Mat för två dagar.

Jag ska ut å vandra en kort tur i helgen. Vi beger oss iväg runt 1200 på lördagen och är hemma runt 1500 på söndagen.
Så jag skulle gärna vilja ha lite tips på vad jag kan ta med mig för mat. Fixa frystorkad mat för en vandring på ca 24h e ju ingen ide. Men jag tar inte med mig varken frys eller kyl så jag kan ju inte ta med glass eller liknande. ;)
Och jag har lite allergier så ge helst inga förslag på färdiglagad mat.

Tack!
 
Du kan torka glass i frysen på smörpapper eller gladpack. Smakar smaskens till kaffet.
För två dagar kör färskvaror, nja inte mjölk men sen duger nog resten. Glöm inte grönsaker och frukt.
 
Nästan all mat håller ett dygn i rumstemperatur så frågan om färsk eller torkad mat handlar mest om hur tungt du vill bära.
Frukost: Havregrynsgröt och en halv påse torkad fruktsoppa som fått svälla över natten. Alternativ till fruktsoppan: torkad frukt som klippts i småbitar.
Lunch: Spagetti, stekt bacon och lök.
Mellanmål: mackor som du kan göra hemma.
Middag: Ris, någon köttbit, sås från kyldisken.

God tur,

/Klas
 
Måste ni bära med er vatten för hela turen, eller går det att fylla på längs vägen? Måste du ändå ta med vatten kan du lika gärna ta med vilken "blöt" mat som helst - du måste ju ändå bära vätskan...

Du kan tex ta med frysta korvar, som får tina under eftermiddagen, som du sedan grillar på kvällen. Att frysa maten i förväg räcker om man bara är borta ett dygn. En burk hemlagad köttfärssås, eller vilken gryta som helst., som du kokar pasta till på stormkök. Det är trevligt med lite extra godsaker när man är ute, tex varm choklad till frukost, grillad banan med choklad i till efterrrätt, lite godis eller nötter, el. dyl.

Ett tips är att tänka igenom hur maten är förpackad, hur den ska tillredas (antal kärl, koktid, redskap, osv) och hur mycket skräp det blir att bära hem.

Ha det så trevligt!
 
Renskav ur frysdisken, tinar lagom. Bryn med svamp (kantareller, trattisar, champinjoner, t ex), salt, vitpeppar. Pitabröd eller tortillas, grönsaker. Mums!
 
Som klasy säger: För ett dygn så är hållbarheten nästan inget problem alls.

Tala om vad ni helst vill äta så får ni ett par dussin tips om hur man fixar till det.

När vi är ute med scouterna på hajk över en helg är det nästan aldrig "torrmat" som gäller utan det är kassler, korv, frysta köttbullar, salladskyckling och liknande grejer. Sen är iofs pastan eller vad vi nu har till "torrmat", men det hade det ju antagligen varit hemma också.

Kött som är fryst tinar på ungefär ett dygn i ryggsäcken (om det ligger inlindat i nåt isolerande).
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
avsl_22-07-26 Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg