Ville bara dela med mig av en favoriträtt. Perfekt efter en dag i skidbacke, skidspåret, på fjället. Kaiserschman är en österrikisk "pannkaksrätt". Perfekt när man arbetat hårt. För 2 rejäla portioner tar man (ca 1/3 av nedanstående passar i ett Trangia-kök):
2,5 dl mjölk
4 ägg
250 g mjöl
lite socker
rivet skal av en 1/2 citron
1/2 tsk salt
russin
2 syrliga äpplen, skurna i tjocka skivor
Smör (till stekning)
Dela äggvita och -gula. Vispa vitan till skum. Vispa äggula, mjöl, socker (kan utelämnas, men jag brukar ta 1-2 tsk), salt, citronskal. Rör ner äggvita. Häll i smeten i varm (stor!) stekpanna. Tryck i äppelbitarna och strö över russinen direkt. När det börjar bli fast så strör man lite mer socker ovanpå, försöker sen vända hela schman i ett stycke (lyckas sällan, det brukar bli mer eller mindre snygga bitar), och låter båda sidor få lite färg. Gott!
Kan med fördel ätas tillsammans med vaniljglass. Man kan styra hur söt man vill ha den med mängden russin och socker. Citron kan utelämnas, men ger en smakhöjning.
/Håkan
2,5 dl mjölk
4 ägg
250 g mjöl
lite socker
rivet skal av en 1/2 citron
1/2 tsk salt
russin
2 syrliga äpplen, skurna i tjocka skivor
Smör (till stekning)
Dela äggvita och -gula. Vispa vitan till skum. Vispa äggula, mjöl, socker (kan utelämnas, men jag brukar ta 1-2 tsk), salt, citronskal. Rör ner äggvita. Häll i smeten i varm (stor!) stekpanna. Tryck i äppelbitarna och strö över russinen direkt. När det börjar bli fast så strör man lite mer socker ovanpå, försöker sen vända hela schman i ett stycke (lyckas sällan, det brukar bli mer eller mindre snygga bitar), och låter båda sidor få lite färg. Gott!
Kan med fördel ätas tillsammans med vaniljglass. Man kan styra hur söt man vill ha den med mängden russin och socker. Citron kan utelämnas, men ger en smakhöjning.
/Håkan