Handlar ganska mycket om hur mycket solpaneler man får med sig - verkligheten lär att dessa ger betydligt lägre effekt i praktiken än vad reklambladen anger då effektnivåerna som är satta i reklambladen är vid standard 100000 LUX (1kW/m^2 solinstrålning) och det är få dagar på året man kommer upp i dessa nivåer och dessutom bara under kort tid.
En av länkarna angav att med en 14-Watts solpanel så behöver man i praktiken 2 soliga dagar under juni,juli, augusti för att ladda upp en LC-E4n vilket betyder att man skrapar ihop ca 14 Wh lagrat per dag (eller 1 Wh/dag per Watt storlek på solpanelen) vid praktisk bruk - och batteriet är stort, 27 Wh, ca halva energimängden som man har i en ordinarie laptopbatteri.
Laddsystemen är heller inte alltid så effektiva och mycket av uppfångade energin bränns faktiskt upp till värme i regulatorer för laddning mm. och när jag laddat mellan LiIon-pack med USB så försvinner ca 50% av energin vid en överföring från ena batteripacket till den andra, tyvärr. Så, en 14W solpanel kan mycket väl fånga upp 28 Wh på en dag med det är bara 14 Wh som fastnar i batteriet pga. alla förluster på vägen.
Som jag ser om man skall optimera solpanelerna optimalt så måste man nog bygga egna laddsystem tills vidare innan det finns kommersiella dito som tänker i samma banor. För att nyttja solpanelen lite bättre så behöver man tex. en MPPT-reglerkrets som hela tiden optimerar effektuttaget från panelen och som direkt matar mot tänkta batteriets poler utan laddarburken mellan, vilket innebär att MPPT-regulatorn måste ha alla faciliteter som krävs för att ladda LiIon/LiPol-batteriet på ett säkert sätt ungefär som en universalladdare där man kan skräddasy värdena som man har inom model-ell-flyget och med minsta möjliga förlust - (skyddskretsen i batteripacket är omöjlig att komma runt om man inte öppnar batteripacket och det är bara att be att den inte står för några dominerande förluster vid laddning)
Med andra ord MPPT-laddaren (som kanske kan byggas kring tex LT3652 + en MCU model PIC-processor som sköter laddningslogiken, ställer spänningar, laddtider och avslag korrekt mm.) kan ställas om för 1,2,3 kanske 4 celler i serie, kan hantera 4.1 resp 4.2 Volts/cell batterikemi (står det 3.6 Volt på batteriet så skall batteriet laddas till max 4.1 Volt, står det 3.7 Volt så skall batteriet laddas till 4.2 Volt etc.) - till detta så måste man bygga laddhållare för dom olika batterierna man tänker använda.
Och nej, denna produkt finns inte så vitt jag vet, då det är för få som tänker i dessa banor och gör bussiness av detta.
För så fort man kör genom orginalladdare (även om dessa går på 12 Volt) så tappar man säker 30% och troligen mer av den dyrt och besvärligt insamlade solcellsenergin då dom som gör dessa prylar tänker inte i dessa banor - även telefoner håller på och dumma sig, tänder upp skärm och kör en massa skit så fort laddsladden är ansluten eftersom man förutsätter att man laddas av en outömlig källa och man behöver inte snåla på energin - att telefonen blir varm under laddningen beror inte på att batteriet blir varmt - utan reglerkretsarna innan som sköter laddningen och man eldar typ 30-50% av inkommande energi till värme...
Man måste nog räkna ganska pessimistiskt när det gäller energiinhämtning via solcell där tex. mulet väder ger bara 5 -10% av strömmen som man får vid full sol och ha så stora solcellsytor man klarar att hantera vid den här typen av el-behov.