Gilsson antenn (patch).

Att du kan ta bort quadantenner och sätta i en extern är egentligen begränsat till Garmins Street pilor varianter. Du kan det inte på Magellans mottagare t ex.

Jag prövade för övrigt att ta en quadantenn från en Street pilot och sätta den istället för patchantennelementet på en Gilsson(förförstärkare). Gick utmärkt. Är ett projekt för en GPS-hatt.
 
Genom åren har Garmin varierat sitt antennval, troligen mer efter vad som har varit rimligt att applicera på en viss mottagare än efter vad som var absolut billigast att tillverka.
Exempelvis hade sedan länge nerlagda GPS II en quadantenn, liksom efterföljarna GPS III, GPS III+ och GPS V.
Däremot hade GPS 12, i sina olika varianter, patchantenn, liksom de senaste modellerna i StreetPilot-serien.

Har Magellan använt quad helix genomgående, eller finns det olika antenner i deras modeller också?

Anders
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg