Lite mer plats kräver de i höjd, men bara lite. För mig så gör de kängorna lite större i bredd och längd eftersom foten inte trycks ut på samma sätt.
Ta med kängorna till handlarn och se om du får plats helt enkelt.
Jag vandrar oftast i lågskor som är lite mer töjbara.
Tack igen för svaret Christoffer!
Jg brukar använda låga gtex jogging/gångskor vid långvandringar - sen brukar jag ha Meindl originaliläggssulor i - dom ger lägst friktion mot undersidan av foten.
Meindl kängor har jag också rört mig långa distanser i.
Det gäller och hitta en sko som passar perfekt för foten , tänk på att det kan ta 10-20 mil
innan en sko börjar och närma sig inkörd.Kan ta längre också om foten måste anpassa sig efter en hård sko.
Jag använder normalt skor som är rejält ingågna och kan gå +50km i sträck under en dag utan att ens få en enda blåsa - däremot tar ju huden på undersidan ofta lite stryk om det får röra på sig.
Särskillt om det är fuktigt.
Så ha flera sulor och flera strumpor att använda skifta mellan.
Håll fötterna och skorna rena - är det varmt och fuktigt så kan man använda Pevarulpulver i strumpor,sula och fötter - fotsvampsangrepp försvagar huden.
Är det blött och fuktigt kan detta ganska snabbt ske över hela foten
Då skall inte 25km vara nått problem över huvudtaget.
Nu i helgen blev det 85km varav över nått över 30 sista dagen - nu hade jag arbetsskor med tunn cellgummiiinnesula med nylontyg på - det var ju inte så snällt mot huden på undersidan..
Det var hårda arbetsskor - men fötterna var väl ingågna så motstånd går även att bygga upp
på fotsidan.
Tack för ditt svar. Personligen har jag svårt att vandra i lågskor några längre sträckor, speciellt i lite mer utmanande terräng, då jag har en förmåga att ständigt trampa snett samt sätta fötterna mellan stenar, vilket innebär att mina fötter tar rätt mycket stryk även på ovansidan. Detta har lett till att jag har valt att ansluta mig till den så kallade "kängmaffian" , och anser mig ha funnit en fungerande kompromiss med Lundhags scoutkängor. Detta då de inte är jättetunga, samtidigt som de genom enlagersskaftet är ganska flexibla och tröttar inte ut vaderna på samma sätt som "stadigare" alternativ. Samtidigt är foten välskyddad.
Men på längre vandringar (100 km+) har jag alltid en uppsättning gympadojor/trailskor med mig för väg och finare stigar, och då inser jag verkligen fördelen med lätta skor!
Allmänt, och för trådens framtida värde:
Idag har jag handlat iläggssulor på XXL av typen "Arch flex soles" http://www.xxl.se/Root/Skor/Skotillbehör/Sulor/arch-flex-AFS-Soles/p/1059287_3_Style
(Länk till tillverkaren - http://www.archflexsystem.com/Product.aspx?m=1010)
Dessa tillskillnad från Sole varianterna har stöd för hålfoten, något som Andreas tipsar om här i tråden. Jag har inte hårdtestat dem i mina kängor ännu, men efter en tvåtimmars promenad utan packning följt av en lättare jogg på någon kilometer i kängorna idag så har jag inte upplevt några direkta smärtor över huvud taget. Så för mig kanske problemet är löst!
Tack till alla som svarat i tråden!