Lehem Ajin, Kurdisk pizza

Lehem Ajin (kött&bröd) Kurdiska pizza (2 personer)
En god annorlunda rätt som ger lite internationell stämning till kvällen.
· Olja eller margarin
· ca 3 färska tomater eller en påse soltorkad
· Ett knippe Persilja
· 100 g nöt eller lammfärs (eller 50 g torkad)
· 1/2 gul lök (ev torkad)
· salt
· 2 citroner / koncentrerad
Fin hacka tomaterna och lök i små bitar. Blanda med köttfärsen. Lite hackad chilli (torkar av sig själv om man lämnar den utanför påsen i kylskåpet ) eller chillipulver för att få lite sting. Salta och tillsätt lite olja eller smältmargarin för få smeten att binda ihop lite. När pizzan är gräddad pressar man över lite citron.

Jag bara gjort det hemma i ugn men man borde kunna följa Kalle Esbo recept på Napolitanska pizzor borde det. Efter som alla ingredienser går att torka så borde man kunna göra en lättvikts variant. Använder torkade ingredienser bör de nog blötläggas och svälla en stund.

Fyllningen kan även användas till kebab – grillspett om man arbetar smeten lite.

Tips: I arabvärlden dricker man gärna yoghurt utblandat med vatten, en nypa salt och en skvätt citron till maten

Receptet kommer från mina kurdiska vänner
 
Mycket bra, tänkte göra pizza ikväll, nu får det bli "kött med bröd" istället. Orkar dock inte torka ingredienserna först, men om receptet är gott så får det säkert följa med ut i sommar!
 
Hoppas att det smakade bra :)

Jag gillar det i a f. Pröva gärna köttsmeten som grillspett eller riktig kebab över elden oxå
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg