Härjedalens myskoxar snart en saga blott?

Skal det nu äntligen bli något gjort för att bevara myskoxarna i Härjedalen?
Man kan väl i alla fall hoppas.

Artikel i dagens LT:

http://www.ltz.se/artikel_standard.php?id=51592&avdelning_1=101&avdelning_2=136

Problemet för myskoxarnas bevarande är ju bl.a. att de inte kan rödlistas som utrotningshotade på samma sätt som andra djurarter i svensk fauna, eftersom dom betraktas som att inte vara en ursprunglig djurart i svensk natur. Därmed kan dom inte rödlistas och få officiel status som utrotninghotade, vilket innebär att svenska myndigheter slipper åtagandet med deras bevarande. Det har därför inte heller funnits något officielt program, eller politik för hur myskoxstammen skall hanteras, och heller inga pengar eller andra resurser.
Nu verkar det emellertid som att Naturvårdsverket tenkt om, och ger nu i alla fall sitt stöd till att något blir gjort för att inte de sista högst sju djuren skall dö ut.

Nu väntar i alla fall jag i spänning på vilka beslutningar som blir tagna, efter referansgruppens möte 27. augusti, och vad som sedan blir gjort i praktiken.

För den som önskar läsa om historien till den Härjedalska myskoxstammen, så har jag samlat en del gamla artiklar på min hemsida, under rubriken "Gammelt & Nytt" som finns på "Stor-Hans"-sidorna via http://www.svartkjelen.com
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Staffan Andersson 37 myskoxar döda... Vilda djur 17
KLAGER Larver av nässtyngfluga - snart i ett öga nära dig! Vilda djur 1

Liknande trådar