Hur håller ni fötterna torra?

För det mesta måste man gå ut en bit i vattnet innan man kan gå i kajaken. Att sitta med våta skor och strumpor är ingen höjdare, särskilt inte nu när det börjar bli kallare. Hur löser ni detta och vad har ni på fötterna i kajaken?

/g
 
Sealskinz?

En tanke som slog mig efter att ha läst om sealskinz och lätta skor vid fjällvandring.
Funkar dessa till detta ändamål med?
Sealskinz och sandaler kanske. Någon som har erfarenhet och/eller åsikter om varför det inte skulle funka?
Funderar på att köpa för egen del.
/anders
 
Chotas

När det är svalare i vattnet och/eller luften eller om jag av annan anledning inte vill bli blöt om fötterna använder jag ett par Chotas "mukluks", jag tycker de är kanonsköna.

När det är varmare använder jag som regel sandaler och ibland blir det barfota i de kajaker där det inte är plats till sandaler.

mvh Erik
 
Jag använder neoprenesockar/skor. De håller inte fötterna torra men det blir inte så kallt. De jag har nu har jag plockat upp på Svima. Surf och dykbutiker brukar ha liknande, och det finns både som sockar och mer som skor. Ska du traska runt med dem på land kan med sula vara att rekomendera.
 
Gummistövlar

Om du har stor sittbrunn kan du kliva i med gummistövlar och sedan ta av dom eller köra med Coverboots över vanliga skor. Oftast kör jag med sandaler som jag tar av i sittbrunnen om det inte är för kallt, då är det gummistövlar som gäller.
Paddlar helst barfota i min mås och med forsskor i neoprene i min betydligt mindre Qaanaaq.


/JL
 
När det är varmt (fortfarande) så brukar jag paddla barfota.
När vattentemperaturen blir obehagligt låg har jag ett par vadarstövlar (sk moose boots - påsar med sula) med fiberpälssockor inuti. Fötterna håller sig torra när jag går i och ur kajaken en bit ut i vattnet. När jag väl sitter i kajaken lossar jag på corden i skaftet och får en bra luftning (så bra det nu kan bli i en stängd sittbrunn). De är däremot inte särskilt bra att gå med på land.

Tidigare använde jag ett par neoprenboots. De blir blöta inuti, även om de fortfarande värmer, om jag tvingas gå ut i vattnet för att komma i kajaken. Efter några timmars paddling med fötterna instängda i de varma och våta bootsen ser fötterna ut på ett sätt som jag inte ens vill beskriva i detta forum :)
Neopren-bootsen använder jag fortfarande om jag kan kliva i torrt från brygga eller som varm sko på tältplatsen.

Förutom att jag är torr och varm om fötterna tycker jag att fördelen med vandrarstövlarna (påsarna) är att jag fortfarande har full känsel och kontroll på roderpedalerna.
 
Sealskinz är toppen !

Jag och hustrun använder knähöga Sealskinz på vår/höst med sandaler eller ankelhöga neoprenskor (Hiko) och låga Sealskinz som komplement till torrbyxor (även de Hiko) på vintern. De är bland de bästa investeringar vi gjort !

Sealskinz-sockorna är 100% vattentäta och behagliga att använda eftersom de andas ut fotsvetten även om fötterna finns i halvt vattenfyllda neoprenskor - det är någon slags diffusion, fråga mig inte hur men det är förklarat på Sealskinz hemsida (http://www.sealskinz.com)

Skulle man kliva i så djupt vatten att det går över kanten på Sealskinz-sockorna så är det bara sparsamt med vatten som kommer in och även det försvinner ut på något sätt efter ett tag.

Vi köpte våra Sealskinz hos Jollespecialisten i Nacka(www.jollespecialisten.com) men de kanske finns någon annanstans också.

Just nu funderar jag på att köpa Sealskinz tighta, och vattentäta, handskar som innerhandske till poogies när det blir riktigt ordentligt kallt i paddelvattnet.

/HARRY

PS: Vi jobbar varken för Sealskinz eller för Jollespecialisten :)
 
Enklast, innan vattentemperaturen är alltför kall är. att trä ett par vanliga raggsockor på fötterna efter man tagit sig i kajaken.
Som bekant håller ett par ylleraggsockor värmen även om dom blir lite våta.
Senare på säsongen är ett par neoprenstövlar det mest "gångbara"...
 
Det var kul att läsa om alla olika sätt och varianter som ni kör med. Och jag som dragit mig för att ge mig ut när kylan kommer - helt i onödan. Det här med Sealskinz var något nytt för mig, har jag aldrig hört talas om förr. Men tycker det verkar var ett bra alternativ så det ska kollas upp. Borde ju finnas i någon butik här i stan.

/g
 
Min sätt:
Jag har jättemycket repor (efter bus å lek) under min kajak redan så jag brukar att försöka tillämpa en av dessa två varianter. (Den andra är mer skonsam och roligare - kräver mer balans och koordination på våta klippor.)
1) STRAND: Dundra upp på stranden, så högt jag kan, och kliva torrskodd på däcket upp till land (man kan stötta sig med paddeln om balansen inte räcker). För att ta sig ut igen så har man skutan en bra bit upp, sätter sig och tar på sig kapellet. Man knuffar ut sig med händerna.
2) KLIPPA: Parkera jämte en sten eller en klippa som man klättrar/kliver ur och i från.

Häpp! Torrskodd! Olé!

Patric
Ps. Mitt på sommaren gillar jag att bli blöt om fötterna (svalare), då blir det att gå ut och sedan i.
Ps2. Jo, jag anser att någon måste ta ansvar för att stödja gelcoattillverkarna. ;-)
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg