Har tänkt att laga mat i kokgrop till ca 8 pers. Men har aldrig gjort det förut. Tips på hur man tillverkar eller vad man kan laga till?
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Kokgrop, hur och vad?
- Trådstartare vildmärren
- Start datum
Man kan laga till allt som man kan linda in i ett paket och som kan tillagas på det sättet. Tex fisk i folie.
Man skall tänka på att hetta upp stenarna tillräckligt länge och ha tillräckligt många stenar. Det är bra om man kan gräva gropen i sandig mark som inte är alltför fuktig, då håller den värmen längre. Det kan vara bra att ha med en eller flera digitala stektermometrar så behöver man inte gräva upp och titta om det är klart. Rotsaker tillagas naturligtvis foratre om de skärs i bitar (avståndet in till centrum är avgör hur lång tid tillagningen tar), men samtidigt fungerar ju skalet på rotsakerna som skydd mot smuts.
Man skall tänka på att hetta upp stenarna tillräckligt länge och ha tillräckligt många stenar. Det är bra om man kan gräva gropen i sandig mark som inte är alltför fuktig, då håller den värmen längre. Det kan vara bra att ha med en eller flera digitala stektermometrar så behöver man inte gräva upp och titta om det är klart. Rotsaker tillagas naturligtvis foratre om de skärs i bitar (avståndet in till centrum är avgör hur lång tid tillagningen tar), men samtidigt fungerar ju skalet på rotsakerna som skydd mot smuts.
Kokgrop
Gräv en grop. hämta vitmossa( ej vitlav, den du har i julljusstaken)stenlägg med flata större stenar ( håller värmen länge), Se till att du har stenar att lägga ovanpå . Elda i gropen, ca 2 timmar. Klä med vitmossa. Lägg paket med mat ( bakplåtspapper, folie, näver), täck med vitmossa och lägg på stenar ovanpå. Den fuktiga mossan gör att du får en kombinerad ugn och ångkokning av maten. Beroende på vad du tillagar så får du åtminstone vänta i 2 timmar. Dela upp köttet. Lägg isär paketen. Då ökar verkningsgraden och resultatet blir jämt.
Gräv en grop. hämta vitmossa( ej vitlav, den du har i julljusstaken)stenlägg med flata större stenar ( håller värmen länge), Se till att du har stenar att lägga ovanpå . Elda i gropen, ca 2 timmar. Klä med vitmossa. Lägg paket med mat ( bakplåtspapper, folie, näver), täck med vitmossa och lägg på stenar ovanpå. Den fuktiga mossan gör att du får en kombinerad ugn och ångkokning av maten. Beroende på vad du tillagar så får du åtminstone vänta i 2 timmar. Dela upp köttet. Lägg isär paketen. Då ökar verkningsgraden och resultatet blir jämt.
Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!
Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg