Var nyss på min årliga hälsoundersökning. Däri ingick blodtryck, varom jag sagt en del förut.
Jag hade 153/87 vilket väl inte var så farligt mycket, enligt sköterskan. För två år sen hade jag
130/80 och jag siktade mot det mer normala 120/80.
Vården sätter gränsen (högt!) till 140/90. Är man fysiskt aktiv ska man
väl inte nöja sig med att vara på gränsen till vårdfall.
När läkaren mätte om var det dock 140/80, av vilka det första fortfarande är för högt.
På ett enda år hade jag krympt 2 cm.
När det gäller kolesterol fick jag också ett kanske nedslående besked. När jag lade om min diet
våren 2011 fick jag direkt utdelning i viktskontroll - än idag håller jag mig i intervallet 67-68 kg -
då var det snarast 72-73. När jag mätte mitt kolesterol 2011, 2012, 2013 fick jag totalvärdena 4,2; 4,6; 4,8.
Nu blev det 5,7, det högsta jag haft på en sådan undersökning!
På min begäran särade de på HDL och LDL. HDL var 1,3 vilket är på rätt sida om referensvärdet som är 1.
LDL var 3,4 - där är refvärdet 3 - där ska man ligga under. I Andreas Eenfeldts bok Kostrevolutionen (LCHF-inriktad)
verkar det bara vara HDL som räknas, möjligen också kvoten mellan totalvärdet och HDL. Den var alltså 4,4.
Frågan är alltså vad det kan bero på och om det betyder något. Vad jag gjorde 2011 var väl att minska på socker,
t ex skippa smaksatt yoghurt och müsli med sockertillsatser. Däremot frossade jag i nötter, och givetvis grönsaker,
även rotsaker. Tidigare hade jag
ofta ätit kasseler, en enda bit räcker i en vecka, men det slutade jag med för att minska saltintaget.
Efterhand har jag gått över till allt fetare kost och alltså mindre kolhydrater, t ex istf. müsli enbart
nötter och fröer på morgonen. Till dagens huvudmål inte längre pasta, ris, e.d. Bönor och linser (innehåller
dock en hel del kolhydrater), kött, fisk (makrill eller lax) och lite olika grönsaker. Efter morgonträningen
har jag tagit en banan och något proteintillskott - bananer har jag slutat med (massor med socker) och
proteinstavarna har jag bytt mot t ex ost och Bregott på fett fröbemängt bröd.
Så gtrots att jag dragit ned på kolhydraterna har ett par av mina värden försämrats.
Jag har ätit desto mer fett, även mättat. Det är här åsikterna går isär.
LCHFprofeterna menar att det inte är någon skillnad (men Omega-3 är bra, tycks alla anse).
Traditionalisterna förespråkar "magra mejeriproduter" (på sin höjd) ibland sådant som lättmargarin (50% vatten,
och guvet vilka kemikalier som ingår). Svårt att veta vad man ska tro på, men på försök tänker jag backa mina vanor lite.
Läkaren föreslog att jag skulle återkomma i vår för ett nytt kolesterolprov. Blodtrycket kollar jag själv;
Jämfört med en mätning i december verkar det ha försämrats, men jag avvaktar den nya serien.
Sen gäller det att hitta någon (privat) vårdinstans som bryr sig och inte bara skyller på min ålder.
Jag hade 153/87 vilket väl inte var så farligt mycket, enligt sköterskan. För två år sen hade jag
130/80 och jag siktade mot det mer normala 120/80.
Vården sätter gränsen (högt!) till 140/90. Är man fysiskt aktiv ska man
väl inte nöja sig med att vara på gränsen till vårdfall.
När läkaren mätte om var det dock 140/80, av vilka det första fortfarande är för högt.
På ett enda år hade jag krympt 2 cm.
När det gäller kolesterol fick jag också ett kanske nedslående besked. När jag lade om min diet
våren 2011 fick jag direkt utdelning i viktskontroll - än idag håller jag mig i intervallet 67-68 kg -
då var det snarast 72-73. När jag mätte mitt kolesterol 2011, 2012, 2013 fick jag totalvärdena 4,2; 4,6; 4,8.
Nu blev det 5,7, det högsta jag haft på en sådan undersökning!
På min begäran särade de på HDL och LDL. HDL var 1,3 vilket är på rätt sida om referensvärdet som är 1.
LDL var 3,4 - där är refvärdet 3 - där ska man ligga under. I Andreas Eenfeldts bok Kostrevolutionen (LCHF-inriktad)
verkar det bara vara HDL som räknas, möjligen också kvoten mellan totalvärdet och HDL. Den var alltså 4,4.
Frågan är alltså vad det kan bero på och om det betyder något. Vad jag gjorde 2011 var väl att minska på socker,
t ex skippa smaksatt yoghurt och müsli med sockertillsatser. Däremot frossade jag i nötter, och givetvis grönsaker,
även rotsaker. Tidigare hade jag
ofta ätit kasseler, en enda bit räcker i en vecka, men det slutade jag med för att minska saltintaget.
Efterhand har jag gått över till allt fetare kost och alltså mindre kolhydrater, t ex istf. müsli enbart
nötter och fröer på morgonen. Till dagens huvudmål inte längre pasta, ris, e.d. Bönor och linser (innehåller
dock en hel del kolhydrater), kött, fisk (makrill eller lax) och lite olika grönsaker. Efter morgonträningen
har jag tagit en banan och något proteintillskott - bananer har jag slutat med (massor med socker) och
proteinstavarna har jag bytt mot t ex ost och Bregott på fett fröbemängt bröd.
Så gtrots att jag dragit ned på kolhydraterna har ett par av mina värden försämrats.
Jag har ätit desto mer fett, även mättat. Det är här åsikterna går isär.
LCHFprofeterna menar att det inte är någon skillnad (men Omega-3 är bra, tycks alla anse).
Traditionalisterna förespråkar "magra mejeriproduter" (på sin höjd) ibland sådant som lättmargarin (50% vatten,
och guvet vilka kemikalier som ingår). Svårt att veta vad man ska tro på, men på försök tänker jag backa mina vanor lite.
Läkaren föreslog att jag skulle återkomma i vår för ett nytt kolesterolprov. Blodtrycket kollar jag själv;
Jämfört med en mätning i december verkar det ha försämrats, men jag avvaktar den nya serien.
Sen gäller det att hitta någon (privat) vårdinstans som bryr sig och inte bara skyller på min ålder.