Hitta vandringskompis

Sommaren blev inte riktigt som planerat, och nu har man gått ut och pratat om värmebölja så tänkte försöka fly norrut och fjällvandra nån vecka. Blir troligen dagsturer då jag inte gärna sover i tält ensam, om det skulle hända något på vägen t.ex. såvida det inte finns övernattningsstugor på vägen.

Siktar ju på i så fall t.ex. Abisko, Sarek, möjligen jämtland.

Varit lite av en ensamvarg förut men uppskattar mer och mer sällskap så undrar hur man hittar vandringskompis(ar).

Är en kille på 35+, gjort några fjällturer (dagsturer) i Åre, Grövelsjön och Transtrandsfjällen, samt även några turer i Japan innan pandemin slog till.
 
Det jag mest tänker är väl om man skulle skada sig illa och inte kan tillkalla hjälp. Är vad jag har hört rekommenderas i varje fall, om man nu inte stöter på en vandrare på flera timmar, eller dagar, då är man väl rätt körd med ett brötet ben.

Nu blir det väl troligen delad kupé på nattåget, (alt. flyg) så man kanske hittar något spontant resesällskap där, men beror ju på hur stor skillnad i packning och målbild man har.

Är det godtagbart att tälta utanför typ fjällstationerna tro? Bara för att prova på? :)
 
Senast ändrad:
Ja det kan man göra. Alldeles i anslutning till fjällstugor/-stationer brukar det kosta en avgift och då ingår tillgång till kök och dass och sånt. En bit ifrån är tältning förstås gratis om inte särskilda regler gäller.
/ David
 
Åk tex till Abisko Turist, då kan du gå kungsleden upp till en campingplats som ligger i Nationalparken, gå tur därifrån till nästa stuga och åter.
Under högsäsong är det mycket folk som går där.
Sedan kan du gå tillbaka till A.T. och gå upp på berget på andra sidan järnvägen.
Ta tåget till olika stopp norr mot Narvik och stanna på dessa ställen och gå korta turer därifrån.
 
Om du håller dig inom synhåll från någon hyfsat populär led så kommer det ju förbi folk med jämna mellanrum. Kanske inte under själva natten men du råkar troligtvis inte ut för någon olycka under natten ändå. Välj tältplatser där några små träd orkat växa så är det hyfsat skyddat. Tälta nära stugor är ju smidigt då man även kan laga mat inne vid behov. Länsstyrelsen har lite rastskydd/nödstugor också. Man får inte övernatta (om man inte är i nöd då) men man får nyttja stugan vid rast. Brukar finnas goda chanser att springa på någon i dessa stugor. Och om det blir storm eller om tältet går sönder eller så går det bra att sova i stugan så klart, så det blir ju en extra säkerhet.
 
Är man inte alltför begränsad av sin resebudget, kan organiserade turer med guide, av t.ex. STF eller annan organisatör, vara ett kul sätt att träffa vandringskamrater på. Det brukar bli en väldigt trevlig gemenskap efter några dagars vandring, även om man inte känner varandra från början. Det brukar kosta en dryg tusenlapp om dan ungefär, men då ingår proviant och boende (ifall turen övernattar vid stugor).
 
Du har fått många bra tips, som förhoppningsvis sänker dina inre trösklar mot att våga dig ut - även ensam. Känns därför mer att du först borde komma underfund med varför du vill ha med någon medvandrare?

Är det bara för att det känns tryggare, så är det inte "värt besväret", om du följer råden ovan. Jag tycker det är lite kinkigt med just vandringssällskap. Man kan vara bästa vänner i stan, och ändå inte "klaffa" på en tälttur. Personkemi, fysiska förutsättningar, små vanor och ovanor (som sätt att hålla ordning alt. tåla oordning...), skilda intressen och målsättningar för turen, med mera - mycket sådant ska stämma och/eller gå att kompromissa om. Och det behöver inte nödvändigtvis bli tryggare - man blir lätt mindre uppmärksam, förvillar varandra, omedvetet litar på att den andra har koll, eller i värsta fall sporrar varandra till att ta onödiga risker (gissa hur jag vet).

Men vi är alla olika; vissa vill alltid kunna dela sina upplevelser med någon, andra uppskattar den totala närvaro i stunden, som man sällan kan uppnå i sällskap.

Jag tycker alltså att du ska välja vad just du känner för; trivs du med att vandra ensam, finns ingen anledning att avstå. Man kan lika gärna bli liggande avtuppad i någon sjukdom eller olycka, när man är ensam hemma. Håll dig som sagt i början till någotsånär frekventerade leder och slå läger i närheten av någon stuga. Det vanligaste nybörjarfelet är att man inte klarat att hålla sig torr under dagsetappen, och då är det skönt att komma inomhus och kunna torka sina grejor.

Med tiden får du allt mer rutin, vet vilka kläder och prylar som funkar för just dig, har utrustning och erfarenhet som gör dig trygg, och vet att du med den, i värsta fall, kan ligga och vänta ett par dagar utan att vare sig frysa, hungra eller bli genomblöt. Då kan du släppa lederna och stugorna och uppleva den totala friheten. Du vill då kanske köpa eller hyra en liten nödsändare som t ex denna - både för att kunna kalla på hjälp och för att ev. familj inte ska oroa sig i onödan.
 
  • Gilla
Reactions: MrP

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg