Metria lär snart bolagiseras

Om vi börjar med att dela upp de allmänna kartorna i de traditionellt tryckta och de digitala, så är min bedömning att detta kommer att hända.

Tryckta allmänna kartor
En bolagisering av Metria påverkar inte de tryckta kartorna överhuvud taget.

Den del av Metria som tidigare hade med de tryckta kartorna att göra var Kartförlaget, som numera tillhör Norstedts Förlagsgrupp, så den bolagiseringen är redan genomförd.

Det som är av intresse att bevaka är hur Norstedts väljer att sköta tryckning och distribution av de tryckta kartorna efter det att Kartförlaget läggs ned vid kommande årsskifte.

Digitala kartor
Dessa finns ju som bekant i rasterformat och i vektorformat.

Vad gäller rasterprodukter så kommer kartfilerna fortfarande att produceras av Lantmäteriet, vilket ger samma utförande som idag. Frågan är vilket distributionssätt som kommer att användas.

CD-sortimentet skulle i likhet med de tryckta kartorna ligga kvar hos Norstedts några år till. Därefter tror jag att de kommer att utgå och att fortsatt distribution blir helt beroende av olika nättjänster. Jag har inte en susning om hur prissättningen kommer att se ut.

Pris och kvalitet på kartor i vektorformat påverkas inte av om Metria bolagiseras eller inte. Metria agerar på samma villkor som övriga återförsäljare och "förädlare" av Lantmäteriets kartdata. Priset till återförsäljarna kommer även i fortsättningen att sättas av Lantmäteriet.
 
Oavsett vilket så är det politiska beslut detta handlar om..

Förslaget att bolagisera Metria har varit uppe tidigare... utan att det hänt nått. Så oavsett vad man tycker om förslagen i sig så förvänta er inga politiska stordåd.
Bolagisering av Metria lär ingendera av blocken vinna några röster på så det lär knappast vara högprioriterat i dessa studande valfläsktider...

Allt gott/Dag
 
Jodå, den här frågan har ältats flera gånger.

Det som är nytt den här gången är nya/förändrade krav på tillhandahållande av information genom EU-direktiven Inspire och PSI, vilka sägs vara huvudorsakerna till att Lantmäteriet inte kan ha egen uppdragsverksamhet i konkurrens med andra aktörer.

En annan sak som är annorlunda den här gången är att de flesta inom Lantmäteriet, också inom Metria, är positiva till att uppdragsverksamheten bolagiseras. Jag tror därför att avyttringen kommer att genomföras.

Genomsnittsbesökaren på Utsidan.se kommer säkert inte att märka någon skillnad alls. Förändringen har som sagts tidigare i tråden ingen direkt påverkan på prissättning av vare sig analoga eller digitala kartor.
 
Datan då?

Det intressanta är ju vad som händer med KARTDATAN. Insamlad med allmäna medel, men ack så dyr och komplicerad att få tillgång till. Varför är Google earth, Flight Simulator mm så odetaljerat vad gäller höjder i Sverige jämfört med Norge tro?
En bolagisering vore bra tror jag, så att Metria på lite sikt kan konkurrera på lika villkor med övriga som tillhanadhåller kartdata.
 
Jag ger mig inte in i ännu en diskussion om prissättning av data, utan konstaterar endast att finansieringsmodell för Lantmäteriets tillhandahållande av geografisk information beslutas av regering och riksdag.

Hur svenska politiker väljer att finansiera uppbyggnad och ajourhållning av data skiljer sig säkert på flera punkter från hur man väljer att göra i andra länder, vilket gör det svårt att jämföra priser.
 
Regeringsbeslut att bolagisera Metria

Konstigt nog har ingen annan på Utsidan uppmärksammat det faktum att regeringen den 22 december i proposition 2010/11:53 föreslår att Riksdagen beslutar om bolagisering av Metria.

Vid riksdagsbeslut kan bolagiseringen genomföras tidigast den 1 april 2011.

Konsekvenserna av en bolagisering är till största delen beskrivna i tidigare inlägg.

http://www.regeringen.se/sb/d/13847/a/158693/dictionary/true
 
Metria blir bolag 1 maj 2011

Nu är det helt klart att Metria blir ett från Lantmäteriet fristående bolag från den 1 maj 2011.

Vad har det då för betydelse för tillgången till och avgifterna för Lantmäteriets geodata?

Svaret är att Metria blir ett konsultbolag som spelar på samma planhalva som övriga konsulter i branschen. Dessutom kommer Metria, liksom många andra företag, att vara en av Lantmäteriets partners/vidareförädlare. Detta innebär att de kan både skapa egna produkter/tjänster som bygger på Lantmäteridata och dessutom distribuera data till slutanvändare. Allt detta gör de med en helt egen prissättning som bygger på marknadsmässiga överväganden.

Det som är helt nytt och som har betydelse för alla som använder Lantmäteriets data är följande (Det har inget att göra med Metrias bolagisering utan är en följd av ny lagstiftning som bygger på EU:s PSI-direktiv (Public Sector Information)):

1. Från 1 januari 2011 kan vem som helst vända sig direkt till Lantmäteriet för att köpa (lösa licens för) alla Lantmäteriets data och produkter.
2. Avgifterna (priserna) för data finns publicerade på Lantmäteriets hemsida tillsammans med utförlig leveransinformation och annan produktinformation.

I praktiken innebär detta i de flesta fall att Lantmäteriets data blir billigare för användarna och kostnaderna blir synliga i och med att prislistan publiceras offentligt. Tidigare har ju Lantmäteriet bara publicerat sin "grossistprislista" gentemot de externa återfäörsäljarna. Dessa har sedan kunnat sätta vilket pris de ville på informationen.

En annan viktig nyhet är att Lantmäteriets avgifter för geodata numera är differentierade mellan olika användningskategorier. Detta innebär att man för icke kommersiell användning, dvs för privat bruk eller i en idéell organisation, får 90% rabatt på de avgifter som gäller för kommersiella användare av informationen.
Läs mer på Lantmäteriets hemsida: www.lantmateriet.se

/lmlyset
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg