Utsidan har begränsning på 10 000 tecken här fortsätter texten.
-------
Upptag av vätska och eller kolhydrater via magtarmkanalen under pågående arbete
Referenser till detta och nästa avsnitt finns i översikten (se ref 2). En senare mer kortfattad översikt finns på
http://www.fred.net/ultrunr/noakes.html
I magsäcken tas mycket lite vätska upp, så vätskan måste komma ner i tunntarmen innan den kan göra nytta i blodet och som svett. Därmed blir det intressant hur fort magsäcken tömmer sig. Ju mer volym som finns i magsäcken ju snabbare tömmer den sig. Det kan därför en varm dag vara smart att omedelbart innan du startar sätta i dig 400 ml vätska.
Hur mycket och vilken vätska?
En vettig mängd vätska under varmt men inte svårt pressande väder kan var 1liter per timme. Dela upp vätskan på småportioner 1 gång per kvart eller var tionde minut så att du ha koll på att du sätter i dig tillräckligt. Är det kyligt väder så tar du mindre mängder vätska men med större kolhydratinnehåll. Är det riktigt varmt är rent vatten att föredra.
Rent vatten och utspädda sockerlösningar upp till 5% tömmer sig snabbt från magsäcken. Första timman av arbetet kan det vara en fördel att dricka rent vatten. Större intag än 20g socker under första timmen tas nämligen inte upp av den arbetande muskulaturen vilket ger en insulinhöjande effekt som via påverkan på fettomsättningen gör att sockerdepåerna tar slut snabbare.
Även vid lågintensiv ansträngning kan negativa effekter av vätskebrist uppträda. Elitgolfare lär ofta sätta i sig 3-4 liter vätska per runda vid tävling.
Sätter man i sig större mängder än 1 liter koncentrerade sockerlösningar per timme finns det en risk att tarmen inte hinner med att ta upp kolhydraterna, utan av osmotiska skäl så vandrar det i stället vätska från blodet och ut i tarmen. Ytterligare vätskeförlust av vätskeintaget alltså.
Vilken typ av vätska man dricker när man har chans att välja är i hög grad individuellt. Välj något som du själv tycker så mycket om så att du inte har några problem att ta fram vätskeflaskan. Temperaturen på vätskan kan ha stor betydelse för aptitligheten och för att undvika illamående. Man brukar rekommendera att undvika iskall vätska men vissa personer föredrar sådan vid varmt väder.
Själv föredrar jag oftast vatten under varmt väder och vid kallt väder den klassiska blåbärssoppan. Blåbärssoppa anses motverka diarré och innehåller stora mängder socker. Tar man med sig het blåbärssoppa i literflaskor i plast och förvarar dem inne i en ryggsäck eller påse invirade i rastplagg så håller soppan lagom dricktemperatur hela dagen.
Drickapåsar med slang typ Camelback® har blivit mycket populära. En bra detalj är att om man placerar påsen på ryggen under yttre klädsellagret så håller vätskan mycket behaglig temperatur. Ett problem med sådana system är att det blir svårt att kontrollera hur mycket man dricker per tidsenhet. Även diskningen av systemen är lite klurig. Bägge dessa aspekter hanteras lättare med t ex cykelflaskor.
Under en extrem prestation som cykeltävlingen USA kust till kust blir teamet som förser den tävlande med vätska och mat mycket betydelsefullt. Det gäller att förse den tävlande med sådant som för stunden upplevs som någorlunda aptitligt och att hela tiden hålla uppe motivationen att tanka in tillräckligt. Det är vanligt att varje tävlande har en stab på ett tiotal personer som jobbar i skift med att sköta detta kontinuerligt.
Det är vanligen en fördel att välja kolhydrater som huvudsakligt bränsle under kroppsanstängning. Man skall för den skull inte tänka bort fett helt och hållet. Visserligen tar det längre tid innan tillfört fett når ut till den arbetande muskulaturen bl a beroende på att fett sänker magsäckens tömnings- hastighet men håller man på med ett långvarigt arbete även om det inte är lika speciellt som att cykla tvärs över USA så kan det som upplevs som aptitligt förändras enormt från tid till annan. Det är absolut bättre att käka en rejäl laddning med fett än att inte käka alls.
Optimera klädseln både vid arbete och vila.
I värme skall klädseln medge att svettningen gör det den är avsedd för, nämligen att kyla av huden. Annars kan vätskeförlustena bli stora samtidigt som kroppstemperaturen blir för hög.
Är du å andra sidan för kallt klädd när du rastar, kan även det ge vätskeförlust, därför att cirkulationen av blod i huden stryps. Det blir en stockning av blodet i de stora blodkärlen så att blodtrycket ökar. Detta kompenseras genom att njurarna kissar ut mera vätska. Urinblåsan kan fyllas på med upp till en liter per timme.
Hur vet man att man har för lite vätska i kroppen?
Detta är själva knäckfrågan. Människans törstsinne är dåligt utvecklat och den varningssignalen kommer långt efter att du kört in "i väggen". Ett odiskutabelt men mycket sent tecken på vätskebrist är torra slemhinnor p g a upphävd salivproduktion.
Själv så gjorde jag den intressanta men obehagliga erfarenheten att köra in i väggen vid Solskenet 1999.
https://www.sssk.se/mail/hjul/1999/msg00059.html
En våg vore inte dumt, men det är praktiska problem med att väga sig under pågående arbete.
En pulsklocka tror jag är ett bra råd i sammanhanget. Ligger man på onormalt hög puls i förhållande till arbetets intensitet så skvallrar det om att något är på väg att gå på tok. I varmt väder ligger det nära till hands att det är vätskebrist som är anledningen. Pulsklockan har man också användning av för att inte samla på sig för mycket mjölksyra pga för hög fart respektive att riskera en för dålig prestation genom att inte anstränga sig tillräckligt.
När du har konstaterat att du har vätskebrist så bör du snabbt sätta i dig ca 4 dl vatten och sedan fylla på med exempelvis 2 dl var 8:e minut för att snabbt få vattnet dit det behövs. Denna process tar tid och du är någorlunda återställd först efter någon timme även om positiva effekter ses efter 15-20 minuter.
En kolhydratbrist går betydligt snabbare att åtgärda, då är du nästan helt återställd efter 15-20 minuter och du märker effekten av tillfört druvsocker inom några minuter.
Kissar man några deciliter varannan timme bör man ha någotsånär vätskebalans förutsatt att man inte fryser.
Det kan vara svårt att avgöra om det är socker eller vätskebrist eller något annat ovanligare tillstånd man lider av om man kör in i väggen. I normalsvenskt väder torde sockerbrist vara vanligare i varje fall vid arbeten som pågår under längre tid än 4 timmar medan betydelsefull vätskebrist torde uppträda oftast vid antingen varmt väder, dåliga förberedelser och eller olämplig klädsel.
Hur mycket vätska skall man ta med i kajaken per dag och person?
Själv räknar jag med 3 liter för mig själv per dag i inte alltför varmt väder. Andra personer behöver mer vätska och somliga mindre.
Det tillkommer vätska i mat t ex pastavattnet som man i Östersjön kan använda direkt från havet. Viktigt är att tänka på hur man kan minimera vätskeförlusterna och solstrålningens negativa effekter, t ex genom att rasta i skugga mitt på dagen och genom att passa på att paddla på dygnets svalare timmar. Med risk för att bli tjatig; optimera klädseln! Se till att de tröttaste i gruppen dricker mest vätska. Ha vätska lätt åtkomligt så att du och dina kamrater kan dricka undervägs.
Farliga vätskor
Kaffe och te är liksom öl och annan alkohol vätskedrivande men via olika mekanismer. Räkna med att du behöver tillföra lika mycket vatten som kaffe för att vara tillbaka på 0. Vid vätskebrist så minskar dock effekterna av vätskedrivande drycker.
Kaffe lär ha egenskapen att påverka kroppens ämnesomsättning så att en något större del av förbränningen kommer från fett vilket skulle spara på glykogenet så att man kan arbeta under längre tid. (Se
http://www.hisf.no/alu/idrett//asgeirkosttilskudd/tsld005.htm) Vid alkoholintag en kväll finns risk att du startar nästa dags paddling med en vätskebrist som sedan förvärras under dagen. En annan risk med alkoholintag under pågående ansträngning är att levern går över till att bryta ned alkohol och därmed missköter en annan av sina viktiga uppgifter nämligen att producera socker för export till övriga kroppen främst
hjärnan. Alkohol är en underskattad risk i friluftsammanhang genom att den kan leda till plötslig sockerbrist i hjärnan dåligt omdöme ja till och med medvetslöshet. En annan risk är att alkoholen vidgar blodkärlen i huden vilket ökar värmeförlusterna och kan leda till svår allmän avkylning.
Tack till Mats Rundgren och Björn Ekblom som assisterat mig vid arbetet med denna artikel samt personalen vid biblioteket vid Södersjukhuset som beställt allehanda artiklar från olika håll.
Hör gärna av dig med kommentarer till
thure.bjorck@sssk.se eller per telefon 08 659 26 48.
Copyright Thure Björck
Ref1: Montain S J and Coyle E F Influence of graded dehydration on hypothermia and cardiovascular drift during exercise. J Appl Physiol 73(4) 1340-1350, 1992
Ref2: Maughan R J and Noakes T D Fluid replacement and exercise stress. Sports Medicine 12 (1) 16-31, 1991
Ref3: Walsh R M, Noakes T D, Hawley JA & Dennis S C Impaired high-intensity cykling performance time at low levels of dehydration. Int J Sports Med 15 392-398, 1994