Finns några på marknaden....
Hejsan,
Precis som Andrew Skurka skriver (
https://andrewskurka.com/2011/vapor-barrier-liners-theory-application/) så finns det väldigt få tillverkare av fuktspärrpåsar, trots att de faktiskt är mycket användbara på en längre vintertur. Vill dock för sak skull bara påpeka att jag varit ute på 3-veckors turer på vintern utan fuktspärrpåse och det har inte varit några stora bekymmer så länge som man ser till att:
1: Ha maximal ventilation i tältet
2: Starta morgonen med rutinen, starta köket och värm upp luften, öppna tältet helt och vädra ur osv tills innertältet är torrt och därmed sovsäckarna torra utanpå.
3: Vänd sovsäckarna ut och in och vädra dom utomhus när vädret så tillåter.
Det sagt, på en midvintertur i Januari till typ mitten av Mars kan det vara klokt att ta med sig en fuktspärrpåse då risken för långvarig sträng kyla är betydligt högre då.
Förutom den som vandrafjäll länkat till har jag hittat två andra på en lite snabb sökning, WM (
http://www.westernmountaineering.com/sleep-accessories/hotsac-vbl/) och PHD (
https://www.phdesigns.co.uk/vbl-vapour-barrier-liner-bag)
Av dessa hade jag nog valt Wester Mountaneerings.
Men det finns faktiskt ett tredje alternativ. Ett litet amerikanskt entusiastföretag som heter rbh-designs som bland annat tillverkar de med marginal bästa handskarna för vintertur som jag någonsin provat. Deras Vapor Barrier Liner är en egentillverkad 3-lagers fleece, där de laminerat ett fuktspärrslager mellan två "fleece"-tyg. Och de syr av detta tyg en jacka (
https://www.rbhdesigns.com/collections/apparel/products/vaprthrm-nts-jacket) och en byxa (
https://www.rbhdesigns.com/collections/apparel/products/vaprthrm-nts-pants).
Så om jag skulle köpa en fuktspärr till sovsäcken hade jag valt att köpa dessa två plagg (som alltså ser till att fukten inte hamnar i sovsäcken) och sovit i dom. Dels tycker jag att deras fleece är mycket bekvämare än någon annan fuktspärrpåse jag provat + att man dessutom får ett mycket värmande plagg extra med sig på turen.
/ Stefan