Integralhjälm?H

Hejsan!
Har börjat försöka åka omkring i skogen på cykel och har funderat lite kring det här med hjälm.

Vanlig cykelhjälm är inte svårt att få tag i och gör väl någon nytta, men det känns som risken är avsevärt större att slå ansiktet i styrstammen om man har otur och duckar under en gren samtidigt som framhjulet tar stopp mot nåt/studsar uppåt, alternativt flyga över styret, än att landa på "huvudet". Så... var får man lämpligen tag i en integralhjälm? Vad får de rimligen kosta? Vad ska man tänka på?

Eller finns det något bra skäl till att man inte vill ha integralhjälm?

Tack på förhand!
 
En stor del av året blir det ju väldigt varmt i en integralhjälm. Men det finns ju cykelhjälmar av "integraltyp" men fortfarande med lufthål. Det används väl främst av downhill åkare?
 
Såklart bör du leta en hjälm som känns OK för dig och som du litar på skyddsmässigt, men glöm inte "risken" att du fokuserar för mycket på "fel" saker?

Kanske är det en falsk trygghet ibland med för mycket skydd: träna istället teknik (hur man bromsar för att inte flyga över styret, t ex, hur man "rycker" styret över små hinder, hur farten till viss del löser problemen (det kan bli problem pga för låg fart också!), välj stigar som inte är för komplicerade i början (stenar/rötter/halka/branthet, både uppför/utför) tills du känner dig duktigare.

Se om du kan cykla med någon som är lite duktigare än dig några gånger, och lär! Kompis eller i klubb eller via enklare turer t ex från http://happymtb.org/forum/list.php/1. Utlys en själv, i din stad och efter dina förutsättningar, kanske har du tur och hittar fler i samma situation!

Jag ska inte säga att det är OK att slå sig (jag gör det rätt mycket i MTB-skogen), för vi har ju olika tankar om vad som är OK eller vad som gör ont, men kommer du igång och tränar lite på att cykla skog så blir du snabbt duktigare, och slappnar av och hittar flytet -> färre krascher.

Ut med dig! ;)
(I all välmening, inga frågor är för dumma, men var beredd att svaren kan vara allt från att hålla med till att säga emot, eller tipsa om nya synsätt! Heja dig!)

Grundfrågan, förresten: integralhjälm finns, som ovanstående inlägg säger, men används mest för downhill-cykling. Jag skulle nog dock tycka att nyttan är mindre än nöjet, i "vanlig skogsåkning", för en så stor hjälm. Men det väljer du själv! En del vill ha knäskydd, eller för armbåge, smalben, kanske även ryggskydd. Återigen, hitta "ditt rätt".
MTB-hjälmar har skärm fram och går ofta ner lite längre i nacken, än en landsvägshjälm.
Kolla t ex här, bara ett av alla exempel på hjälmutbud, inkl några fullface-hjälmar:
http://www.cykloteket.se/ProductList.aspx?ProductCategoryID=34
 
Det blir fruktansvärt varmt att köra med integralhjälm i skogen.
Men det finns några luftigare alternativ, Met Parachute brukar nämnas i dessa sammanhang.
Sen ligger det mycket i det MonicaKa skriver.
 
För det första så vill jag nog säga att argumentet "för mycket skydd skapar en falsk trygghet" är fel! Det är inte fler som skadar sig i skidbacken pga att fler åker med hjälm tex...
Det kommer upp då och då men det finns ingen forskning som visar på att det stämmer, vad jag vet. (Hittar någon sådana forskningsresultat så är jag jätteintresserad av dom, jag studerar nämligen bl.a. risperception på universitet)

För det andra så kommer en DH-hjälm vara alldeles för varm att trampa i, själv har jag problem med att överhetta även i en "vanlig" mtb hjälm om det är varmare än 20 grader...

För det tredje så är det faktiskt ganska ovanligt att slå i ansiktet vid "vanlig" XC/AM-cykling. Däremot rekomenderar jag knäskydd om man kör i lite mer teknisk terräng, att slå i knäna är inte ovanligt och kan ha katastrofala följder.
Har man en MTB-hjälm, gärna en som riktiar sig lite mot friåkning och har den korrekt på huvudet så skyddar den faktiskt ansiktet ganska bra. Och styrstammen har jag aldrig slagit ansiktet i, styret är det snarare knäna som brukar krocka med.
Men vill man ändå ha lite mer skydd så finns som sagt Parashute från MET och jag tror att det finns någon till. Jag har en Parachute men använder normalt sett inte ansiktsskyddet.

Till sist håller jag med om MonicaKA:s tips. Häng på en tur, eller utlys en själv på tex happymtb. Det är roligare och man lär sig snabbare om man cyklar med sällskap.
Dessutom är nog sällskap den viktigaste säkerhetsutrustningen i mitt tycke!
 
Tack för alla svar :).

Uppgraderade från ingen hjälm (dumt!) till en gammal halvtattig cykelhjälm. Känner mig avsevärt mindre självmordsbenägen, med resultat högre fart och färre stopp :). Ska se om jag hittar en lämplig mtb-hjälm (då kommer det gå *ännu* fortare ;D).

I övrigt, tack för alla tips, ska se om jag hittar några trevliga människor som jag kan ut och fara med. Nån här som brukar vara ute och åka i Umeå? Helst Carlshemstrakten? ;D
 
en" fullface" är jävligt bra, kmr ihåg när jag körde utan hahahaha, bara det att man får smuts/lera i ögonen & magen är ett skäl till Fullface. Köpte min på braiga ridestore.se
 
Hjälmvikten är heller inte oväsentlig. Unga människor har dessutom en mjukare hjärna som lättare går sönder vid stopp. Landningen kan då bli vida farligare än omkullkörningen. Läs gärna Peter Krantz utmärkta lilla avhandling i ämnet.
Downhillarna jag sett i USA hade lätta och ansiktskyddande hjälmar, samt en otroligt hög fart ner över stock och sten.
 
Hejsan!
Har börjat försöka åka omkring i skogen på cykel och har funderat lite kring det här med hjälm.

Vanlig cykelhjälm är inte svårt att få tag i och gör väl någon nytta, men det känns som risken är avsevärt större att slå ansiktet i styrstammen om man har otur och duckar under en gren samtidigt som framhjulet tar stopp mot nåt/studsar uppåt, alternativt flyga över styret, än att landa på "huvudet". Så... var får man lämpligen tag i en integralhjälm? Vad får de rimligen kosta? Vad ska man tänka på?

Eller finns det något bra skäl till att man inte vill ha integralhjälm?

Tack på förhand!

Hojja i skogen är ju det roligaste som finns! Cyklar du DH ( downhill) så måste du nästan ha en FUllface( intergral ,men cyklar XC Cross country räcker det med en skatekruka med hål för ventilation. Fullfacehjälmar kan bli jobbiga om du trampar mycket uppför eftersom du flåsar rakt in i käkbens/munskyddsramen.

Kommer du på som jag gjorde efter bara 1 månad att downhill är roligare så köpe n fullfacehjälm typ Fox eller en vanlig MXhjälm (fast dom är lite tyngre)
Om du hojar nedför i skogen (DH) kolla detta:

http://www.chainreactioncycles.com/SearchResults.aspx?Search=fullface

Köp skyddsväst åxå & benskydd för DH
 
Det finns inga "rätta" svar

Lite sent svarat kanske, men såg den här tråden själv då funderade i liknande banor när jag skulle ekipera mig för lite mer seriös XC-åkning.

Man måste komma ihåg att XC/DH är relativt nya sporter och under ständig utveckling. Det kommer hela tiden nya prylar som försöker anpassa sig till olika åkstilar och åkares efterfrågan. Det mesta kloka har redan sagts i tråden, förutom att det finns inget som heter falsk trygghet av skyddsutrustning. En vurpa är en vurpa och kan vara förödande, oavsett hur duktig åkare man är och vilken terräng man åker i. Skydda dig efter vad DU tycker är vettigt, inte för att "andra har" ditten eller datten.

I mina ögon verkar det som om folk stirrar sig blinda på vad de andra åkarna har istället för att kolla utbudet och hitta rätt skydd åt sig själva. Vissa av de här gruppåkningarna visar en nästan skrämmande flockmentalitet. Och kraschar folk? Javisst...

Åker man DH är full skyddsutrustning inte en rekommendation, det är en nödvändighet. Visst, kollar du YouTube och alla balla videos där får man lätt uppfattningen att man bara behöver en hjälm och kanske armbågsskydd - men glöm allt det där. Skydd för överkroppen med ryggskena, fullfacekruka + klara goggles, gärna kompletterad med neck brace om du åker väldigt aggressivt, vettiga handskar, knä + skenbensskydd gäller. Annars är det att flörta med olyckan. Visst, det är ett personligt beslut, men frågar man runt lite så har de flesta åkare som tagit rejäla vurpor armerat på sig duktigt efteråt. Är det verkligen så skoj att ramla och verka macho med stygn och benbrott? Kanske en ålders- eller mognadsfråga?

Eftersom DH är precis vad det låter som - neråt - är vikten och den eventuella värmeutvecklingen inte ett lika stort problem som när man trampar XC som oftast bjuder på en hel del uppför. Därmed inte sagt att man inte svettas hinkvis på DH också. Men ventilationen är bättre då man plockar upp en del vind på vägen ner.

Ska man ha FF-kruka i XC? Ja. Varför inte? Om man känner att käken är något som är värt att behålla vid en olycklig vurpa, så. Du betalar med högre vikt som kan vara ett hinder, aningen försämrad rörlighet och förstås större värmeutveckling. Men du är överlägset skyddad, det går inte att snacka bort även om det är försvinnande få XC-åkare som kör FF (i Sverige).

Sen det där med skydd vs teknik. Självklart ska man sträva efter att bli bättre tekniskt och då kan åka med andra vara en idé. Dock, som jag ser det, är det sköna med all cykling att det inte nödvändigtvis behöver vara en kollektiv aktivitet. Sologrejen är minst lika berikande. Man behöver f*n inte ha publik till allt man gör. Bra skydd som gör att man känner sig säker men inte onödigt bepansrad främjar att man utvecklar en teknik som fungerar i längden. Man vågar lite mer och får lite "skaderabatt" på vurporna. Alla som flyttar fram sina gränser trillar, punkt slut - räkna med att du kommer bita dammet och skydda dig därefter.

På senare tid har det kommit en hel del skyddsutrustning som ligger i gränslandet mellan DH och XC. Bland annat har 661 kommit ut med enklare och lättare skydd, både för överkropp och ben/armar - som inte är att rekommendera vid en DH-krasch, men täcker väl in XC-behoven av ökad ventilation/rörlighet.

Den här till exempel, lättare än en DH-jacka och säkert ganska skön när kallare temperaturer kryper på (hur varmt tror ni det BLIR i Sverige egentligen?! Det är hur väl fukten transporteras bort som är grejen, inte att den uppstår). Fungerar förmodligen utmärkt för XC-åkning. Det finns många fler skydd (armbåge, knä, etc) att välja på i det här segmentet som kan liknas vid en sorts "baslager" - och användas därefter (all mountain/XC, till exempel).

Även hjälmar utvecklas kontinuerligt. Tyska Cratoni har två st FF-hjälmar som är betydligt lättare än traditionella DH-diton. Sök på Cratoni Ramp eller Cratoni Shakedown 2012 (någon nämnde MET Parachute - den hör till samma kategori. Finns även en Cascohjälm, Viper, med avtagbart käkskydd som kvalar in). Båda har käkskydd som kan plockas av om man tycker att det är jobbigt att andas och känna sitt eget flås på insidan. De är även lite mindre robusta än FF-hjälmarna, men skyddar bra runtom skallen och säkert bättre än de XC-hjälmar jag ser folk pinna runt på. Shakedown väger runt 700 gram, vilket förvisso är lite mer än "vanligt", men inte så det spelar någon jätteroll. Jämför med en FF-hjälm som oftast ligger på 900+ gram i bästa fall.

I slutändan bestämmer man själv. Personligen tänker jag att jag skiter duktigt i vad andra anser om min skyddsutrustning. Det ska vara roligt att åka, man ska kunna pusha sina gränser och man ska känna att OM olyckan framme har man gjort vad man kan för att minimera risken. Livet är inte en Red Bull-video och vore ju rätt trist att sitta i rullstol och kolla på YouTube när andra åker resten av livet för att man ville vara cool och ha så lite skydd som möjligt.

Lycka till med ditt val!
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg