• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Heliskiing på Everest?

Oah! Eurocopters testpilot Didier Delsalle landade den 14 maj på toppen av Mount Everest med en Ecureuil/AStar AS 350 B3. Ska vi slå vad om hur lång tid det tar innnan någon penningstark vildhjärna får för sig att flyga helikopter till toppen och åka skidor ner?
 
Går det att flyga helikopter på den höjden? Enligt vad jag har hört har det varit problem att evakuera folk i baslägret med helikopter pga höjden.

...Johan...
 
Eurocopters pressrelease

Ja, det går (uppenbarligen) - men problemet med räddningsaktioner är ju
1) det är svårt att få med någon tyngre nyttolast på hög höjd, och
2) Oftast är det i nödsituationer inte idealiskt flygväder för att flyga en helikopter tätt inpå berg, det är kanske rentav därför som det är en nödsituation.

:)