En 08:a i Luleå
joawik; sa:
De senaste dagarna har istillväxten i Luleåområdet varit fantastisk. ...
Efter ha läst Jockes beskrivning av islägen i Luleå och sett väderprognosen som lovar ett stabilt högtryck med strålande sol, förstod jag att detta var en chans jag måste ta. Ett problem uppstod dock, det var fullt på både flyg och tåg söndag kväll. Åka över dagen? Ja, varför inte. Nattåg är smidigt.
Jocke hämtar upp mig vi tåget strax efter sju. Vi far med bil ut till Kallax fiskehamn medan solen är på väg upp. Det ser ut att bli en fin dag, och det blir det. Flera skrinnare möter upp. Vi tar en kort sväng ut norr om Kallaxön till iskanten i väntan på några eftersläntrare. Isen är knappa decimetern tjock, slät och hård, svart och alldeles klar. I det grunda vattnet syns botten tydligt. Längre ut är isen endast två nätter gammal, med fina vindbrunnar att kryssa emellan. Temperaturen är strax under tio och biter lite i ansiktet, det känns bara fint. Vinden är svag från nordväst. Solen börjar värma från en klar himmel. Vi vänder tillbaka och plockar upp de övriga, sedan bär det söderut längs fastlandet. Promenad över några uddar med endast nattgammal is utanför. Jocke intygar att det var öppet där i går. I de grunda vikarna jagar vi gäddor som syns tydligt genom den klara isen. Gott om gädda, och stora är de. Vidare mellan Halsön och Granön över Ersnäsfjärden som var lite trixig med ström från Alån. Gårdagen hade bjudit god sjörök som nu satt sig i glesa rimfrostblommor på isen som glimmar fint i solen. Där de sitter glesare, eller inte alls, är det ofta ej bärigt. Därmed är det ganska lätt att bedömma isen. Något som annars kunde varit ganska svårt i det låga motljuset. Vyn är bedårande: svartblank is, gnistrande silvrig rimfrost, blå himmel, gul sol, röda granit och gul sand i strandkanten och frostiga björkar på land. Tar ut skären ordentligt mot havshorisonten. Detta är värt en resa, även ända från fjollträsk, som de säger här. Utanför Renholmen ligger varkis med för tunn is utanför. Vi rastar vid en fin stuga. Hon som bor där upplåter villigt sin altan till oss och delar ut varma dynor åt oss att sitta på. Solen värmer nu, men rasten blir kort. Vi vill åka skridskor. Försöker runda Halsön på utsidan men efter långt strandkallskör och några promenader över uddar tvingas vi vända. Kanske har nordvästen byggt en läbrunn längs sydoststranden eller så är det strömmen som spökar. Strömmar påverkar isarna mycket här, med både stora utlopp från älvarna och stora vattenståndsändringar. Norr om Halsön möter vi en grupp från Luleå långfärdsskridskoklubb som vi hejar på. Andra fika på södra Kallaxön. Vi går upp till den gamla fältspatsgruvan på ön och åk skrinnar runt i de trolska gruvhålen.
Tillbaka i fiskehamnen vänder några hemåt för andra bestyr, men jag och Mats bestämmer oss för att försöka lite mera norrut. Längs den ytterst grunda stranden ligger is som bär. Ibland får vi gå över sandrevlar, ibland får vi kryss i ”rock gardens”. Naturen är väldigt annorlunda här, och mycket fint för skridsko. Troligen sämre för djupgående segelbåt. Vi kommer upp till Kallax förlängda landningsbana. Nu börjar de skymma. Vi tar kurs mot den nedgående solen och skrinnar i ett fantastiskt släpljus över isar som nu verkligen är svarta. Afterskate med sauna och därefter öl i down town Luleå passar fint efter sju timmar på isen och fem och en halv mil i benen.
Isförhållande
Kärnis av bästa kvalitet. Ofta vackert sjungande, ibland mer fras. Trots att det är havsis, så är vattnet nästan helt sött och isen saknar i stort sett saltisegenskaper. 2 - 3 nätter, 5 – 10 cm.
Väder
Polman hade ritat sin sista stora sol över Norrbotten och det stämde. Perfekt vinterhögtryck med blå himmel och ingen nämndvärd vind. Och ännu är dagarna ganska långa. Mot kvällen norrsken.
Erfarenheter
Åkarna här uppe är sällan så enkelspåriga skridskoåkare som vi tenderar att vara. Här är man verkliga multisportare. När det inte är före för skridskor åker man issegel, isjaken, kite-surfning, isvindsurfning eller skatingskidor. Och går inte det heller, så kör man ismotorcross, skoter eller fiskar. Inte utan anledning att Luleå komun har gett ut ett vintersportkort över skärgården, med isvägar, strömställen, rännor, råkar och packisgräns.