GR11

Någon som har vandrat GR11 i Spanien?
Jag hade tänkt att gå från kust till kust, men vet inte om det är möjligt när jag vill. Hade tänkt att börja vid mitten av maj. Non som vet om det är möjligt med tanke på snön? Kan man hoppa över till GR10:an ibland kanske? Går inte den på lägre höjd eller.
 
Jag har inte vandrat GR11 i Spanien men du har nästan obegränast med alternativ:

- GR10 i Frankrike med varianter
- HRP med varianter
- GR11 i Spanien med varianter
- Allehanda kombinationer av ovanstående

Det finns gott om leder i Pyrenéerna som bl.a. kan användas som förbindelselänk mellan dessa. Den minst slitsamma vägen är nog HRP eftersom den inte går ner i "alla" dalar på samma sätt som t.ex. GR10 och GR11 gör. Den har dock några seriösa passager i sin originalsträckning där man kan bli tvungen att välja någon av de alternativa sträckningarna.
En viktig skillnad mellan GR10 och den mycket nyare GR11 är att GR11 är "vildare" och ödsligare. Längs GR10 finns det gott om 'Réfuges' och andra faciliteter men det är mer ont om dessa längs GR11. GR10 passerar betydligt fler byar än GR11. De spanska kartorna anses dock vara sämre vilket till viss del talar emot GR11...
Det finns en uppsjö av guideböcker som är ytterst användbara om du inte redan har dem, t.ex:

- Douglas Streatfield-James: Trekking in the Pyrenees (hela GR10 och ca 2/3 av GR11)
- Kev Reynolds: Walks and Climbs in the Pyrenees (diverse)
- Georges Véron: Haute Randonnée Pyrénéenne (HRP med varianter). Det finns en gammal engelsk översättning också men mycket har uppdaterats.
- Alan Castle: The Pyrenean Trail GR10
- Paul Lucia: Through the Spanish Pyrenees GR11
 
GR 11

Vi vandrade en vecka på GR 11 förra sommaren. Vi anslöt leden strax öster om Andorra i en stad som heter Puigcerda och gick österut till Albanya. Under vandringen träffade vi bara fem långvandrare dvs vandrare som gick delar av GR 11 och i två fall hela leden från kust till kust (varav en delade upp vandringen på två säsonger medan den andre, en kille från Baskien hade börjar vid Atlantkusten och var på väg mot Medelhavet). Vandringen var delvis ganska ödslig med mycket lite bebyggelse och få tillfällen till möten med vandrare eller ortsbefolkning.
Trots några passager på nästa 3000 m var vandringen inte svår. Det var nödvändigt att bära med sig mycket vatten och värmen var ju som bekant ganska intensiv förra sommaren.
Den man som gick GR 11 uner två säsonger berättade att han första året vandrat i decimeter hög nysnö i maj månad. När vi träffade honom hade han några dagsetapper kvar till Medelhavet och dagstemperaturen var mellan 30 - 40 c.
Själva gick vi utan tält vilket innebar att vi en natt sov under bar himmel. Övriga nätter var det möjligt att övernatta i de små byarna och städerna som vi passerade.
Hela GR 11 finns beskrivet i Through the Spannish Pyrenees - GR 11 A long Distance Foothpath Cicerone Press - Paul Lucia.

Bengt och Sara
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
monnes GR11 Pyreneerna. Hjälp! Trekking 17
larkar Pyreneerna -GR11 kontra HRP mm Trekking 9
mardh Någon som vandrat GR11 i Pyreneerna? Trekking 7

Liknande trådar