Glädjande namn!?

Under mina vandringar i de svenska fjällen passerar jag då och då platser med de mest häpnadsväckande namn. Det händer att jag söker mig till platser enbart på grund av deras namn. I det området jag vistats mest - Sarek - har jag två givna favoriter: Sjnjuvtnutisjavrasj och Vuoinesluobbala. I båda har jag badat. I Artfjället (Vindelfjällen) har jag två gånger passerat genom Uttje Ruttjedurre. Jag blir glad bara av att säga namnet!
Har ni några liknande favoriter?

undrar HåkanF
 
Uttal, tack!

Sjnjuvtnutisjavrasj ...Jag blir glad bara av att säga namnet!


undrar HåkanF

Men HUR säger man det namnet, då??? Som en blandning av en snyftning och en snörvling? Det ser ut ungefär som något som min småskolefröken kallade "trollord" dvs, det fattades vokaler... Jag tittar alltid bara på det namnet utan att ens försöka säja det tyst i huvudet.

Hälsn. BM
 
Jodå, nog har jag sådana. Till att börja med tog du upp en av mina höjdare också: Sjnjuvtjudisjávrásj. Härligt namn, som för övrigt är sprunget ur sjnjuktja som betyder "svan".

Annars finner jag Nienndo välklingande, även om man gärna vill säga "Nintendo" istället... ;)
Lunndörren är också särdeles... tja, välljudande på något sätt. Det gamla gruvområdet Sjangeli norr om Unna Allakas-stugorna är inte heller fel -- i de flesta fall brukar jag finna den korrekta samiska formen mer estetiskt tilltalande, men i just det här fallet får jag tillstå att "Sjangeli" är mer eufoniskt än Skáŋgaleapmi...

Fortsätter vi på den samiska vägen har jag en viss förkärlek får "svåra" ord, såsom förutnämnda svansjö. I denna kategori kan nämnas Rássebávttáščohkka ("de små gräsklippornas fjäll") öster om Mårmastugan och Gaskávrlullegietj-tjåhkkå ("fjället vid den mellersta sjöns östände") i norra Arjeplogsfjällen.

Rör vi oss bort från fjällen finns det ett praktexempel på "häpnadsväckande namn" här i Republiken Jamtland: Kusbölehelvetet! I andra änden av skalan finns platser som Övre Sännsjölandet, eller varför inte Frankrike.
 
Slugga är alldeles underbart kort och koncist.

Mårma är en annan favorit. Klingar som Mordor och har fler likheter än så. Lägger man till efterledet "passet" och bildar Mårmapasset blir det ännu större Tolkien-effekt på ordet.

Ikes- och Jurunjaure i Arjeplogsfjällen är, bortsett från att vara förtrollande platser, också välljudande.

Slutligen: Rapadalen... Vackrare namn finns inte.
 
njuftjudis..eller nåt liknande,tror jag.Så säger en äldre bekant det
Sjnjuvtjudisjåhkå! Den rinner snarare mellan Áhkká och Gisuris, men har grenar på båda sidorna om Niják. Det finns också en liten topp väst om Áhkká som heter Sjnjuvtjudis (som jag har tältat uppe på) och en sjö i närheten med namnet Sjnjuvtjudisjávrásj. Jag kan inte komma på något annat geografiskt namn med fem stycken 'J'.
 
Jag vet inte vad det är, men jag charmas av bynamnet Ensamheten - ett ställe strax utanför Storuman. Om du känner igen namnet kanske det kommer sig av att armbryterskan Heidi Andersson bor där.

Mvh /Joel
 

Liknande trådar