Lavinfara eller inte beror ju på väldigt lokala förhållanden och generellt finns ju alltid en lavinrisk men håller man sig längs kungsleden bedömer jag den som väldigt liten. I Stuor Räitavagge (finns markeradvinterled där öht?) passerar man ju en del lite brantare och potentiella farliga sluttningar lite närmare och att ha lite koll skadar inte. "Säker plats" brukar definieras som 3x sluttningenshöjd, dvs ska man passera på säkert avstånd från en 100 m hög brant sluttning bör man hålla sig minst 300 meter från den.
Faktorer som predisponerar för laviner är lutning; det krävs minst 25-30 grader, nysnö (de flesta laviner går något dygn efter snöfall), vind som förflyttar snö och laddar läsluttningar, stora temperaturskillnader som kan få lager att kollapsa m.m. Det skadar inte att fråga stugvärdar längs vägen och själv hålla koll på tecken (har det snöat och blåst nyligen? ser man tecken på spontan lavinaktivitet längs sluttningarna? finns tecken, ljud när man åker i terrängen, på att lager kollapsar?
För vanligt turåkande så ska man väl inte överdriva riskerna heller, men de lokala skillnaderna kan vara stora och en lavin på en liten sluttning kan generera många ton med snö. Det finns också flera fall där turåkare omkommit i laviner t ex Tana 2010 och Målselv 2004.
Men som sagt, håller man bara lite koll och undviker/håller avstånd till lite brantare sluttningar om man är osäker så är riskerna låga.