1. Varje stålsort är en kompromiss. Oftast mellan seghet och hårdhet.
2. Till sist vill man kunna slipa den vass vilket gör att man vill ha ett finkorningt stål som inte viker sig eller bryter sönder. osv....
3. Sen finns det två grundläggande sätt att göra stål. Vanlig gjutning, dvs man smälter ihop det man vill ha i och jobbar sen ut det i den form man vill ha.
4. Alternativ två är att man pressar ihop stålet av metallpulver utan att helt smälta det.
1. Snarare mellan seghet och sprödhet
. Ett stål kan vara mycket hårt och ändå elastiskt. Ett moderat härdat kolstål, typ 2140 med en hårdhet av 61 RC är avsevärt segare än till exempelvis ATS-34 med samma hårdhet eller CPM S60V med en hårdhet av 58.
En intressant historia. Spyderco härdade den första serien av Militarymodellen till runt 60-61 RC. Stålet var Crucible CPM 440V (S60V). Tyvärr kom hälften av knivarna tillbaka eftersom eggen flisade något vansinnigt. Först när man sänkte hårdheten till 58 RC så gick det bra.
Samma jämförelse kan göras mellan stål i samma kategori, dvs mellan kolstål och kolstål och mellan rostfritt stål och rostfritt stål. Skillnaderna blir förstås inte lika uppenbara men de finns där trots allt och hänger till största delen på stålet som sådant (den kemiska kompositionen), kornets storlek och distribution samt värmebehandlingen.
2. På den här punkten jämför du äpplen och päron. Dvs, du jämför eggstabiliteten med förmågan att slipa fram en snäv egg tack vare fint korn. Att ett stål är finkornigt betyder inte per automatik att det samtidigt är eggstabilt, dvs att det inte råkar ut för plastisk deformation i någon form. Lika viktig är nämligen hårdheten och värmebehandlingen. Det enda man kan konstatera i samband med ett finkornigt stål är att det går att slipa fram en tunn och snäv egg. Varken mer eller mindre.
3. Jag antar att du syftar på gjutjärn? Vad jag vet så tillverkas inga knivar på det här viset. De vanligaste sätten är kallvalsning och varmvalsning. Man får då ämnen av olika former (runda, platta eller fyrkantinga) som sedan säljs till beställaren varvid denne anpassar billet-formen till sina ändamål. Den vanligaste metoden är "stock removal", dvs avlägsnande av stål från en specifik billetform:
http://www.stormthecastle.com/black...tock-removal-method-of-knifemaking-part-1.htm
4. Visst smälter man stålet helt och hållet. Själva metoden är delad i två faser. Den första är till att framställa själva pudret genom att pressa det smälta stålet genom mycket små munstycken med hjälp av gas. Samtidigt som dessa miniatyrkulor ramlar ner i uppsamlaren så kyls de genom cryoprocessen.
I nästa fas så hettas dessa små "kulor" upp igen till en temperatur på runt 860 grader beroende vilket stål man tillverkar, samtidigt som legeringsämnen tillförs. Det hela pressas ihop under ett extremt tryck samtidigt som det kyls.
~Paul~