Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
brukar det heta att havtornets sydgräns i området är vid Svartlöga. Men det finns havtorn även längre söderut typ Skånes kuster. Tror att man med fördel kan plocka havtornsbär senare typ efter frosten.
brukar det heta att havtornets sydgräns i området är vid Svartlöga. Men det finns havtorn även längre söderut typ Skånes kuster. Tror att man med fördel kan plocka havtornsbär senare typ efter frosten.
någon utbredningskarta när jag googlar men den här uppgiften från http://www.cbm.slu.se/publ/biodiverse/98_2.pdf"År 1683 förbjöds ödeläggelse av havtornssnår på Jyllands västkust eftersom dess rötter förhindrar sandflykt. Uppgifter från 1600-talets Lønne socken visar att dess invånare hämtade merparten av sitt bränsle från buskage med havtorn och därmed bidrog till sandflykten. Havtornsbetydelse som sandbindare framhålls för övrigt även i moderna översikter i ekonomisk botanik.
Havtorn etablerar sig lätt på stränder kanske för att busken tål saltvatten relativt bra men konkurreras ut av andra växter senare. Detta anses kunna vara en förklaring tll att busken är vanligare utmed Norrlandskusten där landhöjningen är större än längs kusten från Stockholms skärgård och söderut. Men som sagt så finns busken på sandstränder på andra håll.
I norr har vi landhöjning, därför frigörs hela tiden nya strandområden som kan koloniseras. Medan de ställen där den växer i övrigt verkar vara sandiga områden (t ex Danmark, Holland), där den slipper konkurrens från andra växter.
Dessutom är ju havtorn kvävefixerande vilket är en klar konkurrensfördel i vissa miljöer. Jfr med gråal som utgör stor del av strandskogarna på de ur havet nyligen uppstigna bottenviksstränderna.