Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Kökstyp
- Trådstartare hijk
- Start datum
Efter att ha läst en del har jag kommit fram till att gaskök är det som lämpar sig bäst för mina ändamål.
Frågan är vilket som är bra och prisvärt. Har kollat på biltemas. Någon som har några erfarenheter av deras gasolkök?
http://biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Gasolkok-Expedition/
Vad ska jag ha för kastrull? tror ni att jag klarar mig på en kastrull samt brännare? eller behöver jag köpa ett helt stormkök?
http://biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Stormkok-9-delar/
Räknar med att laga mat 2 gånger om dagen á 20 min i 4-5 veckors tid. Hur många gasbehållare på 450 g behöver jag tror ni?
Finns det någon standard var det gäller gasolbehållare samt brännare? fungerar biltemas variant med de flesta behållare?
Frågan är vilket som är bra och prisvärt. Har kollat på biltemas. Någon som har några erfarenheter av deras gasolkök?
http://biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Gasolkok-Expedition/
Vad ska jag ha för kastrull? tror ni att jag klarar mig på en kastrull samt brännare? eller behöver jag köpa ett helt stormkök?
http://biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Stormkok-9-delar/
Räknar med att laga mat 2 gånger om dagen á 20 min i 4-5 veckors tid. Hur många gasbehållare på 450 g behöver jag tror ni?
Finns det någon standard var det gäller gasolbehållare samt brännare? fungerar biltemas variant med de flesta behållare?
Gaskök Biltema
Hej,
Biltema gaskök funkar alldeles utmärkt, inte lättast, inte högst finnish, men cyklar du och vill ha något billigt så är det helt OK.
Föredrar dock inte den typen av kök själv då det blir rangligt om du ska göra något annat än vatten när köket sitter ovanpå behållaren.
Köket passar tuber med Primusgänga som du kan hitta i hela Europa. Biltemas gas är billig men det är onödigt att släpa på behållare för flera veckor i packningen för att spara några 20:gor.
Stormkök funkar alldeles utmärkt, där har du både stabilitet och vindskydd. Hade dock bytt ut brännaren till gas om jag varit du. Minst 1 nonstick kastrull är bra om du inte gillar att diska.
//David
Hej,
Biltema gaskök funkar alldeles utmärkt, inte lättast, inte högst finnish, men cyklar du och vill ha något billigt så är det helt OK.
Föredrar dock inte den typen av kök själv då det blir rangligt om du ska göra något annat än vatten när köket sitter ovanpå behållaren.
Köket passar tuber med Primusgänga som du kan hitta i hela Europa. Biltemas gas är billig men det är onödigt att släpa på behållare för flera veckor i packningen för att spara några 20:gor.
Stormkök funkar alldeles utmärkt, där har du både stabilitet och vindskydd. Hade dock bytt ut brännaren till gas om jag varit du. Minst 1 nonstick kastrull är bra om du inte gillar att diska.
//David
När jag var mobil körde jag med multifuelkök. Har kört det på bensin, sprit, fotogen, tändvätska, lacknafta och allt möjligt. Gas är praktiskt. Multifuel mångsidigt.
Jag vill börja i en annan ända, nämligen fråga vad för mat du tänker laga på köket?
Det är stor skillnad mellan att värma te-vatten och koka potatis!
Jag har varit ute och lagat allt i en kastrull, typ ris/pasta med Varmakoppen. Sedan har jag vid andra tillfällen gjort bacon med potatismos & rostad lök och kaffe där har det behövts två kastruller och en stekpanna...
Det är stor skillnad mellan att värma te-vatten och koka potatis!
Jag har varit ute och lagat allt i en kastrull, typ ris/pasta med Varmakoppen. Sedan har jag vid andra tillfällen gjort bacon med potatismos & rostad lök och kaffe där har det behövts två kastruller och en stekpanna...
Du skall ha ett kök som Primus Eta express eller liknande.
Kombinera det med med tamoj och stekpanna så är du hemma
När man cyklar eller åker mc så är det oftast lika viktigt att hålla nere vikten som när man vandrar
Kombinera det med med tamoj och stekpanna så är du hemma
När man cyklar eller åker mc så är det oftast lika viktigt att hålla nere vikten som när man vandrar
Finns ganska mycket att läsa om det när du tittar på trådarna i 'kök och brännare'
När du cyklar så är du inte fullt lika viktkritiskt som när man har allt i ryggsäck och måste bära på det
varför bara en brännare/kök ?
http://biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Gasolkok-Expedition/
är utmärk om man bara vill värma en skvätt vatten lite snabbt vid en paus och har rejäl fart på lågan om du vill steka något som kräver mycket värme som en rejäl köttbit. - den skulle jag se som en reserv / bekvämlighetskök, men dessa kök fungerar inge bra i blåst - det skall man vara medveten om.
Skall du laga lite mer seriös mat så vill du ha något som är stadigt och inte välter - vilket det lätt gör med ovanstående kök iom. att den är trefot.
trangialiknande kök med gasolbrännare med slang skulle jag titta på - då får du också en grytset med stekpanna.
vet inte om hålet i biltemas stormkök är kompatibel med trangia, men en trangia 27 med gasolbrännare (om du är ensam eller två personer) är verkligen inget dumt val och fungerar även när det är lite snålblåst och tråkigt väder - inga jättepengar heller då man får loss en trangia 27 med gasolbrännare för runt 640:- på addnature (jag som betalade 500:- bara för brännaren en gång i tiden...) - teflonbeläggning på stekpannan tycker jag är ett minimum, vill man ha teflon på grytorna så kostar det lite mer.
byttor att koka i och stekpanna måste du ändå ha på något sätt
snåla inte för mycket på köket, den skall hålla dig välnärd i en månad och bör inte strula för mycket och vara lättanvänd, riktig mat måste man kunna laga till då och då, då påsmat tröttnar man lätt på och börja äta för lite och oinspirerat, inge bra om man samtidigt är fysisk aktiv och behöver mycket energi..
---
om du flyger:
Kom ihåg att du inte kan ta med dig campingasolflaskor på flyget eller ha bränsle i bränsleflaskorna för MF-kök
det få inte ens lukta bränsle i flaskorna och slangen till köket, så dessa måste tömmas väl, tvättas ur med sprit och torkas ut och blåsas rent till sista doftantydlingen av bensin/sprit försvunnit helt, annars är risken stor att du får lämna kvar köket på flygplatsen...
---
tillslut - se till att prova köket några dagsturer med den maten du tänker laga och se hur det fungerar och om det är saker som behöver kompletteras.
När du cyklar så är du inte fullt lika viktkritiskt som när man har allt i ryggsäck och måste bära på det
varför bara en brännare/kök ?
http://biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Gasolkok-Expedition/
är utmärk om man bara vill värma en skvätt vatten lite snabbt vid en paus och har rejäl fart på lågan om du vill steka något som kräver mycket värme som en rejäl köttbit. - den skulle jag se som en reserv / bekvämlighetskök, men dessa kök fungerar inge bra i blåst - det skall man vara medveten om.
Skall du laga lite mer seriös mat så vill du ha något som är stadigt och inte välter - vilket det lätt gör med ovanstående kök iom. att den är trefot.
trangialiknande kök med gasolbrännare med slang skulle jag titta på - då får du också en grytset med stekpanna.
vet inte om hålet i biltemas stormkök är kompatibel med trangia, men en trangia 27 med gasolbrännare (om du är ensam eller två personer) är verkligen inget dumt val och fungerar även när det är lite snålblåst och tråkigt väder - inga jättepengar heller då man får loss en trangia 27 med gasolbrännare för runt 640:- på addnature (jag som betalade 500:- bara för brännaren en gång i tiden...) - teflonbeläggning på stekpannan tycker jag är ett minimum, vill man ha teflon på grytorna så kostar det lite mer.
byttor att koka i och stekpanna måste du ändå ha på något sätt
snåla inte för mycket på köket, den skall hålla dig välnärd i en månad och bör inte strula för mycket och vara lättanvänd, riktig mat måste man kunna laga till då och då, då påsmat tröttnar man lätt på och börja äta för lite och oinspirerat, inge bra om man samtidigt är fysisk aktiv och behöver mycket energi..
---
om du flyger:
Kom ihåg att du inte kan ta med dig campingasolflaskor på flyget eller ha bränsle i bränsleflaskorna för MF-kök
det få inte ens lukta bränsle i flaskorna och slangen till köket, så dessa måste tömmas väl, tvättas ur med sprit och torkas ut och blåsas rent till sista doftantydlingen av bensin/sprit försvunnit helt, annars är risken stor att du får lämna kvar köket på flygplatsen...
---
tillslut - se till att prova köket några dagsturer med den maten du tänker laga och se hur det fungerar och om det är saker som behöver kompletteras.
Om du ser till att ha de här två adaptrarna med dig som komplement till ditt (naturligtvis slangmatade!) gasolkök - så står du dig aldrig slätt därnere i utländerna..:
http://www.utsidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=2665
http://www.utsidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=1232
http://www.utsidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=2665
http://www.utsidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=1232
Kan hålla med om att det låter viktigt med ett stabilt och bra kök. Men jag vill inte lägga ut allt för mycket pengar.
Finns det något som talar för det här gasolköket?
Kanske för tungt?
-Om inte annat ser det stabil ut. Vet inte vad man ska ha för gasolbehållare dock.
http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Gasolkok-29-kW/
Undrar om biltemas variant fungerar med gasolbrännare.
http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Stormkok-9-delar/
Har inte så mycket erfarenhet av långcykling och i synnerhet inte matlagning under längre perioder.
Vill helst laga så enkelt som möjligt utan att kompromissa med näringsinnehållet.
Förslag på sådan mat mottages gärna. Det tenderar att bli mycket pasta/ris. Kort sagt snabba kolhydrater.
Vad sjutton är tamoj?
Vad tror ni?
Det står alltså mellan dessa två om man ska se till det som nämnts i tråden:
http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=TRANG27-1UL_GB
http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=PRIMUSETAEXPRESS
Jag kommer att flyga hem. Visste inte att de var så hårda på flyget. Bra att veta.
Teflon och non-stick. Är det samma sak?
Finns det något som talar för det här gasolköket?
Kanske för tungt?
-Om inte annat ser det stabil ut. Vet inte vad man ska ha för gasolbehållare dock.
http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Gasolkok-29-kW/
Stormkök funkar alldeles utmärkt, där har du både stabilitet och vindskydd. Hade dock bytt ut brännaren till gas om jag varit du. Minst 1 nonstick kastrull är bra om du inte gillar att diska.
Undrar om biltemas variant fungerar med gasolbrännare.
http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Stormkok-9-delar/
Jag vill börja i en annan ända, nämligen fråga vad för mat du tänker laga på köket?
Det är stor skillnad mellan att värma te-vatten och koka potatis!
Jag har varit ute och lagat allt i en kastrull, typ ris/pasta med Varmakoppen. Sedan har jag vid andra tillfällen gjort bacon med potatismos & rostad lök och kaffe där har det behövts två kastruller och en stekpanna...
Har inte så mycket erfarenhet av långcykling och i synnerhet inte matlagning under längre perioder.
Vill helst laga så enkelt som möjligt utan att kompromissa med näringsinnehållet.
Förslag på sådan mat mottages gärna. Det tenderar att bli mycket pasta/ris. Kort sagt snabba kolhydrater.
Du skall ha ett kök som Primus Eta express eller liknande.
Kombinera det med med tamoj och stekpanna så är du hemma
När man cyklar eller åker mc så är det oftast lika viktigt att hålla nere vikten som när man vandrar
Vad sjutton är tamoj?
trangialiknande kök med gasolbrännare med slang skulle jag titta på - då får du också en grytset med stekpanna.
vet inte om hålet i biltemas stormkök är kompatibel med trangia, men en trangia 27 med gasolbrännare (om du är ensam eller två personer) är verkligen inget dumt val och fungerar även när det är lite snålblåst och tråkigt väder - inga jättepengar heller då man får loss en trangia 27 med gasolbrännare för runt 640:- på addnature (jag som betalade 500:- bara för brännaren en gång i tiden...) - teflonbeläggning på stekpannan tycker jag är ett minimum, vill man ha teflon på grytorna så kostar det lite mer.
byttor att koka i och stekpanna måste du ändå ha på något sätt
snåla inte för mycket på köket, den skall hålla dig välnärd i en månad och bör inte strula för mycket och vara lättanvänd, riktig mat måste man kunna laga till då och då, då påsmat tröttnar man lätt på och börja äta för lite och oinspirerat, inge bra om man samtidigt är fysisk aktiv och behöver mycket energi..
---
om du flyger:
Kom ihåg att du inte kan ta med dig campingasolflaskor på flyget eller ha bränsle i bränsleflaskorna för MF-kök
Vad tror ni?
Det står alltså mellan dessa två om man ska se till det som nämnts i tråden:
http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=TRANG27-1UL_GB
http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=PRIMUSETAEXPRESS
Jag kommer att flyga hem. Visste inte att de var så hårda på flyget. Bra att veta.
Teflon och non-stick. Är det samma sak?
Undrar om biltemas variant fungerar med gasolbrännare.
http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Gasolkok/Stormkok-9-delar/
Den fungerar med gasolbrännare men du måste modifiera hålet i vindskyddet. Hålet för själva gasolbrännaren är för litet så det måste filas upp. Det är inga problem att göra detta och det tar inte speciellt lång tid.
Sedan måste du även ha ett hål på sidan av vindskyddet för slangen. Det är bara att borra ett stort hål som du filar till rätt storlek.
Se på bilder på trangias kök så förstår du vad jag menar.
//Peter
http://www.biltema.se/sv/Fritid/Fril...asolkok-29-kW/
den fungerar bra för bilcamping - det är sk. japankök med tuber som ser ut som sprayburkar
och biltemas art.nr på dessa tuber är 17-595 och säljs alltid i fyrpack, men om den är vanlig i europa är en annan sak. vet att primus säler dessa tuber under sitt namn numera så formatet börja vara en spridd standard numera.
köket utan väska (som är en liten attacheväska i billig plast och går lätt sönder) väger ca 1550 gram och är ganska rejält stort och platstagande - bra när man lagar mat men dåligt när den skall transporteras och du måste fortfarande ha något att koka och steka i som också tar plats...
som kök fungerar det utmärkt med bra värmeförmåga och kan hantera vanliga grytor så länge det är vindstilla - men för stort om man inte har det med fordon
---
Primus etaexpressen kan du glömma om du ens funderar på att steka - brännaren har liten i diameter så det blir brännande varm i en fläck i mitten och resten för kallt.
du kan inte leva bara på snabba kolhydrater och kanske fett - du måste ha lite proteiner också och om du inte är vegetarian så kan det vara gott med att steka en bit kött, korv, hamburgare mm. som du kort innan köpte i någon affär, om inte annat så bara för omväxling - och då bör du ha en stekpanna/lock med lite större diameter än vad etaexpress ger.
jag skulle lida väldigt mycket om jag inte skulle kunna göra pannkakor då och då ;-)
eta-express är en vattenkokarkök och inte så mycket mer.
Skall man koka vanligt ris under lock (i mina ögon betydligt smakligare än snabbris) så är det viktigt att kunna dra ner brännaren till ett minimum - nästan så att det slocknar då även den lilla pyttelågan är mer än nog för att hålla igång kokningen när man kokar under lock på trangia - att koka ett par portioner med ris under 20 minuter drar inte speciellt mycket mer gas än att koka upp en halvliter vatten
när det gäller hållbarhet så är det stor skillnad mellan biltemas variant med ganska mjuk aluminium som bucklas lätt och trangias kök som använder hårdare aluminium.
biltemas kök kostar 199:- och en lös trangiabrännare 399:- vilket ger 598:- tillsammans och då måste du ändå bearbeta fixa ock trixa mekaniskt för att det skall fungera.
billigaste 27-1 UL (ingen teflon/nonstick) ligger på 639:- inkl. gasbrännare.
- för dom extra 41:- som trangia kostar mer så får du väldigt mycket kvalitet för pengarna då biltema-köket förmodligen är skrotfärdig när du kommer tillbaka medans trangia kan du ha för en cyckelfärd till nästa år - och nästa år efter...
Själv skulle jag dock välja http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=TRANG27-5UL_GB
då teflon/nonstick gör det väldigt lättdiskat och bränner inte fast så lätt i gämförelse med naken aluminiumyta eller hårdanodiserad yta - visst det kostar 300 spänn till men då har du något som gör matlagningen till nästan nöje och inte en plåga med framförallt disken efteråt.
---
den fungerar bra för bilcamping - det är sk. japankök med tuber som ser ut som sprayburkar
och biltemas art.nr på dessa tuber är 17-595 och säljs alltid i fyrpack, men om den är vanlig i europa är en annan sak. vet att primus säler dessa tuber under sitt namn numera så formatet börja vara en spridd standard numera.
köket utan väska (som är en liten attacheväska i billig plast och går lätt sönder) väger ca 1550 gram och är ganska rejält stort och platstagande - bra när man lagar mat men dåligt när den skall transporteras och du måste fortfarande ha något att koka och steka i som också tar plats...
som kök fungerar det utmärkt med bra värmeförmåga och kan hantera vanliga grytor så länge det är vindstilla - men för stort om man inte har det med fordon
---
Primus etaexpressen kan du glömma om du ens funderar på att steka - brännaren har liten i diameter så det blir brännande varm i en fläck i mitten och resten för kallt.
du kan inte leva bara på snabba kolhydrater och kanske fett - du måste ha lite proteiner också och om du inte är vegetarian så kan det vara gott med att steka en bit kött, korv, hamburgare mm. som du kort innan köpte i någon affär, om inte annat så bara för omväxling - och då bör du ha en stekpanna/lock med lite större diameter än vad etaexpress ger.
jag skulle lida väldigt mycket om jag inte skulle kunna göra pannkakor då och då ;-)
eta-express är en vattenkokarkök och inte så mycket mer.
Skall man koka vanligt ris under lock (i mina ögon betydligt smakligare än snabbris) så är det viktigt att kunna dra ner brännaren till ett minimum - nästan så att det slocknar då även den lilla pyttelågan är mer än nog för att hålla igång kokningen när man kokar under lock på trangia - att koka ett par portioner med ris under 20 minuter drar inte speciellt mycket mer gas än att koka upp en halvliter vatten
när det gäller hållbarhet så är det stor skillnad mellan biltemas variant med ganska mjuk aluminium som bucklas lätt och trangias kök som använder hårdare aluminium.
biltemas kök kostar 199:- och en lös trangiabrännare 399:- vilket ger 598:- tillsammans och då måste du ändå bearbeta fixa ock trixa mekaniskt för att det skall fungera.
billigaste 27-1 UL (ingen teflon/nonstick) ligger på 639:- inkl. gasbrännare.
- för dom extra 41:- som trangia kostar mer så får du väldigt mycket kvalitet för pengarna då biltema-köket förmodligen är skrotfärdig när du kommer tillbaka medans trangia kan du ha för en cyckelfärd till nästa år - och nästa år efter...
Själv skulle jag dock välja http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=TRANG27-5UL_GB
då teflon/nonstick gör det väldigt lättdiskat och bränner inte fast så lätt i gämförelse med naken aluminiumyta eller hårdanodiserad yta - visst det kostar 300 spänn till men då har du något som gör matlagningen till nästan nöje och inte en plåga med framförallt disken efteråt.
---
Senast ändrad:
Tamoj är typ handtaget till stekpanan och dom andra kärlena
Ja Eta expresset är ju lite vattenkokarkök så sett men kombinerat med en stekpanna och tamoj
så öppnas vissa möjligheter.
Det är också så att gasbrännaren är lite liten och ger en hotspot på en stekpanna men arbetar man lite aktivt me värmespridning är det no probs.
Vidare är det allmänt insabilt jämfört mot ett rikitigt men man får ju betala för den lägre vikten och volymen med något
Du får väl knalla in i butik och kolla om ett större gaskök eller ett vattenkokarkök är grejen för dig.
Är du kock och gillar och laga egen mat är ett vattenkokarkök inte rätt
Ja Eta expresset är ju lite vattenkokarkök så sett men kombinerat med en stekpanna och tamoj
så öppnas vissa möjligheter.
Det är också så att gasbrännaren är lite liten och ger en hotspot på en stekpanna men arbetar man lite aktivt me värmespridning är det no probs.
Vidare är det allmänt insabilt jämfört mot ett rikitigt men man får ju betala för den lägre vikten och volymen med något
Du får väl knalla in i butik och kolla om ett större gaskök eller ett vattenkokarkök är grejen för dig.
Är du kock och gillar och laga egen mat är ett vattenkokarkök inte rätt
Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!
Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg