Hur många kalorier käkar ni ?

Hur många kalorier knaprar ni i er (ungefär) per dag när ni är ute och vandrar. satt och räknade på hur många man får i sig genom att käka frystorkad mat. Det verkar nästan omöjligt att få i sig knappt 2000 kalorier / dag.
 
Är det alltför mycket eller för lite i dem? Är det alltför lite så är det väl bara att fylla på med pasta/ris/couscous/pot.mos
 
Peddan; sa:
Hur många kalorier knaprar ni i er (ungefär) per dag när ni är ute och vandrar. satt och räknade på hur många man får i sig genom att käka frystorkad mat. Det verkar nästan omöjligt att få i sig knappt 2000 kalorier / dag.

Jag brukar ligga mellan 15000kJ och 17000kJ och det blir cirka 3500-4000 kalorier per dygn beroende på hur hård vandringen är.. Jag har tagit ett dags exempel som jag använt tidigare för att visualisera hur jag gör.. Det finns säkert bättre system.


Frukost:
Nyponsoppa 0,5L 60g 1040kJ
Musli 50g 980kJ
Kex/skorpa 100g 1750kJ
Pålägg 30g 760kJ
---------------------------------------------
240g 4530kJ

Lunch
Torkad m.smör/kex 200g 4480kJ

Middag
Torkad m. smör/kex 170g 3890kJ

Kvällsmat:
Nyponsoppa 0,5L 60g 1040kJ
Kex/skorpa 100g 1750kJ
Pålägg 30g 760kJ
---------------------------------------------
200g 3550kJ

Vilket borde ge runt: 810g 16450kJ
 
Peddan; sa:
Hur många kalorier knaprar ni i er (ungefär) per dag när ni är ute och vandrar. satt och räknade på hur många man får i sig genom att käka frystorkad mat. Det verkar nästan omöjligt att få i sig knappt 2000 kalorier / dag.


Jag räknar med 6-7 hg mat per dag, vilket är vad jag klarar
av att bära (diskbråck, osv.) - packningen, inklusive
kartfodralet på magen får inte väga mer än 18 kg.
(det är en fråga om säkerhet också, på utsatta
bergskammar, ex.vis).


Säg 6 dagsportioner i sydeuropa, 10 i Norden
Det mesta är kolhydrater och lite granna fett, så säg
500 kalorier per hg, alltså 3.000 till 3.500 totalt,
per dag.

Jag gör det väldigt enkelt för mig; jag är t ex trött
på att torka själv (sen köttfärsen möglade). Inför min senaste
10-dagars tur i Jotunheimen klarade jag nog
av att inhandla och portionsförpacka maten på 2 timmar!

På fjället betyder variationen väldigt lite. Jag tar mycken tid
på mig att laga maten, äter den långsamt och dricker massor med
vatten. På så vis är jag aldrig hungrig, men jag går
ned säkert 2-3 kg på en sådan tur. Det har jag råd med.

Med små variationer är min meny denna:

Frukost: frystorkat kaffe, muesli, mjölkpulver.

Mellanmål: Ekströms Drottningkräm - något som väcker beundran
och avund i Sydeuropa där det verkar stört omöjligt att
få tag i fältdessert.

Middag: En Knorrpåse spaghetti (faktiskt olika sorter
olika dagar; men jag hittar bättre i Frankrike än
i Sverige!), potatismos (mättar och smakar bra), en
100-grams chokladkaka.

Ofta byter Ekströms plats med chokladkakan. Potatismos
ersätts ibland med kinesnudlar. Cous-cous är ett
alternativ.

Sen tillkommer hemblandat Studentenfutter som jag mumsar
på lite nu och då.
I Norden blir
det russin, mandlar och solrosfrön. I Frankrike (mellan Korsika
och ALperna senast) valde jag pinjefrön istf. solros.

Måste erkänna att jag skulle få problem att proviantera på vägen
i Italien eller Norge; verkar som om de tillgängliga
sorterna har alldeles för långa koktider.

il C.
 
pehac@mai.liu.se; sa:
Måste erkänna att jag skulle få problem att proviantera på vägen
i Italien eller Norge; verkar som om de tillgängliga
sorterna har alldeles för långa koktider.

il C.

Men å andra sidan.. Vandrar man i Italien så måste man ta med en flaska rött från den lokala odlaren, en bit färskt bröd, korv och lite färska grönsaker..mmmm Jag hade aldrig klarat att vandra i Italien, min rygg hade knäckts och jag hade gått upp i vikt.
 
Matserik

Hur gör du för att få torkad köttfärs att mögla,torka den och ha den i en torr miljö.känns den fortfarande fuktig/fet lägg hushållspapper runtom (går knappt att väga .Själv kompletterar jag i princip allt mitt middagstorrfoder med torkad köttfärs.50 gram torkad =150 råvara.men i övrigt instämmer jag.500-600gramper dag och jag svälter inte.
Välling till frukost+ husman bröd
Spagetteria till lunch+ husman bröd
Blå band2/3 pkt+trk köttfärs+ husman bröd
Varma koppen som kompliment.
Pålägg till bröd= kaviar liten mängd smakar mycket.
/Matserik
 
Peddan; sa:
Hur många kalorier knaprar ni i er (ungefär) per dag när ni är ute och vandrar. satt och räknade på hur många man får i sig genom att käka frystorkad mat. Det verkar nästan omöjligt att få i sig knappt 2000 kalorier / dag.
1500 kcal 1/4 Perunalimpa, 1/4 kaviar, 1/4 smältost, musli, blåbärsoppa, torrkött, 1 påse frystorkat, kaffe // Roland.
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg