• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Julnöt

Pelle skulle fylla på spolarvätska i bilen.

Han hade varit ekonomisk och köpt koncentrerad spolarvätska på 4-litersdunk.

Han hade utöver denna dunk inget ämbar att använda för att blanda vätskan, eller för att ta vatten från kranen till bilen.

Dock hade han en slang som dessvärre inte gick att ansluta till kranen, trots att den var lång nog för att räcka från kranen till bilen. För att få så utspädd vätska som möjligt gjorde han på följande vis:
Han placerade dunken under kranen, med slangens ena ände i dunken och den andra i bilens spolarvätskebehållare. Pga av dunkens högre höjd rann vätskan från dunken till bilen sedan Pelle först fyllt slangen med vatten. I samma ögonblick, och takt, som det började rinna ur dunken, fyllde Pelle på med vatten i densamma.

I bilens spolarvätskebehållare rymdes så mycket vätska att den blandade vätskan i dunken och behållaren uppgick till 7 liter när behållaren var fylld, och den var från början tom.



För att göra det verkligen enkelt för oss anser vi att dunken innehöll en 100-procentig koncentration från början, samt att volymen i slangen kan försummas i beräkningarna. Pelle hade dessutom tagit en grundkurs i reglerteknik, så han lyckades hålla vätskenivån i dunken konstant. All vätska som rann över i slangen hade dessutom blandats fullständigt till det förhållande mellan vatten och spolarvätska som just då fanns i dunken. Pelle hade köpt spolarvätskan på Ö&B, och den luktade inte citrus.

Vilken koncentration av spolarvätska erhöll Pelle i din behållare?
 
Tycker Pelle borde titta över sin utrustning lite där hemma. Tycker den verkar kass och inte speciellt användarvänlig. Men som tur var är det inte "min behållare" som han fyllt utan sin egen :)
 
Om Pelle vore riktigt ekonomisk skulle han dricka spolarvätska tills han har lagom mängd kvar att späda med vatten. Billig fylla, spolarvätska i bilen OCH fri transport till närmsta sjukvårdsinrättning... :)
 
Till att börja med så är det ju efter påfyllningen 7 liter vatten och 4 liter spolarvätska totalt i systemet.

Men hur man räknar ut koncentrationen vete f-n... Jag kan inte räkna det linjärt i alla fall.

Om man räknar det stegvis är det ju enklare. Säg att vi räknar deciliter.

Först tar vi en dl ur dunken, sen fyller vi på med en dl vatten.

Då blir det

1 dl 100%
1 dl 97,5% (3,9/4)
1 dl 95%
osv.

För att få det där rätt sen måste man antagligen integrera eller nåt och det är jag för ringrostig på. Men baserat på det där kan man väl i alla fall få fram nån slags formel.