beerhook@hotmail.com (Martin)
Gäst
Ojojoj.....att det är så besvärligt att välja kök?
Efter mycket pulande har jag införskaffat ett antal kök alltefter årstid och användningsområde. Visst det kostar en del, men det ger en valfrihet utan like.
Grundregel 1: Trangia har ett oslagbart vindskydd.'
Grundregel 2: Trangia är tungt och osexigt i spritutförande.
Grundregel 3: Gas är bäst när temperaturen är över noll.
Grundregel 4: Bensin är bäst när temperaturen är under noll.
Grundregel 5: Fotogen är oerhört bra men har en tendens att sota mer än bensin.
Tips: Antingen införskaffar du dig ett bra multifuelkök som du kan använda året runt. Vindskyddet på Trangia är oslagbart om du använder det ihop med gas-eller bensin-brännare, men du får släpa på en del extra vikt.
Alternativ: Köp ett lätt gaskök för kortare turer och ett lite större för längre turer sommartid. Att kunna reglera värmemängden på ett gaskök ger utrymmer för gastronomiska sensationer och vid vissa tillfällen kan man bära med sig båda köken för att åstadkomma kulinarisk rätter där alla tillagningar är varma vid serveringen.
Köp ett rejält bensinkök till vintern. Visst, det är lite mer pyssel, men effekten är det inget fel på. Under en 4 dagarsvandring sommartid förbrukade jag 2,5 dl bensin totalt. Snacka om viktbesparing. Makaroner kan man lägga i vattnet innan det kokar för att spara tid om man inte är så kräsen, och det sparar bränsle.
Om du ska smälta snö för att producera vatten: Se till att du smälter lite grann i början och var försiktig så att inte ditt kokkärl kalvar ihop. Se till att få bottnen täckt med ca 3-4 mm vatten innan du lägger i mer snö, annars slår sig kokkärlet p g a hettan från köket.
Vindskydd kan man tillverka av 3-4 lager ugnsfolie istället för att släpa med sig ett trangia. Enkelt att återvinna efter nedsotning.
Vilka kök ska man då välja?
Marknaden har ju exploderat de senaste åren.
Själv har jag tre gasskök och ett bensinkök. Det lättaste gassköket kommer från Primus, har piezotändning och skruvas direkt på gastuben, och vill man spara vikt på kortare turer väljer man den minsta gastub man kan hitta, t ex fr Coleman, en riktig höjdare. Det större gassköket är ett Primus spindelkök med piezotändning, stabilt och med bra effekt. Båda dessa kök saknar vindskydd, men det ordnar man lätt med alufolie eller genom att bygga ett vindskydd av stenar.
Det största gassköket är ett 2-lågigt baslägerkök från Markill, som jag använder mer på klätterkurser, hemomkring och på bilsemester för att laga gourmetmat på. Det har samma anslutning för gastuber som de mindre köken vilket gör det mycket praktiskt. Det går dock åt två gastuber för att kunna köra båda lågorna, men det är inte dumt att kuna steka i långpanna till 12 personer!
Vidare har jag funnit att MSR är outstanding på bensinkök. Klassikern XGK väsnas lite väl mycket så jag har valt ett Whisperlite 600 för vinterbruk. Jag kör det på bensin av Heptantyp eller blyfri 95 oktan. Heptan-bensinen ger mindre lukt och sot och innehåller inte tillsatser men är lite dyrare, och det är vad jag rekommenderar om din plånbok inte är för tunn. Du hittar Heptan i färghandeln och köper förslagsvis en 4-litersdunk som räcker ett tag.
Bränsleflaskorna till MSR-köken finns i olika storlekar och det kan vara idé att köpa några olika för varierande behov. En 6-decilitersflaska räcker normalt 4 dagar för två personer i fjällen. De kokkärl jag använder beror på vad jag vill göra. MSR:s rostfria kärl är suveräna förutom deras grythandtag. Använd Trangias handtag istället. Jag använder helst de kokkärl som har påsvetsat, fällbart handtag eftersom de andas funktion och kvalitet. Det är en god idé att skaffa ett antal olika kärl och anpassa packningen efter behov. Allt MÅSTE inte med.
Till slut: Sprit (som bränsle, *flin*) är ute på längre turer. Gas och bensin är det som gäller.
Good luck.
Efter mycket pulande har jag införskaffat ett antal kök alltefter årstid och användningsområde. Visst det kostar en del, men det ger en valfrihet utan like.
Grundregel 1: Trangia har ett oslagbart vindskydd.'
Grundregel 2: Trangia är tungt och osexigt i spritutförande.
Grundregel 3: Gas är bäst när temperaturen är över noll.
Grundregel 4: Bensin är bäst när temperaturen är under noll.
Grundregel 5: Fotogen är oerhört bra men har en tendens att sota mer än bensin.
Tips: Antingen införskaffar du dig ett bra multifuelkök som du kan använda året runt. Vindskyddet på Trangia är oslagbart om du använder det ihop med gas-eller bensin-brännare, men du får släpa på en del extra vikt.
Alternativ: Köp ett lätt gaskök för kortare turer och ett lite större för längre turer sommartid. Att kunna reglera värmemängden på ett gaskök ger utrymmer för gastronomiska sensationer och vid vissa tillfällen kan man bära med sig båda köken för att åstadkomma kulinarisk rätter där alla tillagningar är varma vid serveringen.
Köp ett rejält bensinkök till vintern. Visst, det är lite mer pyssel, men effekten är det inget fel på. Under en 4 dagarsvandring sommartid förbrukade jag 2,5 dl bensin totalt. Snacka om viktbesparing. Makaroner kan man lägga i vattnet innan det kokar för att spara tid om man inte är så kräsen, och det sparar bränsle.
Om du ska smälta snö för att producera vatten: Se till att du smälter lite grann i början och var försiktig så att inte ditt kokkärl kalvar ihop. Se till att få bottnen täckt med ca 3-4 mm vatten innan du lägger i mer snö, annars slår sig kokkärlet p g a hettan från köket.
Vindskydd kan man tillverka av 3-4 lager ugnsfolie istället för att släpa med sig ett trangia. Enkelt att återvinna efter nedsotning.
Vilka kök ska man då välja?
Marknaden har ju exploderat de senaste åren.
Själv har jag tre gasskök och ett bensinkök. Det lättaste gassköket kommer från Primus, har piezotändning och skruvas direkt på gastuben, och vill man spara vikt på kortare turer väljer man den minsta gastub man kan hitta, t ex fr Coleman, en riktig höjdare. Det större gassköket är ett Primus spindelkök med piezotändning, stabilt och med bra effekt. Båda dessa kök saknar vindskydd, men det ordnar man lätt med alufolie eller genom att bygga ett vindskydd av stenar.
Det största gassköket är ett 2-lågigt baslägerkök från Markill, som jag använder mer på klätterkurser, hemomkring och på bilsemester för att laga gourmetmat på. Det har samma anslutning för gastuber som de mindre köken vilket gör det mycket praktiskt. Det går dock åt två gastuber för att kunna köra båda lågorna, men det är inte dumt att kuna steka i långpanna till 12 personer!
Vidare har jag funnit att MSR är outstanding på bensinkök. Klassikern XGK väsnas lite väl mycket så jag har valt ett Whisperlite 600 för vinterbruk. Jag kör det på bensin av Heptantyp eller blyfri 95 oktan. Heptan-bensinen ger mindre lukt och sot och innehåller inte tillsatser men är lite dyrare, och det är vad jag rekommenderar om din plånbok inte är för tunn. Du hittar Heptan i färghandeln och köper förslagsvis en 4-litersdunk som räcker ett tag.
Bränsleflaskorna till MSR-köken finns i olika storlekar och det kan vara idé att köpa några olika för varierande behov. En 6-decilitersflaska räcker normalt 4 dagar för två personer i fjällen. De kokkärl jag använder beror på vad jag vill göra. MSR:s rostfria kärl är suveräna förutom deras grythandtag. Använd Trangias handtag istället. Jag använder helst de kokkärl som har påsvetsat, fällbart handtag eftersom de andas funktion och kvalitet. Det är en god idé att skaffa ett antal olika kärl och anpassa packningen efter behov. Allt MÅSTE inte med.
Till slut: Sprit (som bränsle, *flin*) är ute på längre turer. Gas och bensin är det som gäller.
Good luck.