kajaktillbehör?

Ligger i planeringsstadiet inför en förhoppningsvis ljuvlig kajaksäsong. Jag är ny i gamet och behöver således införskaffa en del tillbehör. Var finner man prisvärda, eller förhoppningsvis billiga prylar. Det jag är ute efter är bl.a paddel, flytväst funktionsdugliga kläder etc. Finns det erfarenheter av egen import eller postorder utomlandes.

MVH Henrik
 
Var bor du?

Om du bor i Göteborg kan jag rekommendera Kanotcentrum. Inte kanske för att det är så billigt, men personalen är trevlig och kunnig och jag har inte inrtycket av att de försöker pracka på dig en massa onödigt bjäfs.

Annars kan du snickra ihop en hel del själv:

Flottör gör du av liggunderlag och silvertejp: http://www.utsidan.se/medlem/album/visa.htm?ID=5275

Bogserlina knyter du själv med karbinhakar och rep (flytande).

Öskar gör du av en gammal dunk som du skär av på snedden så du har kvar handtaget. Tag inte för stor dunk, då blir den för klumpig att hantera.

Paddel kan du snickra själv om du är händig: http://www.thomassondesign.com/doc/manual10.htm#1

Flytväst är väl lite knepigare att fixa själv. Där bör man nog vara säker på att den fungerar som den skall. Jag rekommenderar dig att satsa lite pengar på en bra flytväst, inte för att en dyr har bättre flytkraft eller är säkrare, utan för att de oftast är mer funktionella. Den skall sitta så skönt att du glömmer bort att du har den på dig, den skall gärna ha fickor och kanske en D-ring för bogsering, den skall inte ha grenrem eftersom du då inte kan ha den utanför kapellet.

Kartfordral kan du skippa om du istället tar kartan över ditt favoritområde och plastar in den i ungefär A4-format. Det kan du göra lite varstans, ofta i kopieringsaffärer.

Drickaflaska skall du ha med. Köp dock ingen dyr konstig sak utan tag en gammal 0,5 liters plastflaska. En pet-flaska går bra, men bättre är en sådan där tax-freespritflaska eftersom den är lagom välvd på baksidan för att ligga bra på däcket under en gummilina.

Skall du bara paddla på sommaren går vilka kläder som helst bra. Jag kör i badshorts och en underställströja under sommaren. Du blir varm nog när du paddlar, men tag med en vindtät tröja eller jacka till pauserna. På huvudet bör du ha något. En hatt eller keps fungerar bra. Jag har keps på sommaren och sydväst på höst, vinter och vår.

Skall du även paddla när det är lite kallare behöver du andra kläder. Tumregeln är att om det är så kallt att du inte spontant känner för ett dopp bör du klä dig ver eftertänksamt. Om detta finns mycket information här på utsidan, bland annat i forumet (sök) och här: http://www.utsidan.se/ddb/innehall/artiklar/446.htm

Du skall även ha ombyte (minst lika mycket som det du paddlar i) med i en vattentät påse. Det går bra att stoppa kläderna i en plastpåse som du knyter för ordentligt och stoppar i ytterligare en plastpåse. När du tröttnat på det arrangemanget efter att ha knutit och knutit upp påsarna för många gånger kan du köpa dig en vattentät packsäck. De är dyra (runt 300 kr för en i kraftigt material så den inte slits sönder när den skall i och ur packluckorna.) men bra. Efter ett tag kommer du att uppskatta investeringen. Köp inte för stor. 22 l eller maximalt 35 liter fungerar alldeles utmärkt. Större blir svår att packa ner i kajaken.

Slutligen kan jag rekommendera en termos (0,5 liters från Clas Ohlsson för 59 kr går bra) med varm buljong och några dubbelmackor i en plastburk som du kilar in mellan sitsen och skrovet i sittbrunnen.

När du ändå är på Claes Ohlsson, köp silvertjep för reparationer och en vattentätt fodral till mobiltelefonen (50 kr) så den kan följa med (påslagen). Mobilen kan tyckas trist att ha med när man skall ut i den tysta skärgården, men är samtidigt en bra hjälp om något händer.

Lycka till med paddlandet.

Kalle
 
så klokt och förståndigt alltihop ovan, jag vill bara tillägga att det bästa öskaret är en på snedden avskuren 1½liters coca cola-PET. Plasten är tillräckligt stadig och "midjan" ger ett bra,bekvämt handgrepp. Man kan ösa mycket, om nu behovet skulle uppstå, eftersom man inte blir trött i handen. Och man kan ösa snabbt, om det behövs.Förargliga små mängder skvalpvatten kommer man också åt, beroende på hur man skurit. hälsningar Lotta
 
Jag kör också med PET-flaska. Fungerar utmärkt och den går dessutom att använda som tratt (påfyllning av vatten), för oss killar går den att pinke i om det skulle knipa riktigt. Sen finns det säker fler användningsområden som jag inte tänkt på. Kanske skulle kunna ha en tråd och se vad man kan använda en PET-flaska till?
 
När det gäller kartfodral skulle jag vilja slå ett slag för att har det på kapellet.
Jag kör med Seal Lines med gummicord runt bakre kanten på sittbrunnen och fram till knapar på fördäck.
Då har man koll hela tiden och behöver inte plocka fram kartan från fördäck. Fast det är ju inte alla som vill kolla på kartan hela tiden, själv skulle jag inte fixa att ha den under gummicord få fördäck, gummicorden skymmer ju info. Om du gör egna kartfodral så sätt fästpunkter i alla hörn och ha det i famnen.

Kopierade svart/vita kartor är ingen höjdare, svårt att se skillnad på land och vatten och allt bara flyter ihop.
Dom flesta använder vanliga kartor, tex Gröna kartan men jag vill ha informationen som finns på sjökort, är du intresserad av navigering tycker jag du skall överväga sjökort istället. Jag seglade tidigare så för mig var det ett givet val.



JL
 
Det är lite svårt att ge bra tips på ställen nära dig då du inte talar om var du bor. Av egen erfarenhet så vet jag att man kan spara en hel del pengar på att köpa utrustning m.m. på "rätt" ställe. Generellt så är produkterna oftast billigare i det land där de tillverkats - VKV i Sverige, KajakSport i Finland, Palm och Lendal i UK osv. På mindre och inte så dyra saker skljer inte priset så mycket och frakten blir så stor i förhållande till totalpriset att där är det oftast lika bra eller bättre att köpa dem där det är bekvämast.

Här är ändå några exempel på ställen som har ett relativt bra utbud på kajaktillbehör (fler finns!!):
SVIMA - http://www.svima.se
KajakSupport - http://www.kayak.se
Kajakboden - http://www.kajakboden.com
Kajaktiv - http://www.kajaktiv.se
Orust Kajak - http://www.orust-kajak.se

När det gäller postorderköp från utlandet så har jag bara goda erfarenheter. Ett eget fäskt exempel är att en Lendal-paddel i kol/nylon med crank-kolfiberskaft och variabel delning kostar ca 3.700 kr i Sverige men ca 2.700 om du köper den i England. Pengar som kan användas till fler prylar eller godare mat :)

Några exempel på ställen utomlands där man kan hitta bra kajakprylar till bra priser på postorder är dessa (har själv direkterfarenhet av de två första):
Welhonpesä (Finland, utkanten av Helsingfors) - http://www.nettilinja.fi/~welho/eng/index.html
Knoydart Kayaking (UK) - http://www.knoydart-kayaking.co.uk
Kayaks & Paddles (UK) - http://www.kayaksandpaddles.co.uk
Sue's Canoes (UK) - http://fp.suescanoes.f9.co.uk/prod01.htm
KajakCentrum (Danmark, Vejle) - http://www.kajakcentrum.dk
Havskajakken & Frilustsliv (Danmark bl.a. Köpenhamn) - http://www.havkajakken.dk/


/Lennart
 
Ett svar till !!

Flottör kan göras som ovanst, men själv rullar jag in mitt l-underlag och trär en pack påse me påsydda spännremmar för p-bladet (funkar med dubbla påsar me, midre & större) Fördelen är att liggunderlaget kan brukas.
I övrigt funkar Vin boxars påsar J- bra me kran å allt till vatten , sy en påse till dom me .( De är lika bra kval/klassn som vätske system, på påsarna !!)
Själv använder jag, på däck med A4 kart fodral på påsen & slang till drickat , en halvfull 3 lit med själv tryck under gummikorden & en lättpackad 5 liters för lägsta tyngdpunkt på botten under däck .(den blir oxå kall pga kontakt ytan mot botten)

G,S,H. Poppa ut kranen och diska mer eller mindre bra och hoppla,,ni har en mjuk vatten säck som tål mer änn man tror!
 
billiga packsäckar...

...finns på biltema, eller vad sägs om 120kr för en 15 liters? kvalitén känns dessutom riktigt bra. Har själv köpt 3 st och mina saknar dessutom "biltema" texten, alltså helt gula.


25-053_l.jpg
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg