Torka egen mat!
Jag vill absolut rekommendera att torka egen mat. Inte svårt, jättegott och klart mycket billigare än frystorkat. Nästan allt verkar gå att torka. Till årets vandring hade jag fixat en köttfärssås, en fiskgryta, en kikärtsgryta och en linsröra enligt lite olika principer.
Köttfärssåsen lagade jag helt klar med massor av goda kryddor, oliver, svamp m.m. Kokade den ganska tjock och bredde sedan ut den på en plåt täckt med tidning + bakplåtspapper. In i ugnen på 50 grader och så fick det stå där med luckan på glänt över natten. Klart när det är helt torrt och muligt.
De andra rätterna torkade jag mer eller mindre i delar, dvs till linsröran torkade jag lök och tomater för sig, sköljde och torkade röda linser och blandade sedan i en plastpåse tillsamman med olika indiska kryddor. Kikärtsgrytan: kokade och torkade kikärter för sig och förvällde + torkade diverse rotfrukter för sig. Blandade i påse med örtkryddor och tillsatte vid tillagning buljongtärning samt tomatpuré (i filmburk). Fiskgrytan: stekte fisk i småbitar tillsammamns med lök + stjälkselleri och torkade detta. Blandade med jordnötter och russin i påse.
Tillagningen går till ungefär som vanligt frystorkat, fast maten bör stå och dra lite längre. Blötläggning i timmar behövs dock inte. Lägg helt enkelt i blöt med du sätter upp tältet eller annat aktuellt bestyr. Koka sedan upp och rör om. Sätt därefter kastrullen åt sidan, inpackad i en yllemössa eller annat som håller värmen och låt stå en kvart eller så. Koka upp igen och smaka av, kanske behöver det puttra en stund för att bli klart. MUMS!!!
Tillbehör: ris, snabbmakaroner eller snabbfavoriten couscous.
En annan fördel med den egentorkade maten är att den går att förbereda nästan hur långt i förväg som helst - när den väl är torkad håller den ju jättelänge. Så du kan torka en rätt eller en grönsak då och då när andan faller på, under våren inför sommarens vandring t.ex.
Förövrigt tycker jag att Blå Bands frystorkade är klart mycket godare än sitt rykte. Rätterna har konsistensen emot sig men smaken är det inget större fel på.
Sen så finns det ju också en rad torkade maträtter i vanliga mataffären, spagettisåser, soppor osv. De bör dock drygas ut och/eller kryddas. Makaroner eller linser/torkade kikärter i sopporna t.ex. Olivolja är en god krydda i spaggetisåserna!
Lycka till!
Gunilla (som vandrade tillsammans med Jürgen)