Gick den här sträckan på mitt Gröna Band i somras. Mycket fin sträcka med blandad terräng!
Både före och efter pratade jag en hel del med en av de ansvariga för den nya leden på Länsstyrelsen. Om jag tar det norrifrån så hade de i år fixat spång över Jofjället ner till Joeström. Jag valde att i stort gå den ledsträckning som de ritat ut på kartan i planeringsunderlaget:
Förslag till ny statlig led. Enda skillnaden var att jag gick på vägen från Joeström till bron över Jovattsån. Det lutar dock mot att de kommer dra leden annorlunda så att man istället fortsätter över Jovattsfjället, ända bort till stigen som passerar väster om Skälvattnet. Kanske har de tänkt att man då kan nyttja boende i Boxfjäll. Terrängen var också bitvis bökig på den utritade vägen som jag följde söder om Jovattsån. Det är sannolikt enklare terräng över Jofjället.
Sträckan mellan Atostugan och Arevattnet är en ganska tung sträcka. Det går mycket uppför och nerför, och leden gick rakt över flertalet myrar. Jag minns också minst tre vad. Stig saknas en lång sträcka och en del rösen är överväxta av vide och liknande. De kommer ordna till en del av det här i alla fall. Det ska märkas upp bättre, röjas, byggas spång och broar. Vet dock inte exakt i vilken utsträckning det blir. Tror inte att de kommer spånga alla myrar, bygga broar över alla vad och så vidare, men jag hoppas de fixar det värsta. Det kommer göra stor skillnad.
Ett rastskydd har byggts under hösten ungefär halvvägs. Tyvärr minns jag inte exakt var de sa.
Arevattnet är en fin stuga som ligger en bit upp från sjön. Vatten fanns i källa bredvid.
Efter Skalvattnet ska leden dras längs bäcken ner till Sagavägen, istället för att nyttja den stig som finns där nu. Det blir en bra förändring. Det vara ganska blött på vägen ner, och man får samtidigt en kortare asfaltsträcka till Nedre Vapstsjön. Från sjön gick jag över Västra Vardfjäll. Leden kommer dras österut och ansluta till den existerande leden över Östra Vardofjäll.
Om du passerar utanför kalvnings- och kalvmärkningssäsong så kan jag rekommendera den västra vägen. Det är en fin sträcka genom skogen och mycket lättvandrat över fjället. Är man tidigt ute på säsongen kan det eventuellt vara lite svårt att hitta stigen genom skogen ner till Åtnikstugan. Jag passerade i slutet av augusti och då var det upptrampat så jag hade inga problem att hitta. Det kommer ju inte bli uppmärkt här eftersom leden dras runt österut.
Åtnikstugan är för övrigt mer sliten än Arevattnet, men den är trevlig ändå och ligger i skogen några hundra meter från Vojmån. Utöver ett rum med sängar finns där ett sovloft med plats för många.
Vidare till Klimpfjäll är det inga större konstigheter. Enkel stig att följa i stort sett hela vägen. Det vara bara vid en myr i skogen som jag tillfälligt tappade bort leden, men den var enkel att hitta igen.
Den nyare Tjåkkelestugan är relativt nyrenoverad och har två separata rum. Durrenstugan liknar mer ett rastskydd men har ett par bäddar.
Slipsikstugan är också renoverad och mycket fin. Den har två våningssängar. Värt att notera är den vindutsatta platsen den ligger på. Området är helt öppet och mycket platt med en stor sjö bredvid. Det var klart intressant att försöka hämta vatten från sagda sjö i blåsten. Det blåste över sjön mot stugan.
Efter Slipsikstugan gick jag mot Raukasjö och Ankarede. Det var inte så farligt fram till Raukasjö. Däremot efter blev det rejält blött! Kanske är det något bättre längre österut.
Mot Borgafjäll har de också byggt ett nytt rastskydd. Som jag förstått ska det ligga någonstans där man börjar gå ner mot Korpån.