Mat?

Vad är bäst, billigast och godast? Vilken frystorkad mat rekomenderar ni? Har hört att man kan torka själv, fungerar det bra?
 
Mat

Mitt svar skulle vara att Wildlife är godast, har hyfsat näringsvärde också tror jag. Sen finns ju billiga blåband, som jag har testat ganska mycket i lumpen, det funkar men wildlife är godare i längden. Sedan finns det nåt som heter norgepåsar eller nåt. Ska tydligen var hyfsade... men det är bara att testa sig fram. Lycka till....
 
God mat!
Om du tittar i DN konsument "C-delen" idag så har dem en liten test av tre olika märken av frystorkat. Kontentan av testen är att med egna kryddor och lite annat så smakar all frystorkad mycket bättre oavsett märke.
Bon apetit!
 
Blanda

Mitt tips är att blanda, för dom lite billigare är oftast inte lika goda som dyrgriparna så om man slänger in en sådan då och då har man nåt att se fram emot.

Blå Band är ju billiga och helt ok, lite tradiga i längden.

Wildlife är mycket goda (speciellt Nasi Gorengen) men kostar ju en bit.

Den norska maten som någon nämde är Real Turmat (och finns på http://www.drytech.no )är jättegod (en troskgryta som är grym), men den är nog också den dyraste.

Sen hittade jag även inför sommarens vandring ett tyskt märke som heter typ Trekking-Maltzesen och finns att köpa på http://www.getout.se eller http://www.globetrotter.de. Dubbelportionerna funkar som dubbelportioner om man blandar i lite snabbmakaroner, annars kan det vara i minsta laget för 2.

Vet inte om man blev nå klokare på det, men du kanske fick lite uppslag i alla fall.

/Nippe
 
Torka egen mat!

Jag vill absolut rekommendera att torka egen mat. Inte svårt, jättegott och klart mycket billigare än frystorkat. Nästan allt verkar gå att torka. Till årets vandring hade jag fixat en köttfärssås, en fiskgryta, en kikärtsgryta och en linsröra enligt lite olika principer.

Köttfärssåsen lagade jag helt klar med massor av goda kryddor, oliver, svamp m.m. Kokade den ganska tjock och bredde sedan ut den på en plåt täckt med tidning + bakplåtspapper. In i ugnen på 50 grader och så fick det stå där med luckan på glänt över natten. Klart när det är helt torrt och muligt.

De andra rätterna torkade jag mer eller mindre i delar, dvs till linsröran torkade jag lök och tomater för sig, sköljde och torkade röda linser och blandade sedan i en plastpåse tillsamman med olika indiska kryddor. Kikärtsgrytan: kokade och torkade kikärter för sig och förvällde + torkade diverse rotfrukter för sig. Blandade i påse med örtkryddor och tillsatte vid tillagning buljongtärning samt tomatpuré (i filmburk). Fiskgrytan: stekte fisk i småbitar tillsammamns med lök + stjälkselleri och torkade detta. Blandade med jordnötter och russin i påse.

Tillagningen går till ungefär som vanligt frystorkat, fast maten bör stå och dra lite längre. Blötläggning i timmar behövs dock inte. Lägg helt enkelt i blöt med du sätter upp tältet eller annat aktuellt bestyr. Koka sedan upp och rör om. Sätt därefter kastrullen åt sidan, inpackad i en yllemössa eller annat som håller värmen och låt stå en kvart eller så. Koka upp igen och smaka av, kanske behöver det puttra en stund för att bli klart. MUMS!!!

Tillbehör: ris, snabbmakaroner eller snabbfavoriten couscous.

En annan fördel med den egentorkade maten är att den går att förbereda nästan hur långt i förväg som helst - när den väl är torkad håller den ju jättelänge. Så du kan torka en rätt eller en grönsak då och då när andan faller på, under våren inför sommarens vandring t.ex.

Förövrigt tycker jag att Blå Bands frystorkade är klart mycket godare än sitt rykte. Rätterna har konsistensen emot sig men smaken är det inget större fel på.

Sen så finns det ju också en rad torkade maträtter i vanliga mataffären, spagettisåser, soppor osv. De bör dock drygas ut och/eller kryddas. Makaroner eller linser/torkade kikärter i sopporna t.ex. Olivolja är en god krydda i spaggetisåserna!

Lycka till!

Gunilla (som vandrade tillsammans med Jürgen)
 
Bok rek.

Friluftsmat-Laga mat i fjällen heter en bok som jag tycker är bra. Skriven av Anita Forsell. Medlemspris STF 89:-

Var väldigt osäker hur man gjorde, ville ju inte blir magsjuk, men icke. Brukade ta med fabricerade favoriter reserv och det skulle "mögla" men det har inte hänt. Marinerad lövbiff med potatis kan jag se bra emot flera dagar och portionerna storlek kan man bestämma själv.

[Ändrat av Giraffen 2001-08-17 kl 12:16]
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
PlåsterPelle Bussgods från Stockholm till Abisko Fjällvandring 2
hsp Lätt långvarig magsjuka Glaciärvatten/Torkad mat Fjällvandring 8
Wotan88 Mat i eller utanför tältet? Fjällvandring 49
Ryggsäcken Mat vid stugvandring i Padjelanta? Fjällvandring 9
Stormyglarn Koka Vatten/laga mat utan gasol/spritkök Fjällvandring 14
moa_k40 Laga mat med primus lite? Fjällvandring 7
Ohrling Mat till 1-åring Fjällvandring 11
Mattias70 Björn och mat. Fjällvandring 13
lokatten Padjelanta kan man köpa mat längs vägen? Fjällvandring 3
bombuspolaris Mat för fjällvandring Fjällvandring 47
fjording Skicka mat med Bussgods på Kungsleden Fjällvandring 14
create Fryspåsar eller vacuumförpacka mat? Fjällvandring 6
Dalu0700 mat 24 hour meal Fjällvandring 5
Svante S Hela Kungsleden 44 mil i ett svep - med pemmikan som mat Fjällvandring 33
article Mat och matlagning på fler dagars vandring Fjällvandring 5
markusbacka Kungsleden abiskor-nikkaloukta med hund. Erfarenheter och mat? Fjällvandring 14
peter notstrand Torkad mat Fjällvandring 3
anders.gusten Mat för nybörjare Fjällvandring 9
tomhylsan Alternativ till frystorkad mat Fjällvandring 9
devlon Kebnekaise, mat och vattetn Fjällvandring 16
Nedar Mat i Ritsem? Fjällvandring 1
eaglerock Mat i Kvikkjokk Fjällvandring 3
BeatriceK HUr laga mat vid ösregn Fjällvandring 77
avslut1008 Torkad mat? Fjällvandring 6
Sanna81 vatten och mat ammarnäs-hemavan Fjällvandring 7
lurifix Mat! Fjällvandring 13
Keras2006 Mat på Nattåg till Östersund med SJ? Fjällvandring 3
Barfoba Gammal mat ? Fjällvandring 10
fredolund Mat till små barn Fjällvandring 2
htelander Användning av frystorkad/torkad mat? Fjällvandring 9
friskjohan Mat på Fjällräven Classic Fjällvandring 0
josefh Mat i Abisko Fjällvandring 6
hellstrand Torka mat Fjällvandring 4
JoBev Tillgång till mat runt Sylarna?? Fjällvandring 15
Overland Mygg och mat i Padjelanta Fjällvandring 1
iskjnbr Köpa mat på plats eller ta med Fjällvandring 12
majsofi mat i Narvikshyttene Fjällvandring 1
sveom Torka mat Fjällvandring 7
larvik line Mat Fjällvandring 1
larvik line vad slags mat är bäst att ha Fjällvandring 1
nils73 Svensk snor mat før 100000 kr i DNT:s hytter Fjällvandring 53
smula gourmetkäk på tur???? mat i fjällen... Fjällvandring 11
ermo Att torka mat... Fjällvandring 3
Köpa mat på Kungsleden Fjällvandring 6

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg