• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Havsskrud?

Hej!

Vad är havsskrud för något? Får inget grepp om det. Kan ni hjälpa mig?

Skrud verkar ju vara ett uttryck för något slags smycke, men havsskrud verkar bl.a. ha anknytning till fiskarnas tillfälliga utseende.

Eller beror frågans svar på begreppets sammanhang?

Tacksam för hjälp:
/Sachsaren
 
Skrud är klädsel. Men utrycket är sannolikt inte bokstavligt tänkt i sitt sammanhang. Kan t ex vara en beskrivning av ett landskap i blåsigt väder.

Thure
 
Halloj, vi tar två exempel
Men närhelst ett skepp går förlorat fäller jag en tår för manskap och last. Men också för konsten att bygga ett skepp när det ligger på botten i havsskrud beklätt.
Det vill säga, skeppet är ju inklätt av havet
För att den var utlekt och inte hade fått tillbaka sin havsskrud.
Detta om en fisk. Som då vandrat upp i älven, bytt utseende, och sen vandrat tillbaka, men inte fått sitt havsutseende, dvs klädsel den har till havs.

Så kläder, och hav, antingen havet som kläder , eller klädd för hav

christian