Står ju inget i den tråden om bra alternativ till gräddpulver men tack ändå
Det enkla svaret:
Kokosmjölkpulver. Finns i asiatiska mataffärer. Lusläs dock på paketet - många, dock ej alla, märken innehåller små tillsatser av natriumkaseinat (ett mjölkprotein). Inget problem, om det "bara" handlar om laktosintolerans, men olämpligt vid mjölk
proteinallergi.
Skippa Keldas "kokosmjölkpulver" - det görs genom att man lakar ur kokosflingor i komjölk (!)
Överkurs:
Kolla först sorten och graden av intolerans. De flesta laktosintoleranta (till skillnad från mjölkproteinallergiker) klarar måttliga mängder vanlig grädde, som ju bara innehåller små mängder mjölksocker. De allra flesta klarar utan problem att dricka 100 g vanlig mjölk, vilket vad gäller mängden disackarider motsvarar ca 200 g grädde
I detta fall kan ni lugnt (i måttliga mängder) använda äkta fullfett frystorkat gräddpulver från
Friluftsmat eller (billigare) någon östeuropeisk matbutik (exempel:
"Lucu food" i Malmö).
Om vederbörande mot förmodan är känsligare än så (men fortfarande inte mjölkproteinallergiker!), kan ni köpa färsk laktosfri grädde och frystorka själva. Vispa upp, smeta ett tunt, jämnt lager på bakplåtspapper (helst flergångsduk av silicon), stoppa i frysen. Skaka/skrapa sen av, i flera omgångar, det frostlager, som bildas på ytan. Kan ta lite tid - det som är kvar på plåten skall kännas torrt och se lite trådigt ut. Det bli dock aldrig helt hårt p g a fettinnehållet. Tryck sen lätt ihop de små flagorna (helst ännu kalla) till "bars" i små plastpåsar eller portionsbitar i iskubslådor, alt. klumpa ihop dem lite mer till "gräddsmör" i en plastburk - allt beroende på tänkt användning.
Förvara lufttätt i frysen till ni skall ge er ut; grädden håller sig sen fin i minst en vecka i normala "sommafjäll"-temperaturer, men fortsätt skydda den för luft och ljus.
OBS den här grädden ger fin smak i all matlagning, men kommer
inte att se så där perfekt homogen ut i kaffet! Till det lär krävas tillsats av något emulgeringsmedel före torkningen (vilket jag dock inte testat själv).
Till kaffe finns dock många naturligt laktosfria "gräddpulver" av typen "prädd", som ju inte görs av riktig grädde - men inte heller smakar som sådan
Till söta maträtter kan ni med samma metod som ovan (minus vispning såklart) frystorka färdig laktosfri vaniljglass - resultatet blir jämnare och krämigare p g a att glassen redan innehåller emulgeringsmedel.
(Laktosfri) crème fraîche, kvarg, cottage cheese etc går fint att torka i ugn/torkmaskin enligt
dessa recept.