Med start från Grövelsjön, funkar denna rutt?

Nedan rutt är tagen från http://www.graenslandet.se/sv/besoek-graenslandet-/vandra. Jag har lite frågor till er som vandrat i detta område:

1. Är det en rolig fast utmanande vandring?
2. Vi vill ej sova i stuga, bör vi titta på annan rutt? (Förslag önskas då nedan förslag alltid har stuga)
3. Vi vill gärna vara ensamma så mycket som möjligt, är där mycket folk i slutet av Juli?
4. Vi är ute efter variationen mellan att vandra i skog till att komma ut till stora vidder. Gärna krävande.
5. Bör vi se oss om efter annan destination? (Sarek och Jotunheimen har varit på förslag)

Tack för all form av kreativ input.

"
Gränslandet runt för den vältränade!
Denna tuffa veckotur tar dig runt stora delar av Gränslandet på markerade sommarleder. Dagsetapperna är långa och terrängen är stenig och krävande även för dig som brukar gå i fjällen. Det tar längre tid än vad du är van vid och det frestar på både knän och fotleder. Turen kan vandras åt båda hållen och det finns fler olika varianter. Med tält blir du mer flexibel, men måste istället bära tyngre packning. Observera att du måste ha med dig nyckel till stugan i Røvollen.

Start: Grövelsjön.

Dag 1: Grövelsjön–Svukuriset. Båt 6 kilometer. Vandring 17 kilometer. Övernattning med matserverering på Den Norske Turistforenings (DNT) turisthytte.

Dag 2: Svukuriset–Røvollen, 18 kilometer. Övernattning med självhushåll finns på DNT turisthytte. OBS! Du måste ha med dig nyckel.

Dag 3: Røvollen–Skedbrostugan, 20 kilometer. Övernattning med självhushåll på Svenska Turistföreningens (STF) turiststuga.

Dag 4: Skedbrostugan–Rogenstugan 17 kilometer. Övernattning med självhushåll på STF turiststuga.

Dag 5: Rogenstugan–Storrödtjärn 18 kilometer. Övernattning med självhushåll på STF turiststuga.

Dag 6: Storrödtjärn–Hävlingestugorna 9 kilometer. Övernattning med självhushåll i Länsstyrelsen i Dalarnas uthyrningsstugor eller vandrarstuga.

Dag 7: Hävlingestugorna–Grövelsjön 13 kilometer. Övernattning på fjällstation eller fjällhotell."
 
Klart det funkar!

Klart det funkar, men.........

1. Det är en rolig tur där ni förflyttar i omväxlande skog, fjällbjörkskog och på kalfjället. Om den är utmanande är väldigt individuellt. Turen kan vara krävande i det att området runt Rogen är (sten-)block rikt. Men ni kommer inte att träffa på några stora höjdskillander eller "luftiga" partier.
I juli kan mygg och knott vara besvärliga, speciellt i skogen.
2. Ni kan använda samma rutt bara planlägg övernattningarna mellan stugorna. Vik av från leden och uppsök en lämplig lägerplats.
3. På norsk sida och upp till Skedbrostugan, undantaget sträckan Svukuriset - Røvollen, är inte aktiviteten så stor. Runt Rogenstugan, Rødtjärnsstugan, Hävlingsstugan och ned till Grövelsjönsfjällstation får man räkna med en del folk i juli. Området är dock stor så en lägerplats i enskildhet finns alltid tillgänglig.
4. Variationen har ni här. Om den blir krävande är väldigt individuellt. En tälttur på sju dygn där man bär med sig all mat för hela turen uppfattar nog många som relativt krävande. Sedan har dagsetappernas längd stor betydelse. Under 20 km dag får nog anses som normal. Vädret kan dock vara en utfodring, ffa i blockterräng där stenarna kan bli mycket hala när de blir blöta. Mygg och knott kan också av många uppfattas som krävande speciellt när tillgången är god på de små rackarna.
5. Sarek är längs Kungsleden relativt "befolkad" i juli. Så ska man finna ensamhet måste man gå utom denna. Detta ställer dock krav på orienteringsförmåga, vad av vattendrag och så vidare. Om det blir krävande i övrigt beror på planläggningen, väder, mygg osv. Jotunheimen är ganska befolkad längs lederna i juli. Norrmännen är ett turgående folk! Området är krävande med stora höjdskillnader. På vissa avsnitt "luftiga" partier. Mycket (väldigt mycket) sten och på många platser långa dagsetapper. I Jotunheimen går ni också "mellan stugor" då lederna normalt är lagda mellan stugor.

Jag menar väl att varken Sarek eller Jotunheimen skall ses som alternativ till Femundsmarka/Rogen/Långfjället egentligen. Alla tre områdena är värda ett besök eftersom de är så olika och bjuder på olika upplevelser och utmaningar. Bara gå för Gränslandet i år och planera för de andra områdena ett annat år!

Jag leder själv en tur för Den Norska Turistföreningen som går Svukuriset - Sylen - Grövelsjön - Valdalen - Svukuriset i mitten på Juli så vi kanske möts på leden!

Peter
 
Senast ändrad:
Jag leder själv en tur för Den Norska Turistföreningen som går Svukuriset - Sylen - Grövelsjön - Valdalen - Svukuriset i mitten på Juli så vi kanske möts på leden!
Peter

Jag bjuder på en kåsa whiskey om det blir så :)

Tack för din input Peter, det betyder verkligen mycket när man själv inte varit i området och vad jag kan läsa från det du skriver är att vi tänker rätt rent ruttmässigt men givetvis spelar väder, vind och mygg in för hela totalupplevelsen och hur "tåliga" vi är för dessa element - allt är ju lättare vid fint väder. Vi kommer att köra på Gränslandet oavsett vilket och bara njuta!
 
Jag har gått närapå exakt den rutt som du beskriver, men motsols. Den turen gjorde vi på stugor (6 dagar) varför vi gick lite lättare då en del etapper är ganska långa.
Vi hoppade över Hävlingen som övernattning utan gick direkt på Storrödtjärn första natten. Upplever nog att motsols varvet ger bästa vyerna. Sträckan Svukuriset - Grövelsjön STF gick vi Linnéleden istället för att åka båt. Väljer ni leden passerar den över två fina utsiktspunkter, bla Salsfjellet.
Klart sämsta sträckan att gå är mellan Rövollen och Skedbrostugan, där sträckan på norska sidan är mycket storblockig och man får hoppa mellan klippblock en längre sträcka (innebär även svårt med bra tältplatser). Direkt ni kommer in i Sverige närmare Skedbrostugan blir terrängen mer lättgången.
 
Jag har gått närapå exakt den rutt som du beskriver, men motsols. Den turen gjorde vi på stugor (6 dagar) varför vi gick lite lättare då en del etapper är ganska långa.
Vi hoppade över Hävlingen som övernattning utan gick direkt på Storrödtjärn första natten. Upplever nog att motsols varvet ger bästa vyerna. Sträckan Svukuriset - Grövelsjön STF gick vi Linnéleden istället för att åka båt. Väljer ni leden passerar den över två fina utsiktspunkter, bla Salsfjellet.
Klart sämsta sträckan att gå är mellan Rövollen och Skedbrostugan, där sträckan på norska sidan är mycket storblockig och man får hoppa mellan klippblock en längre sträcka (innebär även svårt med bra tältplatser). Direkt ni kommer in i Sverige närmare Skedbrostugan blir terrängen mer lättgången.

Underbar info, man vill gärna ha det "fina" framför sig, tack. Antar du tycker att rutten fungerar, men är området så fint så att du hade du åkt dit igen? Vad är dina bästa och sämsta minnen därifrån?
 
Jag gick denna tur i Augusti 1991 som bjöd på osannolikt fjällväder med strålande solsken, kring 30 grader varmt på dagarna och inte en regndroppe på hela tiden. Fjällsjöarna kring Skedbrostugan hade vattentemp kring 22 grader, ganska surrealistisk känsla att ligga där i kristallklart vatten och simma runt och titta upp på fjällvärlden omkring sig:)
Turen bjuder på kalfjällsövergångar, dalar därimellan med knotiga gamla träd och ganska stora block samt en hel del sjöar. Mest skog har ni kring Hävlingen, några sträckor mellan Storrödtjärn och Rogen (dock passerar man över en höjd med fin utsikt:)) samt huvuddelen av sträckan Rogen Skedbrostugan. Även i starten från Svukuriset följer man dalgången några km med björkskog, och på den turen klart myggrikaste sträckan. Tyngst att gå var den storblockiga terrängen mellan norska gränsen och Rövollen, men som tur var det kruttorrt så inga hala stenar att hoppa mellan.
Sträckan mellan Rövollen till Svukuriset följer till stora delar en platå parallell med Femunden som ger bra vyer och lättgånget. Sträckan Svukuriset-Grövelsjön STF är längst med sina ca 27km, men två fjällövergångar ger fantastiska vyer i fint väder.

Så svar på dina frågor. Ja, jag kan tänka mig att vandra där igen (har faktiskt varit mycket i Grövelsjöområdet såväl vinter som sommar). Klart positivaste minnet var simturerna i fjällsjöarna, någon man inte är van vid från andra fjällvandringar, brrrr. Sämst gillade jag blockterrängen norr on Rövollen som kändes som den aldrig ville ta slut, men tanken på de nyfångade öringarna vi bar med oss till kvällsmat underlättade;)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
hsp Ta vandrings stav vid start i fjällen Fjällvandring 48
flindvl Mårmapasset med start i Kaisepakte Fjällvandring 5
Feorie Artfjället, start i södra delen Rönäs Fjällvandring 5
Askel Tips på start/slutpunkt för 1 vecka i Hardangervidda Fjällvandring 6
veni Trepassleden med start 20 Augusti Fjällvandring 4
cloud76 Vandra norra lapplandsfjällen med start 10-17 juli? Fjällvandring 4
UnderEnTarp Lämplig start för vandring Sundsvall - Trondheim? Fjällvandring 7
danielm71 Start och stopp Ritsem Fjällvandring 14
Blåbär55 Vandring abisko-Nikkaluokta med start på midsommar. Snöläget och tips? Fjällvandring 3
Almgren Sommarens tur start i Katterat Fjällvandring 22
niklaz Fjällvandring och lite fiske kanske, start i Sundsvall - var? Fjällvandring 12
Chowdhury Start Surova slut Saltoluokta på 4 dar, genomförbart? Fjällvandring 2
Rombo Sarekvandring med start 14 juli Fjällvandring 2
johan5588 Turtips !? Med start från Våladalens Fjällstation..... Fjällvandring 0
muminfar 10 dagars vandring med start och mål Kvikkjokk? Fjällvandring 3
jonw Grövelsjön/Femundsmarka i början av oktober? Fjällvandring 10
Swift Höstvandring Sälen - Grövelsjön Fjällvandring 5
mThureson Oledat runt Rogen & Grövelsjön Fjällvandring 13
sanoj89 Råd om ensamvandring Grövelsjön Fjällvandring 10
sauln tips på 2-3 dagar vandring från grövelsjön Fjällvandring 6
Grissly Grövelsjön med hund Fjällvandring 4
Bjorn1971 Nybörjare i Grövelsjön och Töfsingedalen. Fjällvandring 10
anders84 Grövelsjön Alternativ väg till Storrödtjärnsstugan från Töfsingsdalen Fjällvandring 6
sanoj89 Egen vandring i grövelsjön? Fjällvandring 14
Vattenvargen Båt på Grövelsjön? Fjällvandring 4
Roper72 Transport Tänndalen-Grövelsjön Fjällvandring 4
alindahl Grövelsjön: Åsikter om rutt? Fjällvandring 6
omaisgrande Grövelsjön 3 nätter Fjällvandring 6
peterfuchs Avstickare Norge från Grövelsjön Fjällvandring 6
peter.carlberg Storulvån-Grövelsjön Fjällvandring 2
Putte80 Hammock i Grövelsjön Fjällvandring 3
gurney Grövelsjön i pingst Fjällvandring 5
StenenT Storlien till Grövelsjön Fjällvandring 4
Walters Grövelsjön - vandring Fjällvandring 10
tomhylsan Rundvandring Grövelsjön? Fjällvandring 0
freddoc Grövelsjön Fjällvandring 6
jffoto Tälta i Grövelsjön Fjällvandring 17
Vattenvargen Grövelsjön kontra JÄmtlandstriangeln Fjällvandring 13
ViktoriaR Grövelsjön- tips på kort tälttur Fjällvandring 3
pajaflow Grövelsjön med barn Fjällvandring 11
WiseDuck Snöläget, Grövelsjön? Fjällvandring 4
Trötter Grövelsjön vs Åre vs ?? Fjällvandring 4
Annette A På väg mot Grövelsjön? Fjällvandring 0
kod Grövelsjön-Svukuriset Fjällvandring 2
greenfish Vandring Grövelsjön, mitten av aug, tips Fjällvandring 0
elins_trädgård Dagsturer runt Grövelsjön? Fjällvandring 25
Kogoyo grövelsjön-storlien Fjällvandring 3
Pwe Grövelsjön - Femundsmarka Fjällvandring 8
Joac "Oasen" vid Stor Svuku, Grövelsjön Fjällvandring 14
Caminista Vandrat Grövelsjön till Sälen? Fjällvandring 17

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg