Lehem Ajin (kött&bröd) Kurdiska pizza (2 personer)
En god annorlunda rätt som ger lite internationell stämning till kvällen.
· Olja eller margarin
· ca 3 färska tomater eller en påse soltorkad
· Ett knippe Persilja
· 100 g nöt eller lammfärs (eller 50 g torkad)
· 1/2 gul lök (ev torkad)
· salt
· 2 citroner / koncentrerad
Fin hacka tomaterna och lök i små bitar. Blanda med köttfärsen. Lite hackad chilli (torkar av sig själv om man lämnar den utanför påsen i kylskåpet ) eller chillipulver för att få lite sting. Salta och tillsätt lite olja eller smältmargarin för få smeten att binda ihop lite. När pizzan är gräddad pressar man över lite citron.
Jag bara gjort det hemma i ugn men man borde kunna följa Kalle Esbo recept på Napolitanska pizzor borde det. Efter som alla ingredienser går att torka så borde man kunna göra en lättvikts variant. Använder torkade ingredienser bör de nog blötläggas och svälla en stund.
Fyllningen kan även användas till kebab – grillspett om man arbetar smeten lite.
Tips: I arabvärlden dricker man gärna yoghurt utblandat med vatten, en nypa salt och en skvätt citron till maten
Receptet kommer från mina kurdiska vänner
En god annorlunda rätt som ger lite internationell stämning till kvällen.
· Olja eller margarin
· ca 3 färska tomater eller en påse soltorkad
· Ett knippe Persilja
· 100 g nöt eller lammfärs (eller 50 g torkad)
· 1/2 gul lök (ev torkad)
· salt
· 2 citroner / koncentrerad
Fin hacka tomaterna och lök i små bitar. Blanda med köttfärsen. Lite hackad chilli (torkar av sig själv om man lämnar den utanför påsen i kylskåpet ) eller chillipulver för att få lite sting. Salta och tillsätt lite olja eller smältmargarin för få smeten att binda ihop lite. När pizzan är gräddad pressar man över lite citron.
Jag bara gjort det hemma i ugn men man borde kunna följa Kalle Esbo recept på Napolitanska pizzor borde det. Efter som alla ingredienser går att torka så borde man kunna göra en lättvikts variant. Använder torkade ingredienser bör de nog blötläggas och svälla en stund.
Fyllningen kan även användas till kebab – grillspett om man arbetar smeten lite.
Tips: I arabvärlden dricker man gärna yoghurt utblandat med vatten, en nypa salt och en skvätt citron till maten
Receptet kommer från mina kurdiska vänner