Hållbarhet torkat?

Hej på er?

Jag hittar inget riktigt svar på den fråga Dan Hanson ställde i Januari i detta forum, jag ställer frågan igen fast lite annorlunda.

Om jag torkar min egen mat, t.e.x. i ugnen hemma. Har någon tips om hur jag bäst förpackar den ? Och hur jag bäst bevarar den? Och och hur lång tid det tar innan maten tappar all smak, ruttnar, mjuknar, luktar, exploderar eller vad den nu skulle tänkas göra?

Ni som torkar mat till semestern, gör ni detta veckan innan ni ger er iväg? Eller märker ni ingen skillnad om den är bevarad en månad eller två?

Hoppas någon kan ge ett gott råd till en inspirerad blivande hobbytorkare.

Tork-Niklas

PS. i och för sig tycker jag nog inte 60 spänn är dyrt för en (frystorkad) middag på semestern, speciellt inte om jag relaterar detta till vad jag skulle betala om jag inte åkte till fjälls, då skulle jag förmodligen gå på restarung och middagen skulle förmodligen också innehålla en flaska `Chatau vadå' som inte heller skulle vara billig...alltså: i fjällen kan jag inte dricka vin, vilket är både billigt och tur eftersom vin på camping semestrar alltid tenderar att vara fel tempererade (läs för kallt). En lösning på detta är naturligtvis vitt eller rose som båda kan drickas svalare, det senare, rose, kan vara ett gott alternativ till rött. Usch vad jag babblar, nu slutar jag.
 
Torkad Serano skinka och en "stråle" vin...!

Köp eller smyg läs boken: Friluftsmat av Anita Forsell så hittar du nog svar. Eller varför inte ringa till dem som säljer torkar och fråga(se nedan). Jag tror nämligen att hållbarheten är beroende på typ av råvara och inte är sämma rakt av.

Får jag även rekomendera det underbara sätt som spanjorer transporterar sin livsnödvändiga nectar: en getskinnspung runt halsen(tror den heter Bota...?) ! Är alltid med på mina vandringar. På vintern under GTX-jackan. Rymmer dock bara 1l så en plunta med Albelour Caskstrength får följa med!(..för medecinskt bruk..)
På paddlingarna blir det en 3l bag.inbox...tjohoo!
http://hem.comitnet.com/kebi/index.html
http://chariot.com.au/~gloria/dehydrator.htm
http://home.swipnet.se/lagerelden/mat/torka.html
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
JohnnyL Torkat renkött hållbarhet? Friluftsmat 29
Jakan Hållbarhet på torkat kött Friluftsmat 5
tigermorran Knäckta ägg/färdig smet, hållbarhet? Friluftsmat 5
doffy_74 REAL hållbarhet? Friluftsmat 15
seasteel Hållbarhet Nido gräddpulver? Friluftsmat 3
TROY GARNER Angående hållbarhet smör i värme Friluftsmat 27
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Caminista Parmesanost - hållbarhet? Friluftsmat 21
pelka Semper mjölk hållbarhet Friluftsmat 13
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
Skogsakuten Matens hållbarhet i fält? Friluftsmat 23
UnderEnTarp Hållbarhet på ölkorv kontra vild chips? Friluftsmat 2
The Lapp Hållbarhet.. Friluftsmat 7
Mathias PHS Hållbarhet mjukost? Friluftsmat 18
Brune Hållbarhet på kebabkött Friluftsmat 9
nisse_ hållbarhet på grillkorv Friluftsmat 6
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
hugbe mat med lång hållbarhet Friluftsmat 26
kungsleden Hållbarhet försvarets frystorkat?? Friluftsmat 2
GustavOh Hållbarhet, sommartid Friluftsmat 7
x-treme Hållbarhet hos frystorkat? Friluftsmat 3
arnell Crème fraiches hållbarhet ? Friluftsmat 1
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
KLAGER FDA varna för torkat kött till husdjur Friluftsmat 3
Lasse Be Torkat Friluftsmat 3
Mattias1981 Torkat kött småprickigt?? Friluftsmat 18
grodanbolle Torkat rökt renkött/hjärta? Friluftsmat 8
Nissealmroth Torkat i tropikerna Friluftsmat 11
ceciliao Frysa torkat? Friluftsmat 14
Slut med torkat renkött Friluftsmat 7
johnny76 Torkat kött Friluftsmat 54
muppielupp torkat för vegisar Friluftsmat 1
LenaN Recept på torkat??? Friluftsmat 0

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg