Lågskor i ihållande regn

Tänkte för första gången ta lågskorna på längre vandring i Sverige nu till sommaren. Annars använt dem i alperna och på turer kortare än 4 nätter i Sverige.

Den enda reservation jag har inför sommarens lite längre tur i fjällen är om oturen skulle vara framme och det är ihållande regn massor av dagar i rad. Hur upplever ni som vandrat med låga, icke vattentäta skor ihållande regn?

Funkar sealskinz på fötterna när man vandrar? Blir det "torrt"?
Räcker det med ullstrumpor som håller sig varma när de är blöta?
Blir det problem med uppmjukade, svampiga fötter?

Kort sagt är jag intresserad av både erfarenheter av hur det funkar i praktiken och tips om hur man kan göra det så bekvämt som möjligt för sig om man har riktig otur med vädret.
 
Det behöver ju inte vara något regn alls, går man i gräs med dagg så kommer man bli blöt i låga skor (även om de är vattentäta)
 
Grundregeln håll dig torr och varm gäller alltid.
Somliga svär vid sealskinns, andra kör med yllestrumpor och fryspåsar. Mitt råd blir pröva vad du trivs bäst med själv. Själv kör jag med coolmax närmast foten, tunna ylletrumpor och lågskor. Vid heldagsregn föredrar jag fryspåsar.
go tur
 
Jag använde mina låga Merrellskor första gången på en tur i Schweiz och Italien 2012. Mot slutet (det som blev slutet!) av turen kom nysnö och ett par dagar med ihållande regn. Icke en sekund att jag ångrade mitt skoval. Det är inte farligt att bli blöt om fötterna, och kängor blir väl blöta i regn, också.
 
Ja alltså är det blött så är det inga problem så för fötterna men det gäller att hålla sig ren.
När det är blött så.

Värme och fukt gör att fotsvamp och bakterier frodas.

Så Pevavyr pulver och klorin/vattenreningstab är vettigt att ha.

Om skorna kommer vara blöta i flera dagar så värm upp vatten till en 60-70 grader, en tesked/matsked klorin och häll i och i med strumporna.Häll ut så är dom bakterifria och fotsvampsfria.På morgonen så är det bara att köra lite pevavyr på fötterna o ta på sig dom och knLla vidare.

Tvätta även strumporna med vanligt tvättmedel så ofta det går men glöm inte klorning innan.
Blanda aldrig klorin och tvättmedel i samma utan man måste separera dessa metoder då det utvecklas typ stridsgas...
 
Blöt hud

är skörare och skavsår kan därmed uppstå lättare och förvärras snabbt.

Men lågskor kan om de passar dina fötter erbjuda mindre skavsårsrisker än kängor/stövlar.

Fast motsatsen finns förstås också dvs nötning kan bli värre med vissa lågskor, speciellt sådana som glappar lite t ex högt upp på hälen där huden är tunn och skon mindre eftergivlig.

Thure
 
Tack för all info :)

Har alltså inga problem med mina skor och har också gjort kortare vad eller trampat ner i någon pöl med dem utan problem. Då torkar de väldigt snabbt av kroppsvärmen när jag väl kommit ur vattnet igen och allt är frid och fröjd.

Var bara lite fundersam kring vad som händer när skorna aldrig får en chans att torka mellan vändorna. Framförallt lite orolig för temperaturen om det ständigt tillkommer nytt kallvatten som ska värmas upp och så då ovan nämnda risker med svamp och skavsår.

Men tror nog jag helt enkelt tar med mig fryspåsar utifall att det blir sådär riktigt jäkligt och hoppas slippa använda dem.

Tack för all input!
 
Grejen är allt normalt sett så kan fotsvamp bara finnas mellan tårna men skorna och fötterna vid längre perioderna om dom är blöta...har samma miljö som mellan tårna.

Alltså kan man få det runt hela foten och det skadar huden.
Men steriliserar ni skorna med strumporna varje kväll så är det inga problem fast det är dyblött en vecka.

Jag sprang omkring 72 timmar i vintras, de regna och vare blött nått jävulskt - men trots att tempen låg mellan +3 och +6 så infann sig detta problem dygn två.
Goretexskor fungerar ju lite som värmande våtdräkt.

Är det desutom +25 så kan t.o.m fotsvampen klättra upp en bit på benen...finns folk som råkat ut för det.Det är ju lättbehandlat men dom fattar ju inte att hålla hygienen.Jag springer aldrig omkring som en skabbräv o kan kliva ur skogen i en medtagen blazer o knalla in på hilton o svepa en bärs

I och med att jag satte in bekämpningsåtgärtder så var fötterna helt rena sen...kanske lite skrynkliga.

Jag klorade ur skor och strumpor innan läggdags , tvättade desutom strumpor i vanligt tvättmedel.
Gick dock inte och torka så sista sköljvattnet var också en svag klorinlösning.

Så blött går att köra i nödfall
 
Man kan ju välja skor som inte suger åt sig onödigt mycket fukt, i mesh material och utan en massa foder.
 
Ja i för sig men goretexmebranet vill man ha som våtdräkt - då kan man faktiskt röra sig utan och frysa hela vägen mot nollan.

Rör man sig hårt men hög värme så var jag ganska torr - typ fuktig/småblöt efter 5 km - då hade jag dratt genom en knädjup myr,bomullstrumpor - men har man lite torra strumpor och skifta och torka ur skorna med kan man nog vara torr en mil efter en taskig passage om det inte tillkommer nytt.
 
Jag har inte varit ute mer än tre dagar i ihållande regn, men det har inte varit något problem. Jag har dock läst att det är viktigt att fötterna får torka över natten åtminstone. Det finns gott om exempel på nätet om de som gått mycket länge i ihållande regn och lågskor utan problem. Många som går TGO -challenge tvärs över Skottland i maj t ex.

Jag har bara använt vattentäta strumpor när temperaturen börjar gå under ca 4c. Då börjar det bli kallt för mig även vid hög fysisk aktivitet. Lite extra värme är klart välkommet då och det får man även om det är våtstrumpor som inte är täta. Annars går jag bara i vanliga ullstrumpor och i skor utan membran. Jag vadar utan vattentäta strumpor. Det var längesen jag gjorde längre glaciärjokkvad, men då kan jag tänka mig att behov av membran eller våtstrumpor uppstår också. Tycker annars jag får mindre skavsår när fötterna inte blir så varma, och rejält varma blir iallafall mina fötter i gtx-skor.

Inget problem med lågskor både tidig vår, sommar och tidig höst i svenska fjäll för mig alltså . Skulle jag råka ut för snö och ihållande minusgrader tror jag att de membranstrumpor jag har med mig skulle vara bra och duga.

Inlägget skrivet med mobil
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg