Goda nyheter från Kosters nationalpark

Enligt tidningsartikel ska besluten i den omdiskuterade tältningsfrågan i nya nationalparken ha blivit till kajakvärldens förmån:
Kompromissen enligt beslutade föreskrifter, som träder i kraft 1 september, är förbud att tälta mellan kl 10 och 18 på Tenholmarna, Burholmen, Bockholmen och Store Bror under 1 juli–15 augusti. I övrigt får tältning ske högst två dygn i följd på samma plats, den huvudregel som gäller i nationalparken för såväl campande kanotister som båtfolk​

Det innebär att vi kan fortsätta vårt naturvänliga och icke-störande kajakliv, medan "ockupationstältare" motas bort.

För att ytterligare sockra kakan blir det visst också hastighetsbegränsning 5 knop i stora delar av arkipelagen sommartid (ej under hummersäsong!).
Till reglerna hör förbud att 15 maj–31 augusti köra fortare än fem knop i ett stort område söder och sydväst om Kosteröarna.​
Lysande! Mera sånt i känsliga områden!

Stort tack till Anders Bergqvist på Naturvårdsverket, Lena Tingström & Tord Wennerblom på Länsstyrelsen och andra inblandade myndighetspersoner, som lyssnat klokt.

Jens M
 
Senast ändrad:
Stort tack till Anders Bergqvist på Naturvårdsverket, Lena Tingström & Tord Wennerblom på Länsstyrelsen och andra inblandade myndighetspersoner, som lyssnat klokt.

Ett stort tack också till ett par drivande personer i Göteborgstrakten (främst Carl-Magnus och Klas, m fl?, på NPK) samt också till Svenska Kanotförbundet som har tagit en aktiv roll i den här diskussionen (så har i alla fall jag kunna tolka det... ).

Det finns säkert många många fler att tacka!

Grymt jobbat alla!
 
bra!

har aldrig paddlat där men ha seglat till koster ett par gånger och tycker det är väldigt fin! måste paddla där!
 
Nu finns reglerna i tryck

Naturvårdsverket har nu publicerat bestämmelserna för den nya nationalparken Kosterhavet. Du kan läsa dem i PDF-format här.

Precis som tidningsartikeln refererat, innebär reglerna att vi får tälta nattetid på alla öarna (utom själva Nord & Sydkoster, men där var förbud redan tidigare). Begränsningen till nattetid (kl 18-10) gäller dessutom bara ett fåtal öar (Tenholmarna, Burholmen, Bockholmen, Store Bror) och endast tiden 1 juli - 15 augusti. Andra öar normal allemansrättslig tältning upp till två dygn

Glädjande är också att man infört fartbegränsning för motordrivna farkoster till 5 knop i hela arkipelagen söder om Sydkoster! Undantag bara själva farleden. OBS alltså att det är fritt fram att paddla o segla fortare än 5 knop... *L*

I området runt Tjälleskären förbjuds motordrivna farkoster att köra annat än till och från förtöjning. Också ett bra beslut, begränsar körning med gummibåtar och vattenskotrar i denna "kajaklabyrint".

Enligt tidningsuppgifter har dessutom ortbefolkningens organisationer förklarat sig nöjda med besluten! Fantastiskt!

Solskenshistoria, alltså.

Jens
 
Kollade lite på kartan. Menas Tenholmarna vid Ramsö eller väster om Koster? Har lite dålig koll på dessa öar. Har man valt dem för att de är de mest populära öarna, de bästa tältplatserna eller?

Lars
 
Sandstränder

Tenholmarna väster om Kostersundet. De har valts därför att de har en hel del sandstränder och är populära bland badare, dagtursbesökare, barnfamiljer etc.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
ren Goda råd för nybörjare önskas Paddling allmänt 5
North shore Några goda råd tack Paddling allmänt 5
BMB Tiderace-nyheter? Paddling allmänt 2

Liknande trådar