Grundkondition?!

Vet inte riktigt, men uttrycket grundkondition används ju oftast (alltid?) då man har haft en längre periods träningsuppehåll. Då har man antingen "bra grundkondition" eller "dålig grundkondition". Om det nu finns nåt som man kan kalla grundkondition så är väl det resterna av den tidigare kapaciteten, när man tränade. Grundkonditionen bör ju bero på faktorer som hur ung man var när man började träna, hur många års träning man har bakom sig, hur bra kondition man lyckades åstadkomma mm.

Alltså: Grundkondition = kondition efter en längre tids träningsuppehåll

/Håkan
 
Det finns en undersökning på f d simmarflickor som visar att efter ett antal års uppehåll har dom återgått till en syreupptagning som t o m är något lägre än genomsnittet för åldern.
Slutsatsen är:
Om man slutar träna så förlorar man allt, det spelar ingen roll att man TIDIGARE tränat hårt och länge.

Kanske grundkondition kan definieras som skillnaden mellan att inte kunna röra sej alls och att man faktiskt, trots frånvaron av medveten träning, faktiskt KAN röra sej, beroende på att man ju "tränar" i vardagen bara genom att röra sej??

Rörigt?
 
klurigt

hej

alla människor har en grundkondition vilket är ganska självklart. det är dock så att den människan som tränar har en bättre "grundkondition" än den som inte tränar, även det ganska uppenbart. uttrycket används ofta i de sammanhang när en person ex. inte har kunnat träna länge pga skada eller något annat. då tar det kortare tid för den med bra grundkondition, alltså tränat innan skadan, att träna upp sig än vad det tar för den som inte har tränat tidigare. alla människor kan ju skada sig och alla kan behöva sjukgymnastik. har man då en bra träningsgrund att stå på så går läkningsprocessen snabbare än för dens om inte har tränat tidigare. ganska luddigt....