• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Läkarbristen ?

Vad jag vet finns det mellan 30-40000 registrerade läkare i Sverige.
Delar man det med 9 miljoner så blir slarvigt uträknat ca 1 läkare på 300 personer.
Delar man det en gång till med ett år 365 dgr, så blir det ca EN heldag per person med en läkare, det borde ju räcka för de flesta ?

MEN, som vanligt men...alla läkare arbetar ju inte inom vården, utan även inom forskning etc.

Regeringen har valt att lyssna på läkarnas fackförbunds underlag/bedömning av behovet av läkare i Sverige, och det har hittils resulterat i den berömda bristen de flesta hör talas om, eller drabbats av...

Som vi anar så behandlar inte läkaren patienten hela tiden, utan skyfflar papper o annat.

Viljan att anställa för att avlasta visst pappersarbete från läkarna, finns tydligen inte i önskvärd utsträckning.

Så per läkare blir det ju inte önskvärd tid över (?) till patienten.

Hur som helst så räcker tydligen inte nuvarande läkarantal till, utbildningsplatserna ökas o ska ökas.

Jag har kommit fram till att regeringen medvetet valt att spara pengar genom att välja läkarfackets underlag för bedömningen av behovet, inte de andra som regeringen betalt för att kolla upp behovet, då de givetvis i många år signalerat att läkarbristen måste åtgärdas snarast,


Jag "upplever" att syftet med att vi ska ha läkare i samhället ska vara att ge vård ?

Man är tydligen livrädd för att ha några för många läkare, då man under flera regeringar och år ständigt legat på för låg läkarkapacitet.

Svenskar som inte fått utbildningsplats i Sverige utbildar sig i andra länder, flera hundra gör så.

Läkarnas löner måste ju med alla medel hållas på en hög nivå, även om det drabbar vissa i befolkningen, resoneras det så ?,jo av deras fack tror jag, men även regeringen har nog en "sparapengaragenda" känner jag på mig.... jag kan inte dra någon annan slutsats.

Eller "råkar" det bara bli så här ?

Vad är era tankar kring detta ?
 
Det är klart udda

att bara 50% av de läkarlegitimationer som utfärdas i år går till läkare som utbildats i Sverige.

Avseende att det är svårt att besätta många läkartjänster torde det bero på att läkare väljer att arbeta där de trivs och där make, maka också kan få jobb och trivas. Arbetstider trivsel på arbetsplatsen, samt ekonomiska villkor kan utnyttjas för att få sökande till läkartjänster.

Att utbilda flera läkare i Sverige behövs verkligen speciellt som många aktiva specialistläkare idag är födda på 40 och 50-talet. Utbildningen är 5,5 år därefter knappt 2 år allmäntjänstgöring och 7 års specialisutbidning kanske föräldraledigheter och annat.

Thure
 
Glömde det där med arbetsgivaren thureb, ....jag vet att vissa läkartjänster som tillsätts är nödlösningar från läkarens sida, tills de hittar sin rätta plats...jag förstår dem, så skulle jag o de flesta andra göra.
 
Uppriktigt sagt så förvirrar du mig i ditt 1a inlägg, Peter. Vad vill du egentligen? Förutom att komma upp i 1700 inlägg på Utsidan? :cool:
 
Förutom relativt få utbildningsplatser så finns ju även en diskreptans i hur det nuvarande studiemedelssystemet är utformat. Jag påbörjade läkarprogrammet efter att ha läst några år samhällsvetenskap och humaniora. Efter något år förändrade man sedan studiemedelssystemet och tog bort möjligheten att få dispens även för att avsluta påbörjade program varför jag av ekonomiska skäl fick ta studieuppehåll (jag hade helt enkelt förbrukat mina studiemedelsberättigade terminer). Idag pratar man om att ytterligare inskränka antalet terminer som man kan få studiemedel för och ibland kan det kännas lite bittert att sitta arbetslös med en halvfärdig läkarexamen när det samtidigt finns ett stort behov. Det är ju en situation som faktiskt alla förlorar på.

Läkarbristen handlar nog inte bara om för få doktorer; många landsting är för dåliga på att rekrytera också och inte minst ta hand om sin personal. I våras sa t ex ett antal psykdoktorer upp sig från sina tjänster vid Sunderby sjukhus efter att ha krävt löner som låg på ett landsgenomsnitt. Landstinget sa nej, doktorerna sa upp sig; flyttade eller sökte andra tjänster och för att täcka upp så får man ta in hyrläkare. En lösning som blir dyrare och sämre.
 
Jag förstår endel av TS tanke, hur många verksamheter är beroende av hyrläkare inom primärvården? Vad händer med våra ny utbildade läkare? Tandläkarna försvann som ett pärlband ner till europa och england som betalade nästan dubbla löner mot Sverige (så var det för något år sedan, har ej koll på läget nu).

När det gäller det som läkarna är bäst på, att träffa patienter och ställa diagnoser som de sedan försöker ordna bot och bättring för ligger Sverige nästan i Europa botten. Då läkarna måste skriva mycket av sina egna jurnaler själv samt remisser, detta trotts de finns de i vården som är proffs på detta, det är läkarsekreterarna (som sparkas för att spara pengar). Enligt undersökningar jag har sett så åtgår mellan 40-60 % av en läkares tid till administration och journalskrivande... Är det rätt sattsade pengar? Ska vi ha en läkare eller sekreterare???

Vad som sabbar ner vården mer är hyrläkarna i allmänvården, de vill inte ta beslut utan prover osv, efter en månad är det en ny läkare där som träffar patienten som har en ny ide om orsaken till problem och skickar iväg på nya tester, det är ett ekkorrhjul!
Besök läkare , bli skickad på tester, gå på återbesök, träffa ny läkare, som skickar på nya eller upprepade tester, gå på återbesök, konstatera att det varken är läkare 1 eller 2 utan nr 3 som tar emot och säger "jag skulle vilja skicka dig på några tester..."

Och vi undrar varför vår Svenska vård är så förbannat dyr! Alla har hört att den ska vara bäst i världen, varför är det så att stora delar av Europa betalar mindre för vården (skatt och egenavgifter) har snabbare vägar mellan besök, provtagning, remiss till behandling?

Något måste vara fel...