• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Intressant läsning om Ötzi som hittades i isen...

Jag kan rekommendera boken Mannen i Isen om Ötzi. Visar verkligen hur väl utvecklat teknologin var utifrån deras material. Visserligen är den skriven före man visste att han var dräpt/skadad men innehåller mycket matnyttigt.
Just experimentell arkeologi som beskrivs i länken ovan är riktigt intressant. Genom att själv tillverka och använda verktyg, redskap, hus, båtar mm kan man få djupare förståelse för livet förr än vad den deskriptiva arkeologin kan. Utan experiment skulle man bara ha teorier om verktygsspåren. Ett roligt exempel är hur man alltid har fokuserat på vikingaskeppen (den manliga delen) men när man tillverkade ett segel (kvinnligt) visade det sig att det tog lika många arbetstimmar som hela resten av båten med rigg och allt.
OK, jag är lite skadad, men det är häftigt att hålla i en flintyxa och veta att detta var en människas mest värdefulla ägodel för 8-10000 år sedan. Ger lite perspektiv! Har använt nya replika och de fungerar riktigt bra. Lite annan teknik än stålyxa men man får ner en ungbjörk på några minuter.

Anders