Mat i mattermos

Använder alltid mattermos på fjällturerna på vintern.
Mestadels för att det är så enkelt att göra en varm lunch som förbereds under frukosten.

1 dl råris (max 10 min koktid) 1 torrsoppa av något slag, salt.¨
Häll på kokande vatten.

eller
1 dl pasta (med lång koktid, annars blir det pasta"gegga"), 1 torrsoppa av något slag, salt.
Häll på kokande vatten.
 
Metodiskt

Lång koktid tycker jag är bra.
Sätt på grytan på kvällen. Stäng av på morgonen.
Eller tvärtom om så önskas.
Jag har 2 metoder. Grötgryta dvs 2 grytor i varandra med vatten i den understa och mat i den översta på spisen, eller Crock-pot slow cooker.
Här är konsten att leta tillräckligt sega och svårkokta saker för att grytan skall ha någon struktur kvar efter kokning.
Torkade bönor. Råris. Bringa. Ja, börja där någonstans.

Gryta i ugn går också bra. Metod 3. Emaljerad gjutjärnsgryta och ugnen på 120 grader. Höna är min vanligaste här.

Och när jag tänker efter har jag en fjärde metod, vattenugn (sous vide),
Men den har jag mest kört bara kött i.

/John
 
Ett trick för att slippa äta samma gryta hela veckan.
Särskilt lämplig om man har vattenugn (eller sous-vide-cirkulator) och vakumpackare.
Häll grytan i sexdeciliters frysaskar. Frys. Vacuumpacka de frysta grytorna (ta av askarna först). Kör över natten i vattenugnen på 55 grader . Kyl.

Grytpåsarna är nu kylkonserver och håller flera veckor i kylen.
Och går givetvis att frysa igen.

Lite omständigare på förberedelsestadiet men, smidigt när det ska ätas.

/John
 
Använder mest mattermos (1,5 liter) på vintern. Det är smidigt att ha lite vatten att grunda med när man ska smälta snö. Och det gör absolut inget om vattnet är varmt. Att man sedan när som helst kan stanna och ta sig en kaffe eller te är ju inte heller dumt.

Tricket att lämna köket hemma, någonstans på utflykten hälla av lagom med vatten till varm dryck, och stoppa i korvar i termosen, servera varm dryck o korv me brö. Ja det har man ju mest kört när man haft ungar med ut.
Dom får lätt tråkigt på en pimpelutflykt annars.
Men det har ju funkat nästan bättre att ha med en grill o låta dom grilla sina egna korvar.

/John
 
Alla typer av grytor och matiga soppor fungerar ju bra. Undvik dock pasta då den tenderar att fortsätta svälla i termosen och blir lös och oaptitlig.
 
Ungar

Använder mest mattermos (1,5 liter) på vintern. Det är smidigt att ha lite vatten att grunda med när man ska smälta snö. Och det gör absolut inget om vattnet är varmt. Att man sedan när som helst kan stanna och ta sig en kaffe eller te är ju inte heller dumt.

Tricket att lämna köket hemma, någonstans på utflykten hälla av lagom med vatten till varm dryck, och stoppa i korvar i termosen, servera varm dryck o korv me brö. Ja det har man ju mest kört när man haft ungar med ut.
Dom får lätt tråkigt på en pimpelutflykt annars.
Men det har ju funkat nästan bättre att ha med en grill o låta dom grilla sina egna korvar.

/John

När det gäller ungar och vissa vuxna är ett bra tips att få till en fika innan man åker hem istället för att tänka vi är på väg hem och äter hemma.
 
När det gäller ungar och vissa vuxna är ett bra tips att få till en fika innan man åker hem istället för att tänka vi är på väg hem och äter hemma.

Givetvis! Det positiva fikat skall associeras med utflykten.
För den inbitna utemänniskan kan undantag göras. Men har man blivande utemänniskor med sig är fika/mat/mellanmål ett måste.

Den/de erfarna får den här årstiden lista ut hur man lyckas servera färska semlor med varm cacao på utflykten.

/John
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
oberg_niklas Mat som passar till mattermos Friluftsmat 13
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
avsl_22-07-26 Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg