Kolfibersandwich?

Hejsan, är det någon här som har erfarenhet av kolfibersandwich vs. massiv kolfiber i kajaker.

Är det värt allt extrajobb att lägga in en tunn sandwich vid sittbrunnen i kajaken eller ska man bara köra kolfiber (utan sandwich som en vanlig glasfiberkajak) med lite kevlarförstärkningar i kölen?
 
Design

Genom att i design stadiet lägga ner lite energi på att hitta en formstyv konstruktion kan man även få den lätt och styv.

Men lite sandwich i sittbrunns området är oftast inte fel

Hans Friedel
 
Sandwich

Jag har ett svagt minne av att en sandwichkonstruktion är styvare men samtidigt skörare och mer ömtåligt för yttre påverkan än en massiv konstruktion. Ligger det något i det?
 
Sandwich och sandwich

Det finns olika sandwichare. Vanligast i kajak branchen är så kallad distansmatta (eller vad det nu heter) Det är en tjockare typ av matta (några mm) som man lägger mellan skickten för att få lite tjocklek utan att det blir alltför tungt. Den består av ett porösare material som inte tar åt sig vatten.


Sedan kan man förstås även använda porösa skumskivor men det är inte så vanligt vid serietillverkning och nackdelen är som sagt om man får skador på ytterskicktet

Hans Friedel
 
Nja

Det finns inga 100% täta material (utom i reklamens värld)

Gelcoat är inte heller 100% tät utan det sker alltid vatteninträngning i ett båtskrov av glasfiber. En båt är alltid tyngre på hösten när man tar upp den.

För en kajak som man förvara på torra land spelar det rent praktiskt inte så stor roll.

Divinycell skivor och liknande tar åt sig mer vatten om ytterskicktet skadas jämfört med distansmattor

Hans Friedel
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg