Höjdsjuka ???

Hej!

Jag kommer under vintern bege mig till Argentina och Boliva. Undrar nu vad för piller mot höjdsjuka det är som gäller, känner endast till Diamox.
Vart får man tag på dem, vilka är bäst, någon kunnig läkare eller person på detta?

Jag bor i sthlm!
tack på förhand för tippsen Mvh/Kristofer S
 
Re: Varför?

mathias; sa:
Varför alla dessa mediciner mot höjdsjuka? Är inte det doping??? Det är aklimatisering som gäller om man vill göra det snyggt och rent.
Hela diskussionen om höjdsjuka finns här: http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=20810

Kanske för att flygplatsen i Bolivia ligger
på ca 4000m höjd?! Hur ska man acklimatisera sig
innan man landar? Nu är jag absolut ingen expert
på Diamox men det skulle inte förvåna mig om det kunde
ge en extra resdag utan att må skit och det kan det
väl vara värt om man är stressad. Men det är ju
bara spekulationer! Dock förmodligen orsaken till att han frågar.
 
Skeptisk

Jag har inte och skulle inte använda medicinering mot höjdskuka, AMS, CE eller PE om jag inte var mycket väl informerad / utbildad. Vissa hävdar tex att Diamox bara angriper symtomen och inte de verkliga orsakerna till AMS. Detta kan resultera i att man bara blir sjukare men inte märker det...

Lite länkar:
http://www.hc-sc.gc.ca/pphb-dgspsp/tmp-pmv/index.html
http://www.princeton.edu/~oa/safety/altitude.html

Kolla runt på nätet ordentligt, jag hade 5-6 länkar till som var gamla, men sist jag kollade fanns rätt mycket info. Ta dig tid att lära.

Dr. Björn Alber är själv klättrare och duktig på området, du kan nå honom via hans site
http://www.genesishealth.se/

ta det försiktigt
/föhl
 
Diamox eller ej?

Min högst personliga åsikt angående diamox är att man skall undvika det! Har själv en burk som jag släpat med runt jorden åtskilliga gånger utan att öppna (numera lämnas den alltid hemma!). De läkare som jag pratat med som är insatta i ämnet är dock lite kluvna. Amerikanska läkare är oftast försiktigt positiva till användning av diamox även i preventivt syfte.

Vid de tillfällen jag blir höjdsjuk brukar jag ta mig ner till en höjd i nivå med eller lägre än där jag sist varit besvärsfri.

Den problemställning du står inför genom att flyga in på hög höjd har jag aldrig ställts inför men finns det ett alternativt sätt att ta sig dit utan flyg så skulle jag föredra detta! 4000 m låter kanske inte högt men jag har hört talas om människor som fått ödem på höjder lägre än denna.

HAr inte svenska klätterförbundet någon sakkunnig läkare du kan rådfråga??

VAr försiktig och lycka till!!

//Uffe
 
En reflektion

Att ha med höjdsjukemedicin för nödsituationer är inte riktigt samma sak som att planera att använda den, en analogi kan göras med andra läkemedel som tex morfin.

Ja, självklart är det bästa sättet att snabbt minska höjd för att minska symptomen. Detta går utmärkt på slog & plodleder men på en teknisk alpin led som görs i alpin stil ser verkligheten lite annorlunda ut. Enda sättet att komma av berget är då ofta - åtminstone tillräckligt högt upp, att ta sig över toppen och ner någon annan väg. Att för eventuella komplikationer då ha med läkemedel (som inte på något sätt skall ersätta acklimatisering) som medger att man själv och sina kamrater kan komma ner levande ser i alla fall inte jag som "omoraliskt" eller fel på något sätt. Bättre det än att behöva dra igång en massiv räddningsoperation.

Mina $0.02
/m
 
Köp Diamox

Visst vore det skönt att slippa höjdsjuka. Har själv bara varit på 5545 meter, och det var helt klart jobbigt. Tror dock som flera varit inne på tidigare att det är minst lika farligt att knapra Diamox eftersom symptomen av höjdsjuka försvinner och man därför struntar med aklimatiseringen.

UIAA har tillsammans med svenska klätterförbundet har tagit fram en form av bergskodex http://www.klatterforbundet.com/pdf/Bergskodex.pdf där står (Under stil ock skicklighet):
4. Användningen av syrgasflaskor bör begränsas till medicinska ändamål.
5. Avstå från att konsumera ämnen som är förbjudna i andra sporter såvida de inte används av medicinska skäl.

Enligt Riksidrottsförbundet (där svenska klätterförbundet ingår), är Diamox klassat som doping. http://147.14.243.21/n3admin2_rf/t3.asp?p=13543

Men som sagt... Ska man flyga till en stad som ligger på 4000 meters höjd så kommer saken i ett helt annat läge. Lycka till med letandet efter en läkare tips snacka med Thure Björck här på Utsidan...
 
Re: Köp Diamox

mathias; sa:
Enligt Riksidrottsförbundet (där svenska klätterförbundet ingår), är Diamox klassat som doping. http://147.14.243.21/n3admin2_rf/t3.asp?p=13543

Diamox ger såvitt jag vet inte ngn ökad prestation av dopningstyp, utan är förbjudet pga att det kan dölja andra ämnen i urinen.
Det är bara en petitess, jag har egentligen inte nån välgrundad åsikt om användandet av Diamox, mer än att jag tycker det känns fel att ta det rutinmässigt, men rätt att ha det i ryggsäcken.
mvh Björn R/pedant
 
Diamox bör endast tas under läkares tillsyn eftersom det kan ha biverkningar som inte är utredda, egentligen är det en medicin för starr som man upptäckt mildrar höjdsjukesymptom. Jag skulle inte ta det i förväg men kanske ha med en karta i bagaget. Om man flyger direkt till 4000 m kommer man att få AMS-symptom. Om nu flygplatsen ligger så högt? Det förefaller mig osannolikt. Hur allvarliga symtomen blir är svårt eller omöjligt att förutse. Rejäl huvudvärk och svårigheter att somna är dcok högst sannolika.

Per
http://www.lowdin.nu/
 
Jo då, Bolivias internationella flygplats ligger på 4000 möh. För de flesta innebär inte detta några större problem om du tar det lugnt i La Paz några dagar (ca 3600-3800 möh).

Diamox tas i ofta i förebyggande syfte. 1000 gånger bättre att aklimatisera sig utan.

Dexamethasone samt nedklättring vid akut hjärnödem på hög höjd.

Nefepedine samt nedklättring vid akut lungödem på hög höjd.

Brittish Mountaineering Council har bra material på sin hemsida. Lite "surfande" ger ytterligare kött på benen.

/M
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Sidni Vad är symtomen för höjdsjuka ?? Alpin / Bigwall 9

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg