Hardangervidda......

Ett snällt vandringsområde

Hustru, hund och undertecknad gick över Hardangervidda från öster till väster 2005. Ett snällt vandringsområde som, visserligen på hög höjd, är ganska platt. Det är först när man kommer till fjordområdet i väster som det blir lite klättring. Eftersom vi har hund så tältade vi men annars finns det goda hytter.

Rekommenderad tur: Start i Halne eller Dyranut, parkerings- och tältmöjligheter finns. Första etapp till Stigstuv, privat hytte med trevlig värd. Nästa Sandhaug, i detta område finns det mycket fina fiskemöjligheter. Många som vandrar i centrala Hardanger gör det för fisket. Sedan Litlos, en välbesökt DNT-hytte. Vidare åt nordväst. till Torehytten, här börjar det bli lite klättring. Passa på att bestiga Hårteigen som vid klart väder ger en fantastisk utsikt över vidda. Om ni har tur så bjuder hyttevärden på nyfångad röding, direkt från sjön. Stavali, en fjällgård med kor och getter och, om man önskar, övernattning i mycket gamla stenhytter. Avslutning med brant nedstigning till Kinsarvik vid Hardangerfjorden. Stort, vackert vattenfall att beundra. Kan vid fuktigt väder vara hala berghällar så goda vandringskängor rekommenderas. I Kinsarvik finns många bekväma övernattningsmöjligheter. Sedan buss tillbaka för att hämta bilen. Rekommenderar sedan ett besök i Bergen för att äta räkmacka på Bryggen och titta på en fin stad.

Lederna är ganska torra på Hardangervidda. Men jag rekommenderar damasker (gaiters) eftersom det inte finns spänger över våta områden och man slipper smutsa ner byxorna. Om det är regnigt väder kan några vad vara breda men inte djupa . Ofta räcker det med kängor och damasker för att passera.

Go' tur!
 
Passa på och bestiga Gaustatoppen (1883möh), enkelt att ta sig upp, fantastisk utsikt vid bra väder, ligger på Hardangerviddas södra sida, nära Rjukan
 
Gaustatoppen ligger egentligen inte på Vidda utan i Telemark som gränsar till Hardangervidda i söder. Det är ett av Norges mest besökta naturområden med tusentals besökare på sommaren. Lättillgängligt via väg 37. Berget är en norsk nationalsymbol och har varit en turistattraktion sedan 1800-talet med DNTs första hytte i närheten.

Vill man kombinera med mer solitär naturupplevelse kan man vandra och/eller paddla i trakterna av Kalhovsfjärden/Gøystavatnet norr om Rjukan. Paddling runt sjöarna tar ca 5 dagar. En vacker fjällsjö med många fina vikar och tältplatser. Rekommenderar även ett besök i Vemork, väster om Rjukan där Norsk Hydros tungvattenanläggning är ett intressant industrimuseum med spännande historia.
 
Tackar för info, det verkar finnas en del alternativ och man kan ju ej uppleva allt på en tur men verkar vara värt en 8-10 dagars vandring !
 
Det är ett högt område där vädret kan skifta snabbt och gå från +20 till minus på timmar även sommartid. Jag har varit med om snöstorm i Juli och det var intessant för mig och mer för somliga.
Vaden i väster kan även sommartid kräva väntan till morgontimmarna.
//J
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Lunkan59 Hardangervidda taxitransport Fjällvandring 2
jonjoh 3-dagars tälttur Hardangervidda Fjällvandring 0
DJ Bila till Hardangervidda Fjällvandring 2
Snuggles88 Kort vandring in i Hardangervidda från Rjukan Fjällvandring 6
mxsr Tvådagars på Hardangervidda Fjällvandring 0
norge2018 Hardangervidda Fjällvandring 2
Askel Tips på start/slutpunkt för 1 vecka i Hardangervidda Fjällvandring 6
overb Förslag på vandringsled Hardangervidda Fjällvandring 1
KimmyA Hardangervidda / Finse i Juni? Fjällvandring 4
feyadin 2-3 dagar vandring hardangervidda? Fjällvandring 3
Hajsan Två veckor i Hardangervidda Fjällvandring 0
bakti Hur är Hardangervidda? Fjällvandring 9
Silverfox Springa i Hardangervidda Fjällvandring 4
81nahoj Parkering Hardangervidda Fjällvandring 0
michaelahogberg Hardangervidda ons-söndag tips? Fjällvandring 0
Vandraren72 Hardangervidda Fjällvandring 2
avslutad150115 Hardangervidda, dagsturer. Vart ska man bo? Fjällvandring 2
areez Hardangervidda i Juni Fjällvandring 22
iTrekk Hjälp, turer Eidfjord/Hardangervidda Fjällvandring 0
Gunnar81 Bilddokumentation från Hardangervidda 2008 (Kraekkja - Kinsarvik)) Fjällvandring 7
RikardA Hardangervidda 4 dagar Fjällvandring 0
82-barn 1-veckas turförslag Jotunheimen /Hardangervidda Fjällvandring 15
Moxer Väder på Hardangervidda Fjällvandring 3
rand Möta hösten i Hardangervidda? Fjällvandring 5
0101 Vandring på Hardangervidda Fjällvandring 17
Tiveden Hardangervidda Fjällvandring 5

Liknande trådar