Peddan; sa:
Hur många kalorier knaprar ni i er (ungefär) per dag när ni är ute och vandrar. satt och räknade på hur många man får i sig genom att käka frystorkad mat. Det verkar nästan omöjligt att få i sig knappt 2000 kalorier / dag.
Jag räknar med 6-7 hg mat per dag, vilket är vad jag klarar
av att bära (diskbråck, osv.) - packningen, inklusive
kartfodralet på magen får inte väga mer än 18 kg.
(det är en fråga om säkerhet också, på utsatta
bergskammar, ex.vis).
Säg 6 dagsportioner i sydeuropa, 10 i Norden
Det mesta är kolhydrater och lite granna fett, så säg
500 kalorier per hg, alltså 3.000 till 3.500 totalt,
per dag.
Jag gör det väldigt enkelt för mig; jag är t ex trött
på att torka själv (sen köttfärsen möglade). Inför min senaste
10-dagars tur i Jotunheimen klarade jag nog
av att inhandla och portionsförpacka maten på 2 timmar!
På fjället betyder variationen väldigt lite. Jag tar mycken tid
på mig att laga maten, äter den långsamt och dricker massor med
vatten. På så vis är jag aldrig hungrig, men jag går
ned säkert 2-3 kg på en sådan tur. Det har jag råd med.
Med små variationer är min meny denna:
Frukost: frystorkat kaffe, muesli, mjölkpulver.
Mellanmål: Ekströms Drottningkräm - något som väcker beundran
och avund i Sydeuropa där det verkar stört omöjligt att
få tag i fältdessert.
Middag: En Knorrpåse spaghetti (faktiskt olika sorter
olika dagar; men jag hittar bättre i Frankrike än
i Sverige!), potatismos (mättar och smakar bra), en
100-grams chokladkaka.
Ofta byter Ekströms plats med chokladkakan. Potatismos
ersätts ibland med kinesnudlar. Cous-cous är ett
alternativ.
Sen tillkommer hemblandat Studentenfutter som jag mumsar
på lite nu och då.
I Norden blir
det russin, mandlar och solrosfrön. I Frankrike (mellan Korsika
och ALperna senast) valde jag pinjefrön istf. solros.
Måste erkänna att jag skulle få problem att proviantera på vägen
i Italien eller Norge; verkar som om de tillgängliga
sorterna har alldeles för långa koktider.
il C.