Depaul; kan min erfarenhet stämma att hultafors knivarna har ett mera sprött blad
Alltså låt oss jämföra de olika stålsorterna.
Frosts/MoS rostfria är tillverkade i Sandvik 12C27, HRC 56-58 (ändrat under förra året, då den högre gränsen var 59).
De i kolstål i Uddeholm UHB 20C (AISI 1095) kallvalsat och härdat till 59-61 HRC. En annan kolstålstillverkare som Frosts/MoS använder är Tyska C.D. Wälzholz-Brockhaus GmbH CK 101 samt CK 95, kallvalsat kolstål, HRC 60.
Hultafors rostfria är tillverkade i japansk Aichi AUS-8 stål och kolstålsknivarna i japanskt Nishin SK-5 (AISI 1080). HRC för båda ~ 58.
Vi kan självklart inte jämföra kolstål med rostfritt. Jämförelsen måste göras mellan kolstål och kolstål, samt rostfritt och rostfritt.
Således jämför vi Sandvik 12C27 HRC 58 med Aichi AUS-8 och Uddeholm UHB 20C med Nishin SK-5.
När det gäller de rostfria så bör sandvikstålet helt klart vara mer slagsegt och flexibelt. Det skulle ta alltför lång tid att förklara varför det föreligger på det viset men har med den sammanlagda ekvationen av värmebehandling, stålets renhet och den kemiska analysen att göra.
Jämför vi kolstålsknivarna så är förhållandena de omvända. Det japanska stålet är avsevärt slagsegare och därmed flexiblare än det svenska dito. Uddeholmstålet är däremot slitstarkare, dvs tål nötning bättre.
Så det blir dött lopp, med andra ord
. Snarare handlar det om vare sig man väljer kolstål eller rostfritt.
~Paul~