• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Malaria

Malaria

Aer det naagon som vet hur Malaria fungera naer man vael har faat det? Gaar det att bota med dagens mediciner eller aer det en kul parasit som man faar baera med sig resten av livet. Aer risken foer aaterfall stor?
Det verkar som om det finnas maanga varianter av malaria och att de paaverkar en paa olika saett. Hur kollar man enklast vilken man har faatt?

/Stellan
 
saxat från smittskyddsinstitutet:

[ http://www.smittskyddsinstitutet.se ]

Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning
Malaria orsakas av encelliga organismer, s.k. urdjur (protozo), som tillhör släktet Plasmodium. Det finns flera olika plasmodiearter. I första hand ger Plasmodium falciparum och P. vivax sjukdom hos människa, men också P. ovale och P. malariae. Parasiterna sprids via Anopheles-myggan, som även finns i Sverige.

P. falciparum förekommer allmänt i tropikerna och är orsaken till praktiskt taget alla dödsfall i malaria. Det är också P. falciparum som är problemet när det gäller motståndskraft (resistens) mot malarialäkemedel.

P. vivax orsakar en mildare form av malaria, tål en lägre omgivningstemperatur och utvecklas också snabbare i myggvektorn och har därför möjlighet, om förutsättningarna i övrigt är goda, att överföras även i ett tempererat klimat som t.ex. Sveriges.

Förekomsten av malaria varierar stort inom tropikerna. Smittrisken kan kraftigt skilja sig åt mellan olika områden, vilket påverkar våra rekommendationer om hur sjukdomen bör förebyggas.

De flesta till Sverige importerade fallen har smittats i Afrika och c:a 80% av dessa är orsakade av P. falciparum. Av de övriga, som alltså smittats i Asien eller Syd- och Mellanamerika, är P. vivax orsaken i drygt 80% av fallen.

Inkubationstiden är i regel 2–4 veckor, men kan i undantagsfall uppgå till flera år, eftersom vissa malariaparasiter kan ligga latenta i kroppen i åratal.

Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik
Patienten insjuknar med illamående, feber, huvudvärk och muskelvärk. Vid en falciparuminfektion kan patienten snabbt bli medvetslös, få svåra diarréer och/eller utveckla chock. För att en sådan patient skall klara sig måste behandling insättas omedelbart.

Sjukdomsbilden vid infektion med övriga plasmodiearter är betydligt mildare, och det är här man kan se de karakteristiska feberattackerna och temperaturkurvorna "varannandags-" – respektive "vartredjedagsfrossa".

Det finns ett flertal, mycket effektiva läkemedel mot malaria, däribland det traditionella kininet.

Diagnos ställs genom mikroskopisk undersökning av tjock droppe/blodutstryk.

Allmänt förebyggande åtgärder
Man kan skydda sig mot malaria på i princip två olika sätt. Båda sätten bör nyttjas:

undvika myggstick

profylax med läkemedel
Genom att skydda sig mot myggstick kan man minska risken för malaria och andra insektsöverförda smittor. Man bör till kvällarna, den tid då myggorna framför allt biter, bära långärmade tröjor och långbyxor. Man bör också smörja in huden med myggmedel och till natten bör man ligga under myggnät. Fläkt eller luftkonditionering håller i viss mån myggen borta.

Det är vanligt, när man reser till ett område med malaria, att man ordineras läkemedel i förebyggande syfte. Antalet profylaktiska läkemedel är många, och bakom olika profylaxförslag skall ligga en kunskap om det aktuella malarialäget och känslighetsmönstret hos de malariastammar som är aktuella inom området. Profylaxen skall också anpassas till resans karaktär och till dess långvarighet. Olika rekommendationer kan vara likvärda.

Trots adekvat profylax kan man ändå drabbas av malaria efter profylaxens upphörande, vilket resenären bör vara informerad om.

Malaria kan även spridas via blodtransfusion. Efter ett besök i tropikerna är man avstängd som blodgivare i 6 månader. Personer som en gång haft malaria accepteras i regel inte som blodgivare.
Under flera år har man arbetat med att få fram ett fungerande malariavaccin men problemen är stora och ett kommersiellt tillgängligt vaccin lär dröja.

Åtgärder vid inträffade fall och/eller utbrott
Malaria är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och Smittskyddsinstitutet (SMI).

Dessa anmälningar är av betydelse för att skapa underlag för eventuella ändring av våra profylaxrekommendationer.
 
Skumt att det inte framgår på smittskyddsinstitutet att det faktiskt finns malaria man får bära med sig hela livet. Min syster fick malaria 1994 och hon får återfall med hög feber, skakningar, m.m i jämna mellanrum.
 
Kan botas

Det finns botande behandling behandlingen bör sättas in snabbt och vissa resenärer förses med medicin för självbehandling.

Inkubationstiden kan vara mycket lång (t om flera år ) för andra former än den allvarligaste (falciparum) där inkubationstiden är ca 2 veckor från myggsticket. Diagnosen främst via direktmikroskopi på bloddroppe man kan skilja på de olika formerna.

Förebyggande är viktigt se http://www.smittskyddsinstitutet.se/upload/Publikationer/Malariaprofylax-2004.pdf mm information på smittskyddsinstitutets hemsida.

Thure