Klättringsteknik

Tja allihopa!
Jag och en kompis ska hålla en lektion i klättring. Ingen av oss är särskilt vana klättrare, själv klättrade jag endel tidigare, så jag har viss erfarenhet av både inomhus och utomhusklättring. Men vi ska hålla en lektion inomhus, täkte höra om någon har bra tips på olika klättringstekniker, vad man bör tänka på osv..
tack på förhand!
/Ida
 
Här kommer lite

Håller på med ett projektarbete om klättring, du kan ju använda matrialet därifrån om du vill

Teknik:

Grundläggande teknik kan man sammanfatta i de här grupperna.

Bra balans: när man klättrar är balansen mycket viktig för att man inte ska slösa på viktig energi. Dålig balans innebär att du måste hålla i dig mycket hårdare med händerna. Och då armar och fingrar hela tiden används när man klättrar så har man inte råd att trötta ut dom på onödiga balansfel. Kroppstyngden bör alltid ligga på fötterna och inte händerna.
Fotarbete: då fötterna och benen är starkare än händer och armar så ska det utnyttjas. Varje gång man drar sig upp till nästa grepp så borde benen göra så mycket av jobbet som möjligt. Även om man vet med sig att man inte har några problem med pullups eller liknande övningar så påfrestas även fingrarna när man dessutom drar. Om man har ena foten ungefär i knähöjd på ett bra fäste så behöver man inte göra annat än att hålla in sig med händer och resa sig med benet.
Kroppsställning: en klätterled är aldrig som en stege. Stå rakt upprätt är sällan speciellt bra för klättringen och balansen, då leder slingrar sig och du måste sträcka dig för att nå grepp osv. och då du står upprätt är du egentligen bara lång uppåt, sträcker du ut armen åt sidan så når du inte alls långt och det blir dessutom svårt att använda ett grepp som ligger utanför din tyngdpunkt. Man kan väldigt ofta klara av saker man inte tror man kan klara i klättringen, misslyckas du en gång så prova byt ställning och det går garanterat lättare.
Trepunktsregeln: det finns en regel som kallas trepunktsregeln som går ut på att du hela tiden ska ha tre av dina extremiteter stadigt mot väggen. Det innebär att du bara får röra en hand/fot i taget. Regeln bör följas i de allra flesta fallen (Senare visar jag en teknik som inte det här passar ihop med)
Små rörelser: Musklerna blir inte lika trötta av små rörelser. Det är även lättare att hålla balansen när man gör mindre rörelser. Satsa alltid på att ta två små steg istället för ett stort, mycket enklare!
Förklättra: innebär att du klättrar med hjärnan innan du verkligen klättrar. Genom att försöka se innan var du ska klättra kan du räkna ut vilken väg som borde vara lättast och kanske även försöka se hur man ska ta kruxen.
Klättra avslappnat: Teknik handlar om att göra saker lätt för sig, desto mer teknik desto mindre stark behöver du vara. Var ekonomisk i din klättring, tänk själv ut i varje situation hur du kan komma vidare med minsta ansträngning. En viktig sak att tänka på är att ha utsträckta armar under hela klättringen, speciellt när man vilar. Böjda armar när du håller dig mot väggen gör biceps och triceps ansträngda, du blir alltså trött snabbare.
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg