Lampor

Det finns ett antal typer av lampor och jag får ingen ordning på vad som är vad och vad som är bra och dåligt.

Hjälp mig reda ut vilka som är bra till vad, pannlampa, ficklampa osv.

Ex Maxlite håller på med någon form av uppdateringa av sina lampor. Varför, är det tekniken som gått framåt eller han man fått andra fabrikat som tagit in på deras område ?

LED
Xeon
Halogen
osv.
 
Vet inte så mycket om lampor men man kan ju dela upp dem i några undergrupper:

Glödtrådslampor. Ljuset alstras av att ström en går genom ett tunnt filament (glödtråd) som blir varm nog att utsända ljus. Har ganska dålig verkningsgrad emedan en stor del av energin blir just värme isf ljus. För att inte gödtråden skall brinna av omedelbart i kontakt med luftens syre ersätter man luften i lampan med ädelgaser, t.ex. Argon, Krypton, Xenon eller någon av halogenerna. Om jag minns rätt ökar vissa gaser faktiskt lampans effektivitet. Funkar i de flesta mindre ljuskällor och är ganska billiga.

Flourecerande lampor. Lampor av lysrörstyp. Gasen i röret exiteras genom att en elektrisk laddning leds igenom den. När atomerna i gasen utsänder ljusenergi i UV-spektrat (?) för att återgå till sitt grundtillstånd får detta en beläggning på rörets insida att lysa med synligt ljus. Bra livslängd men degraderas gradvis under livstiden. Hyffsat energisnålt. Kan innehålla miljöfarliga ämnen. Har fått ökad popularitet iom lågenergilampornas intåg.

Båglampor. Ljuset utsänds av att en stabil elektrisk ljusbåge skapas mellan två elektroder. Ofta innehåller lampan legeringar av kvicksilver och natrium vilket gör dem miljöfarliga. Mycket effektiv lampa som går att mata med hög effekt. Används bla som projektorlampa, i fyrar, som vägbelysning och i dykarlapor. Blir väldigt varma!

LED. Lysdiodlampor, halvledare som omvandlar elektriciteten mer direkt till ljus utan behov av glödtråd eller ljusbåge. Energisnåla då de bildar lite värme, har lång livsläng, är väldigt slagtåliga och ger en hög ljustemperatur (väldigt vitt ljus). Nackdelen är att de fram tills nyligen inte haft någon direkt imponerade uteffekt, men med lite mer forskning kommer LED förmodligen att kunna konkurera ut glödtrådslampan i nästan samtliga applikationer.

För egen del tycker jag att halogenlampor eller HID fortfarande passar bra i strålkastare där man vill ha en belysning motsvarande en bilstrålkastare. Lågenergilampor passar bra hemma. För alla övriga belysningsbehov i min omedelbara närhet har jag gradvis gått över till LED.
/Rilleman

Ps. Rätta mig gärna där jag har fel eller om jag missat nåt. Ds
 
Första lampan måste vara liten så att den följer med jämt.
Andra lampan bör vara en inställbar pannlampa som bör räcka till för både gång och arbete.
LED räcker och varar länge. Båda måste vara regntäta.

ljus tur
 
johankse; sa:
Första lampan måste vara liten så att den följer med jämt.
Andra lampan bör vara en inställbar pannlampa som bör räcka till för både gång och arbete.
LED räcker och varar länge. Båda måste vara regntäta.

ljus tur

Första kan sk "nyckelringslampor" vara en bra sak att börja testa med, om man inte är säker på att just dessa funkar för en själv så har tex biltema dem till salu för 9.90 (själv har jag köpt ett gäng för att de är så små att jag tenderar att förlägga dem) Hittils har jag inte varit med om att jag behövt byta batteri i dem heller.

Andra kan nog panlampa av typen Petzels Tikkaserie vara en god ide att börja med, chlasohlssong säljer billigare kopior för under mellan 50 och 100 kronor om man vill testa om förmatat funkar för en själv. (själv kör jag sedan länge med en tikkaplus och trots idogt slitande för att försöka få en ursäkt att byta upp mig till tikkaxp så har jag inte ftt annat problem med den än lite oxid på ledarna i batteriutrymmet, detta trots att den badat flertalet gånger och tom haft batterilekage vid ett tillfälle, KVALLITE!)

Båda typerna av lampor fins i billigare och dyrare utföranden, hitta först ett format som du gillar och sedan en slitvarg som du litar på i alla väder, det är mitt tips.

LED har kommit på pass långt fram nu så att det knappast finns någon ursäkt för att använda annan ljuskälla med tanke på vilka fördelar (extrem batterilivslängd, lamplivslängd, robustare utförande, mindre vikt och format) man isf säljer bort.
 

Liknande trådar